Orzo salade met gegrilde kip. Deze heerlijk frisse orzo salade staat binnen mum van tijd op tafel en is een feestje om te eten.
Wij eten de laatste tijd heel erg graag maaltijdsalades en één van onze favoriete recepten is momenteel deze orzo salade.
Orzo salade
Niet iedereen weet wat orzo is. Orzo is een Italiaanse pastasoort en lijkt een beetje op risotto. Orzo wordt ook weleens gebruikt in plaats van rijst of dus risotto. Het voordeel van orzo is dat het zowel koud als warm erg lekker is.
Ik kook de orzo gaar samen met een groentebouillonblokje, waardoor de orzo van zichzelf al een heerlijke smaak krijgt. Je kunt de salade zowel lauwwarm als koud eten. Ideaal dus wanneer we een warme zomer krijgen. De salade kun je namelijk ook prima van te voren bereiden.
Andere lekker recepten met orzo zijn: orzo salade met tonijn en feta, orzo in tomatensaus met gehaktballetjes of maak eens de orzo in tomatensaus met gegrilde groenten.
Dressing voor de salade
De orzo salade breng ik verder op smaak met een heerlijke zelfgemaakte dressing. Hiervoor meng ik yoghurt met mayonaise, limoen, dille, peterselie, peper, zout, knoflook en chilivlokken. Aan smaak dus geen gebrek!
Recept orzo salade met gegrilde kip
Orzo salade met gegrilde kip
Ingrediënten
ORZO SALADE
- 275 gram orzo
- 1 groentebouillonblokje
- 200 gram snoeptomaatjes gehalveerd
- 1/2 komkommer in blokjes gesneden, liefst zonder zaadlijst
- 1 prei in dunne halve ringen gesneden
- extra vierge olijfolie
GEGRILDE KIP
- 2 stuks kipfilet
- 1 limoen rasp en sap nodig
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- 1 flinke theelepel gedroogde oregano
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
FRISSE DRESSING
- 150 gram Griekse yoghurt
- 1 flinke eetlepel mayonaise
- 1/2 limoen rasp en sap nodig
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 7 gram dille fijngehakt
- 7 gram peterselie fijngehakt
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
Instructies
BEGIN MET HET MARINEREN VAN DE KIP
- Meng de kip met alle ingrediënten en laat minimaal een half afgedekt in de koelkast staan. TIP: hoe langer hoe lekkerder!
MAAK DE DRESSING
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet in de koelkast tot gebruik
BAK DE KIP
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan of grillpan en bak/grill de kip goudbruin en gaar. Afhankelijk van de dikte van de kip duurt dit 10-15 minuten. Snijd de kip vervolgens in reepjes. TIP: je kunt de kip voor het marineren eventueel ook platter slaan. Zo is je kip sneller gaar.
MAAK ONDERTUSSEN OOK DE ORZO SALADE
- Kook de orzo gaar samen met het groentebouillonblokje volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de orzo af en spoel na met koud water als je de salade koud wilt eten. (drizzle er eventueel een beetje extra vierge olijfolie overheen tegen het plakken van de orzo)
- Meng in een schaal de blokjes komkommer met de prei en tomaat. Voeg de helft van de dressing toe en de gekookte orzo. Breng eventueel op smaak met extra peper en zout.
- Verdeel de orzo over 4 borden, leg de reepjes kip erop en verdeel de rest van de dressing over de 4 borden. Bestrooi eventueel met extra fijngehakte dille/peterselie en/of chilivlokken.
- TIP: het is ook erg lekker om nog verkruimelde feta toe te voegen.
- TIP: wil je deze salade lactosevrij maken? Gebruik dan een Lactose of plantaardige yoghurt en een plantaardige mayonaise.
Gegrilde kip of liever vega
Wij eten graag bij de orzo salade gegrilde kip maar voel je uiteraard vrij om eventueel vega kip te gebruiken. Wil je liever helemaal geen vlees of vleesvervanger? Dan is gelukkig de salade ook erg lekker zonder 🙂
Frisse orzo salade met gegrilde kip
Yum! Hopelijk ga jij binnenkort net zo genieten van deze heerlijke frisse salade met orzo als wij thuis doen. Serveer de salade als complete avondmaaltijd met eventueel ciabatta of stokbrood erbij. De salade is ook heerlijk bij een zomerse bbq of neem de salade mee naar werk/school voor de lunch.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Lekkerrrrrr
Heel goed
Dit recept is ook weer zo lekker.nStiekem de kip ook al eens gemaakt zonder de orzo en gewoon op een vers broodje gedaan ☺️
Beste Yvonne,
Heerlijk hoor stiekem een lekker broodje eten 😉
Goed idee! Ga ik zelf ook eens doen.