rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Rauwe andijviestamppot met blokjes kaas. Dit basisrecept voor een smeuïge andijviestamppot is een heerlijke avondmaaltijd voor het hele gezin. Het voordeel van een stamppot maken is dat het altijd simpel en snel te bereiden is. Een ideale maaltijd dus na een drukke (werk)dag.

rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Rauwe andijviestamppot

Ik kies altijd voor gemak en daarom gebruik ik gewoon een zak voorgesneden rauwe andijvie. Zelf kies ik altijd de fijngesneden andijvie maar je kunt ook gewoon een zak normale andijvie kopen. Wil je liever zelf andijvie snijden dan is dat natuurlijk ook helemaal prima 🙂 Wanneer andijvie in het seizoen is, dan is dit natuurlijk een stuk goedkoper en gezonder. Ik zeg alleen eerlijk dat ik nooit zin heb om te snijden en te wassen. Eet jij ook zo graag stamppot? Kijk ook eens bij onze stamppotrecepten voor meer inspiratie!

Welke kaas gebruiken

Een andijviestamppot wordt nog lekkerder met blokjes kaas erdoorheen. Zelf gebruik ik belegen of extra belegen kaas. Vind je dit te heftig van smaak dan kan je uiteraard ook jonge kaas of jong belegen kaas gebruiken. Wil je liever geen blokjes kaas dan kan je ook geraspte kaas gebruiken. Ik zou dan alleen wel iets minder kaas gebruiken dan ik in onderstaand recept gebruik.

Recept rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Wat eten we vanavond? Stamppot! Geniet van een heerlijke rauwe andijviestamppot met blokjes kaas.
4
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: andijvie, andijviestamppot, blokjes kaas, kaas, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Servings: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 250 gram rauwe andijvie of meer naar wens
  • 175 gram kaas in blokjes gesneden (ik gebruik belegen of extra belegen)
  • 200 milliliter melk op kamertemperatuur
  • 40 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 theelepels grove mosterd
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/3 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 groentebouillonblokje

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Kook de aardappelen gaar samen met een half groentebouillonblokje. Afhankelijk van hoe groot je stukjes aardappelen zijn duurt dit 10-15 minuten.
  • Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de mosterd. (voeg niet meteen alle melk toe, soms kan je iets meer of minder nodig hebben)
  • Meng vervolgens de andijvie en de blokjes kaas door je puree en klaar is je andijviestamppot. Eet smakelijk!
  • TIP: zet de pan eventueel nog eventjes op laag vuur, zodat de andijvie iets kan slinken in de puree.
  • TIP: gebruik eventueel oude kaas, vegan kaas, plantaardige melk en plantaardig boter als je niet goed tegen lactose kan of je de stamppot vegan wilt eten.
  • TIP: onze kinderen vinden het niet lekker om heel veel andijvie te eten door hun stamppot dus vandaar dat ik “maar” 250 gram gebruik. Je kunt uiteraard zelf naar eigen smaak/wens meer andijvie toevoegen. 
  • Wat serveer je erbij? Lekker met pittig gebakken rookworst, gewone rookworst, gehaktballen, gebakken champignons, uitgebakken (vega) spek. 
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Eet jij net zoals ons graag andijvie? Probeer dan ook eens de volgende recepten: andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus, hartige taart met andijvie en paprika of maak eens de krieltjes ovenschotel met andijvie en Boursin klaar.

Andijviestamppot met blokjes kaas

Veelgestelde vragen over andijviestamppot (FAQ)

Is andijviestamppot gezond?

Ehm, dat is maar net hoe je het bekijkt. Andijvie zelf is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Combineer je het met magere melk en minder boter dan is het een gezonde maaltijd. Wil je het nog voedzamer maken? Voeg dan extra groenten toe zoals stukjes wortel of paprika. Je kunt ook een andijviestamppot met zoete aardappel maken ipv gewone aardappes. Wil je meer gezonde recepten? Bekijk dan onze gezonde recepten.

Wat kan je extra serveren bij een andijviestamppot?

Het is erg lekker om zilveruitjes, Amsterdamse uitjes of mosterd bij een andijviestamppot te serveren.

Kun je stamppot met rauwe andijvie opnieuw opwarmen?

Ja, dat kan. Het beste is om het op laag vuur in een pan met een scheutje melk of boter op te warmen. In de magnetron kan ook maar roer het dan halverwege even door om de warmte gelijkmatig te verdelen.

Kan je andijviestamppot invriezen?

Dit kan maar er zit een kleine “maar” aan. Stamppot met rauwe andijvie kan wat vochtiger worden na het ontdooien. Wil je het invriezen? Laat de stamppot dan eerst heel goed afkoelen en bewaar het in een goed afsluitbare bak of diepvrieszak. Bij het opwarmen kun je een klontje boter of scheutje melk toevoegen om de structuur weer wat romiger te maken.

Wat is allemaal lekker door een andijviestamppot?

Andijviestamppot kun je op veel manieren op smaak brengen. Uiteraard met specerijen, krokant gebakken spekjes, blokjes/geraspte kaas zoals oude kaas of blauwe kaas, mosterd, crème fraîche of een scheutje azijn geven extra smaak. Ook lekker is om geroosterde noten of zongedroogde tomaten toe te voegen. Probeer bijvoorbeeld eens onze Italiaanse andijviestamppot met salami.

4 from 1 vote (1 rating without comment)
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *