Als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf panna cotta te maken, dan weet ik zeker dat je dit voortaan ieder weekend wilt maken. Deze panna cotta met Amarula is momenteel onze nieuwste verslaving. Wat is dit ongelofelijk lekker zeg! Ik kende zelf Amarula niet maar blijkbaar heb ik onder een steen geleefd. Toen ik namelijk afgelopen week een foto op Instagram plaatste, kreeg ik ontzettend veel reacties of ik AUB snel het recept op de blog wilde zetten. U vraagt wij draaien! Daarom zit ik nu in het ziekenhuis het recept uit te schrijven.
recept panna cotta met Amarula
Panna cotta met Amarula likeur
Ingrediënten
- 500 milliliter slagroom ongeklopt
- 400 milliliter volle melk
- 125 gram suiker
- 1 stuks vanillestokje
- 1/2 theelepel vanille extract
- 75 milliliter Amarula +scheutje extra
- 7 blaadjes gelatine
Instructies
- Week de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het vanillemerg eruit.
- Verwarm in een pan de melk, slagroom, suiker, vanillemerg, vanille extract en het overgebleven vanillestokje. Breng het mengsel tegen de kook aan en laat 5 minuten pruttelen.
- Haal het mengsel van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en meng dit met een garde door het roommengsel. Roer er tevens de Amarula doorheen. Vul 8 glaasjes (ik gebruik kleine weckpotjes) met het panna cotta mengsel. Laat dit minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. (schrik niet, het is voordat je het in de koelkast zet nog geheel vloeibaar)
- Schenk vlak voor serveren nog een klein laagje extra Amarula over de panna cotta heen.
TIP: Ik gebruik voor de panna cotta altijd verse vanille maar dit is best duur. Wil je de panna cotta goedkoper klaarmaken? Vervang dan de verse vanille voor 1,5 zakje vanillesuiker en een halve theelepel extra vanille extract.
dessert/toetje met Amarula
Ook lekkere toetjes/desserts om te maken zijn: Trifle met Amaretti en lemon curd, Bounty balletjes met chocolade en kokos of panna cotta met appelmoes.
Wat is panna cotta
Panna cotta is een heerlijk Italiaans dessert (toetje). Het betekend niets meer dan gekookte room. De basisingrediënten van panna cotta zijn: room, melk, suiker en gelatine. Vaak wordt hier ook verse vanille aan toegevoegd. Als je eenmaal je basis panna cotta hebt, dan kan je qua topping natuurlijk ontzettend veel variëren. Serveer het gerecht met bijvoorbeeld een bessensaus, karamel, chocolade of in dit geval met een scheutje likeur.
Wij vinden de panna cotta op zijn lekkerst als hij niet te stijf is. Uiteraard kan je hier zelf mee variëren door meer of minder gelatine toe te voegen. Maak de panna cotta in leuke schaaltjes, zodat je ze niet uit hun vorm hoeft te halen voor serveren. Het nadeel daarvan vind ik namelijk dat ze altijd een beetje hun stevigheid verliezen, doordat je ze iets warm moet maken om uit hun vorm te halen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.