Pompoen pindasoep. Deze soep klinkt misschien als een beetje vreemde combinatie maar geloof me, het is echt heerlijk!
Pompoensoep met pindakaas
Deze pompoen pindasoep is echt een heerlijk kommetje comfort food. Perfect om je mee op te warmen tijdens de herfst en winter. Pompoen heeft van zichzelf een zachte en zoete smaak. Bovendien zit pompoen vol vitamines, wat altijd mooi meegenomen is. De pindakaas geeft een verassende smaak aan de soep.
De inspiratie voor deze soep komt bij onze favoriete strandtent Aloha vandaan. Jan Willem proefde dit daar een paar weken geleden voor het eerst en was er zo enthousiast over dat ik thuis de keuken ben ingedoken om het zelf na te maken! Lijkt mijn soep op die van Aloha? Ja en nee. Ik persoonlijk vond de “pinda smaak” daar iets te overheersend en ik heb mijn soep iets subtieler gemaakt. Jan Willem heeft mijn variant gelukkig wel goedgekeurd 🥰 Houd jij wel echt van een uitgesproken pinda smaak, voeg dan gewoon meer pindakaas toe.
Eet jij ook graag een pompoensoep? Probeer dan zeker ook een keertje de volgende recepten uit: romige pompoensoep met wortel, pompoensoep met wortel en rode curry of maak eens de pompoensoep met tomaat en paprika klaar.
Recept pompoen pindasoep
Pompoen pindasoep
Equipment
- 1 soep of stoofpan
Ingrediënten
- 1 flespompoen geschild, zaadlijsten en zaden verwijderd en in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook grof gehakt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 rode ui gesnipperd
- 100 gram pindakaas met stukjes
- 2 theelepels garam masala
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- flinke snuf chilivlokken
- snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- 1,5 groentebouillonblokje
- 750 ml water
- 250 ml kookroom
- zonnebloemolie
TOPPINGS:
- 2 stengels bosui fijngehakt
- snufje chilivlokken
- handje gezouten pinda's fijngehakt
- pompoenpitten optioneel
Instructies
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een soeppan en bak de blokjes pompoen met de uien, gember, garam masala, kerriepoeder, snufje chilivlokken, snuf zwarte peper voor ongeveer 3 minuten aan.
- Voeg de pindakaas en knoflook toe en meng alles goed door elkaar.
- Voeg dan het water toe samen met 1,5 verkruimeld bouillonblokje. Breng de soep aan de kook, zet het vuur zachter en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
- Wanneer de pompoen mooi zacht is haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg de kookroom toe en breng de soep eventueel extra op smaak met een snuf peper en/of zout. Serveer de soep met de fijngehakte pinda's, bosui, snufje chilivlokken en eventueel pompoenpitten. Eet smakelijk 😋
- TIP: Voeg niet alle kookroom toe maar bewaar een beetje ter garnering.
- TIP: Wil je de soep vegan en lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige kookroom of kokosmelk.
- TIP: wil je sneller klaar zijn? Verwijder dan alleen de pompoenpitjes maar schil de pompoen niet. De soep wordt dan ook lekker dik van structuur.
Warme specerijen
Om de soep wat extra pit te geven, gebruik ik naast ui, gember en knoflook ook nog specerijen zoals garam masala en kerriepoeder. Die geven de soep net die lekkere, warme smaak zonder dat het te sterk wordt. Om de soep extra romig te maken, doe ik er een beetje kookroom doorheen. Liever een vegan versie of lactosevrije versie? Gebruik dan gewoon plantaardige kookroom of kokosmelk. Als topping voeg ik graag bosui, chilivlokken en wat gehakte gezouten pinda’s toe. Dat geeft de soep een lekkere bite en nog wat extra smaak.
Pompoen pindasoep
Ik ben heel benieuwd of jij deze soep durft te gaan maken. Mocht je hem maken dan hoop ik uiteraard dat je er net zo van gaat smullen als wij hebben gedaan. Je zou dan ook eventueel mijn Indonesische tomatensoep met kip en pindakaas kunnen proberen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.