Pizzadeeg zelf maken basisrecept

KokenKoken
Pizzadeeg zelf maken basisrecept
Deel met je vrienden:
zelf pizzadeeg maken

Pizzadeeg zelf maken basisrecept

3.67 van 6 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: pizza, pizzadeeg, recept, zelf maken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 2 pizza's

IngrediΓ«nten

  • 400 gram bloem
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 milliliter water Lauwwarm, zeker niet te warm anders gaat de gist dood.
  • 1 theelepel zeezout
  • semolina is een soort Italiaans griesmeel....vind je bij de pasta's.

Instructies

  • Meng de bloem met het zout.
  • Meng het lauwwarme water met de suiker en gist. Laat dit even een paar minuten staan. (5 tot 10 min)
  • Maak een kuiltje op een werkblad of in een mengkom en giet het gistmengsel erin. Kneed het deeg minimaal 5 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (kan ook met een keukenmachine)
  • Vet een mengkom in met een beetje olie en leg hier het pizzadeeg in. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen.
  • Als het deeg verdubbeld is na die tijd, verdeel het deeg dan in 2 bollen. Kneed het deeg goed door en "bol" deze bollen op. Vouw het deeg in beide handen naar onder zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol.Β Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met bloem....anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor.....minimaal 220 graden.
  • Bestrooi je werkblad nu met semoline (of gewoon bloem) en kneed/rol het deeg tot een pizzabodem.
  • Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ....is eigenlijk het lekkerst!
  • TIP 1: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voor verwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
    TIP 2: ik rol tegenwoordig mijn bodems uit op bakpapier (die ik dus bestrooi met semolina) en dan leg ik ze op de pizzasteen (in de oven of bbq) voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif ik het bakpapier eronder vandaan en bak ik de pizza nog een paar minuten. Zo weet ik zeker dat mijn bodem mooi krokant wordt en de pizza niet dubbelslaat met het op de steen leggen van de pizza.
    TIP 3: voor zelfgemaakte pizzabodems is een pizza schep geen overbodige luxe.