Soep van aspergeschillen met kerrie. Haal alles uit de witte asperges met een heerlijke soep gemaakt van aspergeschillen. Een no-waste soep dus.
Serveer de aspergesoep eventueel met wat gebakken beenham en/of gemengde zaden/pitten voor wat meer bite. Ook lekker is om uitgebakken spek en/of stukjes gekookt ei toe te voegen.
Soep van aspergeschillen
Witte asperges zijn een heerlijke delicatesse die veel mensen in het voorjaar graag eten. Maar wist je dat je nog meer kunt halen uit deze groente dan alleen de lekkere stengels?
Met de schillen van de asperges kun je namelijk óók nog een heerlijke soep maken. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens erg lekker.
Door de schillen te koken met wat groentebouillon, witte wijn en kruiden ontstaat er een smaakvolle bouillon. Laat dit een nachtje trekken.
De volgende dag pureer je de bouillon, maak je een roux en voeg je de gepureerde bouillon toe. Het eindresultaat is een heerlijke romige aspergesoep.
Dit keer heb ik ervoor gekozen om de soep een milde kerrie smaak te geven. Uiteraard kan je zelf ook thuis een beetje gaan experimenteren met verschillende specerijen. Zo smaakt je soep iedere keer weer anders.
Recept soep van aspergeschillen met kerrie
Soep van aspergeschillen met kerrie
Ingrediënten
- aspergeschillen van ongeveer 1 kilo asperges
- 1250 milliliter heet water
- 2 uien in dunne halve ringen
- 4 teentjes knoflook grof gehakt
- 2 groentebouillonblokjes
- 2,5 eetlepels kerriepoeder
- snufje chilivlokken
- 2 theelepels suiker
- 100 milliliter witte wijn
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- olie of roomboter
ROUX
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
Instructies
- Verhit een klontje roomboter of scheutje olie in een soep of stoofpan. Fruit de uien met de knoflook, kerriepoeder, snufje chili vlokken, peper en suiker voor 3-5 minuten.
- Zet het vuur hoger, voeg de aspergeschillen toe samen met de witte wijn. Laat het vocht iets inkoken. Voeg vervolgens 1250 ml heet water toe en verkruimel de 2 bouillonblokjes erbij. Zet het vuur lager en laat de "soep" nu 20 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat de soep een nachtjes staan.
- Pureer de volgende dag de soep. Giet de soep beetje voor beetje door een fijne zeef in een andere pan of mengkom. Gebruik de achterkant van een lepel om de soep door de zeef te zeven. (gooi het prutje weg…die heb je nu niet meer nodig)
- Verhit in de soeppan die nu leeg is 50 gram roomboter en voeg als de boter gesmolten is beetje bij beetje de bloem toe. Blijf 1-2 minuten met een houten pollepel roeren, zo kan de bloem garen.
- Giet vervolgens beetje bij beetje de asperge bouillon toe en roer met een garde door elkaar. Eerst zal het een soort deegbal worden maar dit komt allemaal goed! Wanneer de roux goed gemengd is met de bouillon kan je de overige bouillon in 1 keer toevoegen. Blijf wel roeren.
- Breng de soep aan de kook en laat even een paar minuutjes pruttelen. Breng de soep eventueel verder op smaak met een snuf zout, peper en/of kerriepoeder.
- Eet smakelijk!
Soep van aspergeschillen met kerrie
Wat zijn witte asperges
In de lente zijn witte asperges volop verkrijgbaar. Deze groente groeit onder de grond en wordt daarom afgedekt om te voorkomen dat er licht bij komt. Hierdoor blijven de stengels wit. Witte asperges zijn erg smaakvol en bevatten weinig calorieën. Ze zijn een bron van vezels en bevatten vitamine C en K.
Ook lekkere recepten met asperges zijn: gegratineerde asperges, pastasalade met asperges en aubergine of maak eens asperges uit de oven met krieltjes.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken