Kip Tandoori zonder pakjes en zakjes maken is totaal niet moeilijk. Je kan ook echt ontzettend veel variëren met dit basisrecept.
Wat is kip tandoori
Kip Tandoori is eigenlijk van zichzelf een “sausloos” recept. Ik weet het, dit is geen goed Nederlands woord maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. De kip wordt gemarineerd in yoghurt en specerijen en wordt vervolgens geroosterd in een tandoor of een kleioven.
Ik maak het gerecht gewoon in de pan maar je kan de kip ook grillen op een grillpan of op de barbecue. Kip Tandoori is afkomstig uit India maar is inmiddels super populair over de hele wereld.
Zelf maken
Je kan natuurlijk in de supermarkt een kant en klare Tandoori mix kopen maar je kan het dus ook heel makkelijk zelf maken. Het neemt alleen wat tijd in beslag vanwege de voorbereiding. De kip moet namelijk een nachtje marineren voor het lekkerste resultaat.
Voor dit recept kan je zowel kippendijen als kipfilet gebruiken. Kies dus vooral wat jijzelf lekker vindt. Vandaag heb ik het basisrecept voor je maar de komende tijd ga ik nog veel meer varianten maken. Waaronder ook een Kip Tandoori mét groenten en SAUS!
Recept Kip Tandoori
pittige kip Tandoori
Ingrediënten
- 750 gram kippendijfilet grote stukken gesneden
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1/2 citroen +eventueel extra tijdens serveren
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 70 gram tomatenpuree = klein blikje
- 1 rode peper fijngehakt
- 1 theelepel kurkuma flinke theelepel gebruiken
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1/3 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/4 theelepel kaneelpoeder
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies
- Bak alle gedroogde kruiden in een droge koekenpan (inclusief peper en zout) tot deze gaan geuren. Door de kruiden eerst kort te bakken, komen de smaken beter vrij.
- Meng in een mengkom de kip met de Griekse yoghurt, gebakken kruiden, geraspte gember, geraspte knoflook, rode peper, sap van een halve citroen, olijfolie en de tomatenpuree. Dek de mengkom af en laat minimaal 4 uur in de koelkast staan (hoe langer hoe lekkerder)
- Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft, verhit dan een scheutje olie en een klontje roomboter in een grote hapjespan of wok. Bak de kip inclusief marinade tot deze gaar en goudbruin is. (duurt meestal 10-15 min.)
- TIP 1: Serveer de kip Tandoori met Naan, een frisse salade en een yoghurtdip of crème fraîche. Besprenkel eventueel met een klein beetje extra citroensap voor een frisse touch.
- TIP 2: Wil je een saus ervan maken? Voeg dan een beetje water, kokosmelk of 3 eetlepels crème fraîche en een beetje water toe.
Indiase kip met Naan
Zoals bekend houden wij van pittig eten. Ik gebruik daarom een hele rode peper en een halve theelepel chilipoeder. Uiteraard kan je dit naar eigen smaak aanpassen. Uiteraard mag een frisse yoghurtdip ook niet ontbreken.
Ik maak zelf graag een Naan (brood) bij deze kip Tandoori. Om het toch een beetje gezond te maken en omdat het gewoon erg lekker is, serveer ik er ook altijd sla bij. De ene keer gebruik ik veldsla maar ook weleens ijsbergsla (dit vinden de kinderen erg lekker) en ik persoonlijk vind rucola er ook erg lekker bij.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken