Scroppino maken met limoncello en prosecco

Scroppino maken met limoncello en prosecco

De scroppino is echt een heerlijk Italiaans drankje, die je heel simpel zelf kunt maken met limoncello en prosecco. Er zijn verschillende manieren hoe je een scroppino kunt maken en er worden ook verschillende ingrediënten gebruikt. De basis is echter altijd citroen sorbetijs en prosecco. Mijn variant bevat ook roomijs en limoncello. Ik gebruik alleen weer geen vodka, iets wat ook vaak gebruikt wordt. Wij houden alleen niet zo van een te uitgesproken alcoholsmaak. Voel je dus wel vrij om eventueel een scheutje toe te voegen.

Recept Italiaanse scroppino

scroppino maken met limoncello

scroppino met limoncello, prosecco en roomijs

4.10 van 50 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: drinken
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 4 glazen

Ingrediënten

  • 5 grote bollen roomijs
  • 5 grote bollen citroen sorbetijs
  • 30-50 milliliter Limoncello
  • 250 milliliter prosecco
  • schijfjes limoen optioneel ter garnering

Instructies

  • Zet een paar uur van te voren 4 champagne glazen in de koelkast. Zorg dat je prosecco en limoncello ook ijs en ijskoud zijn. Laat het ijs wel iets zachter worden voor gebruik.
  • Ik maakte de scroppino in de blender maar met een mixer kan ook. Mix de roomijs met de citroen sorbet ijs. Mix vervolgens de limoncello en prosecco erdoorheen. Giet de scroppino in de ijskoude champagne glazen en garneer met eventueel een schijfje limoen.
  • Wil je niet zo'n vol glas, halveer dan het recept en serveer de scroppino in kleine glaasjes.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Spoom

De scroppino is eigenlijk een spoom ofwel een tussengerecht, dat wordt genuttigd om je smaakpapillen te neutraliseren. Op deze manier kun je extra genieten van de smaken van de volgende gang. Echter drinken de meeste mensen (zeker in NL) de scroppino als dessert of als gewoon een cocktail. ​

TIP: om de allerlekkerste scroppino te maken, moet je drank ijs en ijskoud zijn. Zet het liefste de prosecco en de limoncello even een uurtje in de vriezer. (Als het goed is bewaar je sowieso de limoncello in de vriezer) Zet ook je glazen in de koelkast, zodat deze ook echt ijskoud zijn.

Zelfgemaakte scroppino

zelf een scroppino maken met limoncello, prosecco, citroen sorbetijs en roomijs

Voor deze scroppino gebruikte ik de limoncello van Pallini. Deze kregen wij pasgeleden opgestuurd om te mogen proeven. Aan Pallini limoncello worden geen smaak en geurstoffen toegevoegd. Je proeft ook echt goed een citroensmaak. Soms heb je namelijk ook limoncello’s die erg naar alchohol smaken en dat heeft deze gelukkig niet.

zelfgemaakte scroppino met limoncello, prosecco, citroen sorbet ijs en roomijs

Jan Willem is helemaal weg van dit zomerse Italiaanse drankje. Nu zeg ik wel zomers….wij drinken dit ook gewoon regelmatig in de winter. Heerlijk als je een Italiaanse avond houdt. Qua hoeveelheden kan je ook prima zelf experimenteren. Wil je meer limoncello smaak, gebruik dan gewoon een scheutje extra. Wil je juist een romigere smaak, gebruik minder citroensorbet ijs maar meer roomijs. Je kunt dus alle kanten op!