Stoofvlees met drop Bock bier. Ben jij ook zo dol op een heerlijke pan stoofvlees? Dit recept met Drop Bock bier gaat je echt verrassen.
Stoofvlees met bier
Het bier wat ik voor deze stoof heb gebruikt heeft een zoete smaak met een vleugje drop, wat perfect past bij een kruidige stoofpot. Om het nog spannender qua smaken te maken, voeg ik extra specerijen toe zoals paprikapoeder en kerriepoeder. De sambal oelek geeft het gerecht een fijne pittige kick. Samen met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en koriander maak je echt een stoof die je smaakpapillen zal prikkelen🤩. Dit stoofvlees is heerlijk in de herfst en winter maar kan je ook gerust het hele jaar door eten.
Welk soort vlees gebruiken
Voor dit stoofvlees gebruik ik runderlappen. Denk aan sucadelappen of riblappen. Dit vlees heeft tijd nodig om te garen maar valt uiteindelijk uit elkaar van malsheid. Je kunt natuurlijk ook mager stoofvlees gebruiken als je dit lekkerder vindt. Wil je dit gerecht klaarmaken voor de feestdagen? Dan zou je ook wild kunnen gebruiken zoals herten of zwijn stoofvlees. Liever kip? Ook geen probleem, dan is je stoof lekker snel klaar. Laat de stoof dan wel zonder deksel pruttelen en voeg eventueel een maïzena papje toe om de saus te laten indikken.
Eet jij ook graag stoofvlees? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: stoofvlees met bier en ketjap, winterse stoof met bockbier of maak eens het stoofvlees met chipotle peper in adobo saus klaar.
Recept stoofvlees met drop Bock bier
Stoofvlees met drop bock bier
Equipment
- 1 stoofpan
Ingrediënten
- 800 gram runderriblappen in blokjes gesneden
- 2 uien grof gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 blikje Drop Bock Bier van Frontaal
- 1 rundvleesbouillonlbokje
- 70 gram tomatenpuree
- 2 flinke theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 theelepels mosterd
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- 2 eetlepels bloem
- olie en roomboter
- peterselie fijngehakt en optioneel
Instructies
- Bestrooi het vlees met peper, zout en de bloem.
- Verhit de roomboterboter of olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Voeg indien nodig wat extra boter toe. Bak de uien en knoflook zacht en glazig samen met de sambal voor ongeveer 1 à 2 minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Strooi daarna de paprikapoeder, kerriepoeder, korianderpoeder, nootmuskaat en kaneel en erbij en bak tevens kort mee.
- Voeg dan het Drop Bock bier toe en schraap de aanbaksels los van de bodem. Doe het vlees terug in de pan en voeg de appelstroop, mosterd, laurierblaadjes met de kruidnagels en 1 verkruimeld rundvleesbouillonblokje toe. Laat alles goed mengen. TIP: prik de kruidnagels in een laurierblaadjes…zo kan je ze makkelijk terugvinden.
- Breng de stoof aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het stoofvlees minimaal 4 uur sudderen met de deksel op de pan. (Ik laat altijd een klein kiertje open)Roer af en toe en controleer of het vlees goed onderstaat. Voeg eventueel water toe als het nodig is. Wil je de saus wat dikker? Laat het deksel de laatste 30 minuten van de pan zodat het vocht kan inkoken.
- Proef de stoof en voeg naar smaak nog wat zout of peper toe. Haal de laurierblaadjes met kruidnagel eruit en klaar is kees! Eet smakelijk 😋
Stoofvlees met drop Bock bier
Serveer het stoofvlees met drop Bock bier met aardappelpuree en gegrilde groenten. Ook erg lekker is natuurlijk om er frietjes met mayonaise bij te serveren. Heb je een beetje stoofvlees over? Vul een stokbrood met het stoofvlees, bestrooi met geraspte kaas en bak even in de oven af.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.