Rode linzensoep met tomaat. Deze soep is niet alleen ontzettend lekker maar ook voedzaam en super simpel en snel te bereiden.
Ik ben gek op rode linzensoep en deze variant is zowel lekker in de zomer als in de winter omdat hij lekker kruidig van smaak.
Kruidige linzensoep
Rode linzen zijn heerlijk om soep mee te maken maar kunnen ook prima in curry’s en stoofschotels gebruikt worden. Daarbij zitten rode linzen vol vezels, ijzer, eiwitten en vitamine B. Naast rode linzen gebruik ik verder nog verse tomaten, knoflook en ui.
De soep breng ik verder op smaak met specerijen zoals paprikapoeder, kerriepoeder, gedroogde oregano, chilivlokken peper en zout. Tevens voeg ik nog een groentebouillonblokje, water en tomato frito basilicum toe. Aan smaak geen gebrek dus 🙂
Eet jij ook zo graag een kom soep? Probeer dan ook eens de volgende recepten: romige champignonsoep, tomatensoep van snoeptomaatjes of maak eens de romige wortelsoep met courgette.
Recept rode linzensoep met tomaat
Rode linzensoep met tomaat
Equipment
- 1 soeppan
Ingrediënten
- 200 gram rode linzen
- 300 gram tomaat in stukjes gesneden
- 3 teentjes knoflook grof gehakt
- 1 ui gesnipperd
- handje basilicum fijngehakt
- 1 groentebouillonblokje
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 flinke theelepels gedroogde oregano
- snufje chilivlokken
- 1 eetlepel bloem
- 1 flinke eetlepel honing
- 1 verpakking Tomato Frito basilicum
- olijfolie
- 750 milliliter water
- 70 gram tomatenpuree is een klein blikje
Instructies
- Spoel de linzen af onder koud water.
- Verhit een scheutje olie een soeppan. Bak de uien met de knoflook, tomaat, kerriepoeder, paprikapoeder, gedroogde oregano, chilivlokken, peper en zout voor ongeveer 3-5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de tomatenpuree, bloem en een verkruimeld groentebouillonblokje toe en bak voor 30 seconden mee.
- Voeg de linzen toe samen met de tomato frito, honing en het water. Breng de soep aan de kook, zet het vuur zachter en laat de soep met de deksel op de pan ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met eventueel extra peper en/of zout.
- Verdeel de soep over 4 kommen, drizzle er een beetje extra vierge olijfolie overheen en bestrooi met fijngehakte basilicum en extra chilivlokken als je van een beetje pit houdt.
- TIP: wil je niet een al te dikke soep dan kan je de bloem uit het recept weglaten. Zelf vind ik een dikkere soep juist erg lekker.
Gezonde soep
Hopelijk ga jij net zo smullen van deze rode linzensoep als wij dit thuis doen. Durf ook vooral zelf te gaan experimenteren thuis met verschillende soorten specerijen. Wij aten er dit keer zelfgemaakte kaasstengels bij.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.