Panna cotta met aardbeien en kokosmelk. Wil je een fris en tropisch toetje maken? Probeer dan deze zoet-frisse panna cotta met verse aardbeien.
Panna cotta met aardbeien
De zomer is in volle gang en wat is er lekkerder dan na een zomerse avondmaaltijd te genieten van een verfrissend en heerlijk zomers toetje?
Voor deze panna cotta gebruik ik heerlijke zoete verse Hollandse aardbeien. Ik gebruik geprakte aardbeien door het panna cotta mengsel. Dit geeft de panna cotta een subtiele aardbeiensmaak. Tevens top ik de panna cotta af met gemarineerde stukjes aardbei. Dit zorgt voor een super lekkere kick qua smaak!
Gemarineerde aardbeien
Om de smaak en kleur van de aardbeien te verbeteren, marineer ik stukjes aardbei in limoensap. De limoensap voegt een frisse zuurheid toe, die de zoetheid van de aardbeien benadrukt.
Tevens behouden de stukjes aardbei hun kleur door de limoensap. O…. en wees gerust, de stukjes aardbei worden zeker niet te zuur. Ik voeg voor balans ook nog een eetlepel poedersuiker toe. Zo blijven de smaken heel mooi in balans.
TIP: in plaatst van limoensap zou je ook citroensap of sinaasappelsap kunnen gebruiken.
Ben jij ook zo gek op verse aardbeien? Probeer dan ook eens de volgende recepten: tiramisu met aardbeien in een glaasje, trifle met cantuccini en aardbeien of maak eens aardbeien-frambozen ijs in bladerdeegbakjes.
Wat is eigenlijk panna cotta
Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert dat letterlijk “gekookte room” betekent. Het bestaat uit een romige pudding op basis van room, suiker en gelatine. De panna cotta wordt vaak geserveerd met een fruitige saus of vers fruit om het een verfrissende en lichte smaak te geven.
Waarom kokosmelk toevoegen
Ik heb ervoor gekozen om niet alleen maar slagoom te gebruiken voor de panna cotta. Het toevoegen van kokosmelk aan de panna cotta geeft dit dessert namelijk een extra lekkere frisheid. Het verliest echter niet de romige structuur waar een panna cotta om bekend staat.
De tropische touch van de kokosmelk gaat heel goed qua smaak samen met de verse aardbeien. Om het zomerse gevoel te versterken voeg ik ook nog geraspte kokos toe. Dit geeft een lekkere en knapperige textuur aan het gerecht.
TIP: voor een intensere kokossmaak zou je eventueel de geraspte kokos in een droge koekenpan goudbruin kunnen bakken.
Recept panna cotta met aardbeien en kokosmelk
Panna cotta met aardbeien en kokosmelk
Equipment
- 4 glaasjes
Ingrediënten
- 250 milliter kokosmelk
- 150 milliliter slagroom
- 150 gram aardbeien geprakt
- 4 blaadjes gelatine
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 steranijs
GEMARINEERDE AARDBEIEN
- 150 gram aardbeien in hele kleine stukjes gesneden
- 1 limoen sap nodig
- 1 eetlepel poedersuiker
Instructies
- Week de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water.
- Verwarm in een steelpannetje de kokosmelk, slagroom, suiker, steranijs en vanillesuiker.
- Breng het mengsel tegen de kook aan, haal van het vuur en haal de steranijs eruit.
- Spatel de geprakte aardbeien door het panna cotta mengsel.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en meng dit tevens door het panna cotta mengsel.
- Vul 4 glaasjes met het panna cotta mengsel en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
- Meng 10 minuutjes voor serveren de stukjes aardbei met de limoensap en poedersuiker.
- Verdeel de gemarineerde aardbeien over de panna cotta, bestrooi eventueel met wat kokosrasp. Eet smakelijk!
Panna cotta met aardbeien en kokosmelk
Laat de zomer maar lekker lang duren! Zo kunnen we heel lang genieten dit heerlijke toetje/dessert. Hopelijk ga jij net zo genieten van dit tropische “toetje” als wij thuis doen.
Varieer met verschillende soorten fruit
Als je geen fan bent van aardbeien of gewoon wilt experimenteren, kun je natuurlijk ook variëren met andere fruitopties.
Denk bijvoorbeeld aan verse mango, ananas, bosbessen of frambozen. Deze fruitsoorten passen perfect bij de romige panna cotta en zorgen ook voor een verrassende en smaakvolle twist.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken
Super leuk om te doen
Beste Naomi,
Wat leuk dat je de panna cotta gemaakt hebt.
Hopelijk is hij ook in de smaak gevallen.
Smakelijke groetjes
Marie Louise