Gooi je aspergeschillen niet weg! Van die ‘restjes’ maak je namelijk een verrassend lekkere soep. Deze romige aspergeschillen soep is niet alleen duurzaam, maar ook heerlijk vol van smaak. Perfect voor de lunch of als avondeten met een stukje brood.
Bij ons thuis is deze soep inmiddels favoriet. Zelfs de bouillon die je van de schillen trekt, wordt hier met plezier geproefd. En eerlijk? Het is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken.

Romige soep van aspergeschillen
Ik kies meestal voor een romige variant, want dat vinden we thuis net wat lekkerder én het ziet er gewoon mooier uit. De smaak van de asperges komt goed naar voren in de bouillon en met een simpele roux tover je dat om tot een zachte, gebonden soep.
Vind je het spannend om zelf een roux te maken? Dat hoeft echt niet. Als je rustig werkt en goed blijft roeren, kan het eigenlijk niet mislukken. Als ik het kan, dan kan jij het ook, beloofd! 🤗
Een beetje pit mag niet ontbreken
In onze Familie over de Kook-versie voeg ik graag een beetje pit toe. Denk aan een snufje chilivlokken of pul biber – dat geeft nét even extra diepgang aan de soep. Uiteraard is dat helemaal naar smaak aan te passen. Liever wat zachter? Laat het dan gewoon achterwege.
Een andere lekkere variatie is deze aspergeschillensoep met kerrie. Door de kerrie krijgt de soep een extra kruidige en verwarmende smaak, die hier thuis erg in de smaak viel.
Recept voor soep van aspergeschillen

soep van aspergeschillen
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- aspergeschillen over van ongeveer 1,5 kilo asperges
- 1,5 liter gekookt water
- 2 groentebouillonblokjes
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 uien in dunne halve ringen gesneden
- snufje chili vlokken of pul biber
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper of zout
- 1 eetlepel suiker
- 100 milliliter witte wijn
- klontje roomboter
- peterselie fijngehakt
ROUX
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verhit een klontje roomboter in een soep of stoofpan. Fruit de uien met de knoflook, snufje chili vlokken, peper, zout en suiker tot de uien mooi zacht zijn. Zet het vuur hoger, voeg de schillen van de asperges toe samen met de witte wijn. Laat het vocht iets inkoken. Voeg vervolgens 1,5 liter gekookt water toe en verkruimel de 2 bouillonblokjes erbij. Zet het vuur lager en laat de "soep" nu 20 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat de soep een nachtjes staan.
- Pureer de volgende dag de soep. Giet de soep beetje voor beetje door een fijne zeef in een andere pan of mengkom. Gebruik de achterkant van een lepel om de soep door de zeef te zeven. (gooi het prutje weg…die heb je nu niet meer nodig)
- Verhit in de soeppan die nu leeg is 50 gram roomboter en voeg als de boter gesmolten is beetje bij beetje de bloem toe. Blijf 1-2 minuten met een houten pollepel roeren, zo kan de bloem garen. Giet vervolgens beetje bij beetje de asperge bouillon toe en blijf ook roeren. (dit kan eventueel met een garde…zo is de kans op klontjes het kleinst)
- Breng indien nodig de soep op smaak met een snufje peper en/of zout.
Lekker variëren?
Deze soep is heerlijk zoals hij is, maar je kunt er natuurlijk mee variëren. Voeg bijvoorbeeld wat gerookte zalm of hamblokjes toe als je het iets rijker van smaak wilt maken. Ook lekker als avondmaaltijd met een stokbroodje en een beetje zelfgemaakte bieslookroomkaas.
Veelgestelde vragen over soep van aspergeschillen
Ja! Door de schillen zachtjes te koken in bouillon trekken ze veel smaak af. Het is een slimme manier om restjes te gebruiken én het is verrassend lekker.
Gebruik bij voorkeur de schillen van verse witte asperges. Groene asperges geven minder smaak en die hoef je eigenlijk ook niet echt te schillen.
Door een roux te maken van boter en bloem. Daarmee bind je de bouillon tot een zachte, romige soep zonder dat je room nodig hebt.
Nog meer lekkere soep recepten:

Hopelijk valt deze aspergesoep net zo in de smaak bij jou als bij ons… en anders heb je in elk geval geen schillen verspild 😉
Heb jij deze soep van aspergeschillen gemaakt? Laat het ons weten op Instagram of Facebook! Tag ons via @familie.over.de.kook of gebruik de hashtag #familieoverdekook. We vinden het altijd leuk om jullie creaties te zien. 🥰
Dit recept verscheen oorspronkelijk in april 2020 en is in mei 2025 volledig geüpdatet.