Wij eten het liefst iedere week wel een keertje pizza. Deze pizza met hete kip en avocado is onze nieuwste verslaving. De combinatie van de hete kip met het zoetige van de tomatensaus en het romige van de avocado is echt zo lekker! Het recept vraagt wel iets meer voorbereiding omdat je de kip eerst even moet koken voordat je het op de pizza kan gebruiken. Nu maak ik bijna altijd zelf mijn pizzabodem maar je kan uiteraard ook gewoon een kant en klare pizzabodem gebruiken. Het recept om zelf een pizzabodem te maken evenals de tomatensaus zal ik ook hieronder plaatsen. Ook een erg lekkere pizza om te maken is een pizza met tonijn en gekarameliseerde ui of wat dacht je van een Mexicaanse pizza. Variatie mogelijkheden genoeg dus!
recept pizza met hete kip
Pizza met hete kip en avocado
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 2 pizzabodems recept staat op onze site
- tomatensaus voor pizza recept staat op onze site
- 2 kipfilets
- 1 groentebouillonblokje
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1,5 theelepel kerriepoeder
- 3 theelepels sriracha
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 bol mozzarella
- 100 gram geraspte kaas
- 2 avocado’s in blokjes gesneden
- gemengde sla optioneel
Instructies
- Als je zelf je pizzabodems en tomatensaus wilt maken, dan moet je dit als eerste doen. (de aangeven tijd is exclusief het eventueel zelf maken van je pizzabodem en/of saus)
- Breng een pan met water en een bouillonblokje aan de kook. Leg de kipfilets hierin en laat 20 minuutjes zachtjes pruttelen. Haal de kipfilets uit de pan en trek met 2 vorken (of met mes en vork) uit elkaar. Breng de geplukte kip op smaak met de sriracha, peper, zout, knoflookpoeder, uienpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder en gedroogde peterselie.
- Verwarm de oven voor op 230 graden. Beleg de pizzabodems met tomatensaus. Bestrooi met een klein beetje geraspte kaas. Leg hierop de hete kip. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas. Scheur de mozzarella over de pizza’s en bestrooi eventueel nog met een snufje peper. Bak de pizza’s in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. Let goed op je oven, want dit kan per oven verschillen. (uiteraard kan je de pizza’s ook op de bbq bereiden) Snijd ondertussen de avocado in kleine blokjes.
- Besprenkel de pizza’s met extra sriracha, leg de avocado blokjes erop en eventueel een handje sla.
Laat je niet afschrikken door alle recepten. Het is natuurlijk helmaal aan jou de keuze wat je allemaal wel of niet zelf wilt maken. Geen probleem als je een kant en klare pizzabodem en tomatensaus gebruikt. Ik heb nog wel een tip voor je als je wel zelf je tomatensaus wilt maken. Gebruik hiervoor de Multi Polpa van Mutti. Die tomaten zijn namelijk echt zo lekker en dat proef je echt terug op je pizza. Het merk Mutti heeft eventueel ook een kant en klare pizzasaus, die is ook lekker. Whahaha en nee, ik krijg niet betaald om dit te vermelden.
recept pizzabodem maken
Pizzadeeg zelf maken basisrecept
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 400 gram bloem
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 eetlepel suiker
- 250 milliliter water Lauwwarm, zeker niet te warm anders gaat de gist dood.
- 1 theelepel zeezout
- semolina is een soort Italiaans griesmeel….vind je bij de pasta's.
Instructies
- Meng de bloem met het zout.
- Meng het lauwwarme water met de suiker en gist. Laat dit even een paar minuten staan. (5 tot 10 min)
- Maak een kuiltje op een werkblad of in een mengkom en giet het gistmengsel erin. Kneed het deeg minimaal 5 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (kan ook met een keukenmachine)
- Vet een mengkom in met een beetje olie en leg hier het pizzadeeg in. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen.
- Als het deeg verdubbeld is na die tijd, verdeel het deeg dan in 2 bollen. Kneed het deeg goed door en "bol" deze bollen op. Vouw het deeg in beide handen naar onder zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden.
- Bestrooi je werkblad nu met semoline (of gewoon bloem) en kneed/rol het deeg tot een pizzabodem.
- Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ….is eigenlijk het lekkerst!
- TIP 1: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voor verwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.TIP 2: ik rol tegenwoordig mijn bodems uit op bakpapier (die ik dus bestrooi met semolina) en dan leg ik ze op de pizzasteen (in de oven of bbq) voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif ik het bakpapier eronder vandaan en bak ik de pizza nog een paar minuten. Zo weet ik zeker dat mijn bodem mooi krokant wordt en de pizza niet dubbelslaat met het op de steen leggen van de pizza.TIP 3: voor zelfgemaakte pizzabodems is een pizza schep geen overbodige luxe.
recept pizzasaus maken
kruidige en pittige pizzasaus
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 1 blikje tomatenblokjes
- snuf zwarte peper
- snuf zeezout
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 flinke theelepel gedroogde oregano
- 1 flinke theelepel sambal badjak
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 eetlepel suiker of meer als je een zoetere saus wilt
- scheut olijfolie extra vierge
Instructies
- Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een koekenpan. Zet deze op middelhoog vuur en verwarm de saus tot deze kookt al roerend. Zet het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten pruttelen tot de saus iets is ingedikt. Wil je echt een dikke saus, laat hem dan langer pruttelen. Giet er vervolgens een scheutje olijfolie extra vierge overheen.
Voel je overigens vrij om extra groenten op de pizza te doen. Denk hierbij aan eventueel paprika, courgette, aubergine en champignons. De pizza kan je maken in de oven of op de bbq….maar net wat je zelf lekkerder vindt. Ik gebruik wel altijd een pizzasteen. Zowel in de oven als op de bbq. Je pizza krijgt door het gebruik van een pizzasteen namelijk een super krokante bodem. Mocht je nu geen pizzasteen hebben, zet dan tijdens het voorverwarmen een bakplaat in de oven en leg je pizza hierop.
pizza met hete sriracha kip
Deze pizza met hete kip is nog veeeeeeel lekkerder als je er nog een (beetje) extra sriracha overheen besprenkelt. Zelfs Beaudine vond de pizza super lekker en dat terwijl hij toch behoorlijk pittig was. Tijdens het uitrollen van het pizzadeeg gebruik ik ook vaak semola. Dit is een Italiaanse bloem, waardoor je een heerlijke knapperige bodem krijgt. Dit is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar en staat bij de pasta’s ipv van bij de bloem/meel producten.
Behalve dat de pizza erg lekker is, ziet dit er toch ook super mooi uit. Geen straf om je vrienden/familie voor te schotelen.