panna cotta met appelmoes en krokante amandelen

panna cotta met appelmoes en krokante amandelen
Deel met je vrienden:

Deze panna cotta met appelmoes en krokante gesuikerde amandelen klinkt een beetje vreemd misschien maar het is echt ontzettend lekker. Deze panna cotta heb ik gegeten tijdens een workshop over Zuid Tiroolse producten. Nu kregen we gelukkig een receptenboekje mee met de gerechten die we die dag gemaakt en gegeten hebben, dus deze panna cotta deel ik heel graag met je. De appelmoes is trouwens niet zomaar een appelmoes. Het is namelijk een appelmoes gemaakt met witte wijn en karamel. Echt zooooo lekker! Deze appelmoes maak ik daarom tegenwoordig vrij regelmatig. Het is is dus echt niet alleen maar lekker bij deze panna cotta. Wij aten dit gerecht overigens na de varkenshaas met spek, rösti, appels en kaassaus.

recept panna cotta met appelmoes

panna cotta met appelmoes en krokante amandelen

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 6 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 milliliter slagroom
  • 75 gram suiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 4 muntblaadjes ter garnering

appelmoes met witte wijn

  • 4 appels geschild, ontpit en in kleine stukjes gesneden
  • 100 gram suiker
  • 200 milliliter witte wijn

gesuikerde krokante amandelen

  • 100 gram amandelen
  • 50 gram suiker
  • 20 milliliter water

Instructies

  • MAAK DE PANNA COTTA: los de gelatine blaadjes op in een schaal met koud water. Snijd het vanillestokje in de lengte open en haal het merg eruit. (met de achterkant van je mes of met een klein theelepeltje) Breng 400 milliliter slagroom aan de kook met het vanillemerg en 75 gram suiker. Neem de pan dan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer dit door de hete slagroom. Laat dit mengsel afkoelen in de koelkast. Klopt ondertussen de overige 200 ml slagroom stijf. Spatel dit voorzichtig door het afgekoelde mengsel. Giet het panna cotta mengsel in 4 bakvormpjes. (ik gebruikte 4 bakvormpjes van de Ikea...de Lockbete maar je hebt ook officiële vormpjes...die kosten alleen een vermogen) Zet de vormpjes nu voor 6-8 uur terug in de koelkast.
  • MAAK DE APPELMOES: Laat de suiker in een kookpan licht karamelliseren. Voeg de appels toe en blus af met 200 ml witte wijn. Roer alles goed door. Doe de deksel op de pan en kook de appels op laag vuur tot ze zacht zijn. Pureer dan tot de dikte die jij lekker vindt.
  • MAAK DE AMANDELKROKANT: Verwarm de oven voor op 150 graden. Rooster de amandelen in 5-8 minuten. Als de amandelen klaar zijn, verwarm dan 50 gram suiker met 20 ml water in een pan tot de suiker is opgelost. Voeg de geroosterde amandelen toe en blijf roeren tot ze karamelliseren. Leg dan de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen. Hak vervolgens de amandelen.
  • MAAK DE PANNA COTTA OP: Leg in het midden van een mooi bord een klein beetje appelmoes. Haal de panna cotta uit de koelkast en houd de vorm even onder de kraan met heet water. Hierdoor laat de panna cotta los. (niet te lang, anders smelt de panna cotta) Leg de panna cotta in het midden van de appelmoes. Bestrooi met de gehakte amandelen en een muntblaadje.

panna cotta met appelmoes en krokante amandelen

recept zelf panna cotta maken met verse vanille, appelmoes en krokante amandelen.
Ik heb verse vanille voor de panna cotta gebruikt maar dit is, eerlijk is eerlijk, redelijk prijzig. Je zou eventueel de verse vanille kunnen vervangen door een 1/3 tl vanille extract. Ga je trouwens voor simpel, gebruik dan kant en klare gesuikerde amandelen.
recept appelmoes met witte wijn geserveerd bij panna cotta
De appelmoes met witte wijn is echt ontzettend lekker. Ik maak nu dus regelmatig deze versie in plaats van de alcoholvrije appelmoes. Voor deze appelmoes gebruik ik 2 golden delicious appels en 2 royal gala.