Rauwe andijviestamppot met blokjes kaas. Dit basisrecept voor een smeuïge andijviestamppot is een heerlijke avondmaaltijd voor het hele gezin. Het voordeel van een stamppot maken is dat het altijd simpel en snel te bereiden is. Een ideale maaltijd dus na een drukke (werk)dag.

Rauwe andijviestamppot
Ik kies altijd voor gemak en daarom gebruik ik gewoon een zak voorgesneden rauwe andijvie. Zelf kies ik altijd de fijngesneden andijvie maar je kunt ook gewoon een zak normale andijvie kopen. Wil je liever zelf andijvie snijden dan is dat natuurlijk ook helemaal prima 🙂 Wanneer andijvie in het seizoen is, dan is dit natuurlijk een stuk goedkoper en gezonder. Ik zeg alleen eerlijk dat ik nooit zin heb om te snijden en te wassen. Eet jij ook zo graag stamppot? Kijk ook eens bij onze stamppotrecepten voor meer inspiratie!
Welke kaas gebruiken
Een andijviestamppot wordt nog lekkerder met blokjes kaas erdoorheen. Zelf gebruik ik belegen of extra belegen kaas. Vind je dit te heftig van smaak dan kan je uiteraard ook jonge kaas of jong belegen kaas gebruiken. Wil je liever geen blokjes kaas dan kan je ook geraspte kaas gebruiken. Ik zou dan alleen wel iets minder kaas gebruiken dan ik in onderstaand recept gebruik.
Recept rauwe andijviestamppot met blokjes kaas

Rauwe andijviestamppot met blokjes kaas
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 250 gram rauwe andijvie of meer naar wens
- 175 gram kaas in blokjes gesneden (ik gebruik belegen of extra belegen)
- 200 milliliter melk op kamertemperatuur
- 40 gram roomboter op kamertemperatuur
- 2 theelepels grove mosterd
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1/3 theelepel nootmuskaat
- 1/2 groentebouillonblokje
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Kook de aardappelen gaar samen met een half groentebouillonblokje. Afhankelijk van hoe groot je stukjes aardappelen zijn duurt dit 10-15 minuten.
- Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de mosterd. (voeg niet meteen alle melk toe, soms kan je iets meer of minder nodig hebben)
- Meng vervolgens de andijvie en de blokjes kaas door je puree en klaar is je andijviestamppot. Eet smakelijk!
- TIP: zet de pan eventueel nog eventjes op laag vuur, zodat de andijvie iets kan slinken in de puree.
- TIP: gebruik eventueel oude kaas, vegan kaas, plantaardige melk en plantaardig boter als je niet goed tegen lactose kan of je de stamppot vegan wilt eten.
- TIP: onze kinderen vinden het niet lekker om heel veel andijvie te eten door hun stamppot dus vandaar dat ik “maar” 250 gram gebruik. Je kunt uiteraard zelf naar eigen smaak/wens meer andijvie toevoegen.
- Wat serveer je erbij? Lekker met pittig gebakken rookworst, gewone rookworst, gehaktballen, gebakken champignons, uitgebakken (vega) spek.
Eet jij net zoals ons graag andijvie? Probeer dan ook eens de volgende recepten: andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus, hartige taart met andijvie en paprika of maak eens de krieltjes ovenschotel met andijvie en Boursin klaar.
Andijviestamppot met blokjes kaas


Veelgestelde vragen over andijviestamppot (FAQ)
Ehm, dat is maar net hoe je het bekijkt. Andijvie zelf is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Combineer je het met magere melk en minder boter dan is het een gezonde maaltijd. Wil je het nog voedzamer maken? Voeg dan extra groenten toe zoals stukjes wortel of paprika. Je kunt ook een andijviestamppot met zoete aardappel maken ipv gewone aardappes. Wil je meer gezonde recepten? Bekijk dan onze gezonde recepten.
Het is erg lekker om zilveruitjes, Amsterdamse uitjes of mosterd bij een andijviestamppot te serveren.
Ja, dat kan. Het beste is om het op laag vuur in een pan met een scheutje melk of boter op te warmen. In de magnetron kan ook maar roer het dan halverwege even door om de warmte gelijkmatig te verdelen.
Dit kan maar er zit een kleine “maar” aan. Stamppot met rauwe andijvie kan wat vochtiger worden na het ontdooien. Wil je het invriezen? Laat de stamppot dan eerst heel goed afkoelen en bewaar het in een goed afsluitbare bak of diepvrieszak. Bij het opwarmen kun je een klontje boter of scheutje melk toevoegen om de structuur weer wat romiger te maken.
Andijviestamppot kun je op veel manieren op smaak brengen. Uiteraard met specerijen, krokant gebakken spekjes, blokjes/geraspte kaas zoals oude kaas of blauwe kaas, mosterd, crème fraîche of een scheutje azijn geven extra smaak. Ook lekker is om geroosterde noten of zongedroogde tomaten toe te voegen. Probeer bijvoorbeeld eens onze Italiaanse andijviestamppot met salami.
Een simpele avondmaaltijd kan echt wel heel erg lekker zijn. Ik durf wel te zeggen dat wij bijna ieder week wel eens een andijviestamppot eten. Hoplijk ga jij net zo smullen van deze andijviestamppot als wij doen. Laat het ons vooral weten als je een recept gemaakt hebt 🤗
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken