pizza met pittig gehakt en frisse saus

pizza met pittig gehakt en frisse saus

Pizza…Pizza…oooooo Pizza! Deze pizza met pittig gehakt en frisse saus zouden wij iedere dag wel kunnen eten. Wat een feestje om te eten is deze pizza namelijk. Het gehakt voor op deze pizza breng je op smaak met heerlijke specerijen wat voor een ware smaakexplosie zorgt. De combinatie met de frisse saus gemaakt van crème fraîche, knoflook, limoen en gedroogde peterselie brengt alles mooi in balans. Als je weleens een shoarma/döner pizza besteld hebt, dan zou je het qua idee daar een beetje mee kunnen vergelijken. Mijn zelfgemaakte versie is alleen uiteraard veel lekkerder 😉

De aangegeven tijd van het recept is exclusief het eventueel zelf maken van je pizzabodems en/of pizzasaus.

recept pizza met pittig gehakt en frisse saus

pizza met pittig gehakt

Pizza met pittig gehakt, ijsbergsla en frisse saus

In de pizza met pittig gehakt, ijsbergsla en frisse saus wil je echt je tanden in zetten. Ik weet wel wat je voortaan in het weekend eet.
3.08 van 14 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Italiaanse, Nederlandse
Trefwoord: frisse saus, ijsbergsla, pittig gehakt, pizza, pizzadeeg
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 pizza’s

Ingrediënten

  • 2 pizzabodems zelfgemaakt of kant en klaar
  • tomatensaus zelfgemaakt of kant en klaar
  • 1 ui gesnipperd (klein uitje gebruiken)
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel bloem
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 150 gram extra belegen kaas geraspt
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram ijsbergsla dun gesneden

FRISSE SAUS

  • 3 flinke eetlepels crème fraîche of Griekse yoghurt
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 1 teentje knoflook geraspt (klein teentje gebruiken..anders een 1/2)
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • klein scheutje water optioneel

Instructies

  • Voor het maken van de frisse saus meng je alle ingrediënten en verdun je de saus eventueel met een klein scheutje water. Zet de saus afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de uien met een snuf peper en zout. Voeg de uienpoeder, knoflookpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, kerriepoeder, suiker, sambal badjak en sambal oelek toe. Bak dit ongeveer 30 seconden mee. Voeg dan het gehakt toe en bak dit gaar en goudbruin. Voeg de tomatenpuree en de bloem toe en bak dit 1 minuutje mee.
  • Smeer de pizzabodems in met een tomatensaus naar keuze. Beleg de pizza's dan met het pittige gehakt. Bestrooi de pizza's met geraspte kaas en scheur de mozzarella in stukjes eroverheen. Bak de pizza's gaar en goudbruin in de oven of op de bbq. Verdeel er de ijsbergsla overheen met een beetje van de frisse saus.
  • Aanvallen maar!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Wil je zelf pizzabodems maken? Volg dan onderstaand recept op. Het neemt eventjes wat tijd in beslag maar het is wel echt ontzettend lekker. Heb je nu niet zoveel tijd? Koop dan gewoon kant en klare pizzabodems. Zelf vind ik die van Magioni of van het merk Jan erg lekker.

recept zelf pizzabodems maken

zelf pizzadeeg maken

Pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
3.25 van 12 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: deeg, pizza, pizzadeeg, recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 3 uur
Porties: 4 pizza’s

Ingrediënten

  • 500 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
  • 300 milliliter lauwwarm water kan soms ook iets meer zijn.
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)

Instructies

  • Meng de bloem met het zout en suiker. Doe het gist erbij samen met het lauwwarme water en de olijfolie.
  • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (het beste kan je dit doen in een keukenmachine) Bestrooi de deegbal met bloem of semolina.
  • Leg het pizzadeeg in een kom. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 60-75 minuten rijzen. (het deeg moet verdubbelen in omvang)
  • Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 4 bollen. (of 2/3 als je grotere pizza's wilt maken) Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op.
    Vouw het deeg hiervoor in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met semolina (griesmeel) of bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu flink wat met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem met je handen. Druk vanuit het midden het deeg naar buiten toe. Zo ontstaat er een rand. Draai dan met je handen vanuit de buitenkant (niet de rand!) steeds een kwartslag tot je een pizzabodem hebt.
  • Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ/speciale pizzaoven.
    Gebruik niet teveel saus en toppings. Anders wordt je bodem niet lekker knapperig.
  • TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: deze pizza kun je ook prima vegetarisch maken. Tegenwoordig zijn er namelijk veel “vegetarisch gehakt” soorten verkrijgbaar in de supermarkt.

pizza met pittig gehakt

Tijdens het uitwerken van dit recept kreeg ik echt alweer zulke trek in de pizza met pittig gehakt 🙂 De frisse saus gebruik ik tegenwoordig ook vaak als dip bij chips, bij nacho’s, op een broodje met sla, tomaat, ei en kaas of als dressing bij een salade. Je kunt echt zoveel kanten mee op!

andere lekkere pizza recepten

  • klik op de foto’s om naar het desbetreffende recept te gaan

PIZZA MET PITTIGE ROOKWORST:

pizza met pittige rookworst

GEFRITUURDE PIZZA:

gefrituurde pizza

PIZZA MET TONIJN, TIJM EN UI:

pizza met tonijn en ui

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook. Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.