Mosterdsoep met prei en spek

Mosterdsoep met prei en spek
Direct naar recept
avondeten, Lunch
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 30 minuten

Zelf mosterdsoep maken is ontzettend makkelijk en binnen 30 minuten staat je kom soep op tafel. Ik gebruik grove mosterd, prei en aardappel en serveer de soep met krokant gebakken spekjes. Met stokbrood en kruidenboter erbij heb je een heerlijke, goed vullende maaltijd. De soep is heerlijk als lunch of lichte avondmaaltijd.

Veel mensen denken bij mosterdsoep aan het najaar, maar wij eten deze romige soep gerust het hele jaar door. Of het nu -10 of +30 is, wat ons betreft is mosterdsoep altijd een goed idee.

👉 Dit lees je vandaag bij ons:

  • Wat is het verschil tussen Groninger mosterd en grove mosterd
  • Hoe maak je de mosterdsoep
  • Antwoorden op veelgestelde vragen
  • Meer inspiratie voor lekkere soep recepten
mosterdsoep met spekjes en prei - Beaudine eet zelfgemaakte soep met stokbrood

Wat is het verschil tussen Groninger mosterd en grove mosterd

Deze soep wordt vaak ook Groninger mosterdsoep genoemd. Dat komt doordat hij traditioneel gemaakt wordt met Groninger mosterd. Deze is iets pittiger en grover dan gewone grove mosterd. Die grove korrels geven de soep een lichte scherpte, die lekker is in combinatie met kookroom, aardappel en prei.

Zelf gebruik ik liever een mildere grove mosterd. Dan proef je wel mosterd, maar is het niet te overheersend. Gebruik vooral wat jij lekker vindt.

Ik gebruik ook grove mosterd in deze pastasalade met honing-mosterddressing, echt een aanrader als je niet van té scherpe smaken houdt.

Hoe maak je de mosterdsoep

Het geheim van een lekkere mosterdsoep zit in de smaakcombinatie van gestoofde prei, de romige binding van aardappel, grove (Groninger) mosterd en een beetje kookroom. Krokant gebakken spekjes als topping geven de soep nóg meer smaak en een beetje bite.

mosterdsoep met spekjes - romige soep met grove mosterd, aardappel en prei geserveerd in roze kom

Mosterdsoep met spekjes en prei

Een snelle en romige mosterdsoep met spekjes en prei. Heerlijk als lunch of als lichte avondmaaltijd en ontzettend makkelijk en snel om zelf te maken.
Vind jij dit recept lekker?
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 2 stuks prei gewassen en fijngesneden
  • 250 gram aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 25 gram bloem
  • 25 gram roomboter
  • 50 gram grove mosterd
  • 200 milliliter kookroom
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 800 mililiter water
  • 200 gram gerookte spekblokjes
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verhit de roomboter in een soeppan. Bak de aardappelblokjes en prei voor ongeveer 3 minuten. Voeg de mosterd samen met de bloem en knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg het water toe samen met 1,5 verkruimeld bouillonblokje, breng aan de kook, zet het vuur ietsjes zachter en laat 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelblokjes gaar zijn.
  • Bak ondertussen de spekblokjes krokant en laat even uitlekken op keukenpapier.
  • Pureer de soep met een staafmixer. Giet de kookroom erbij en breng op smaak met peper en/of zout naar smaak.
  • Verdeel de soep over 4 kommen, verdeel er de krokante spekblokjes overheen en bestrooi eventueel met een beetje chilivlokken voor extra pit. Eet smakelijk. 😋

Notities

Tip van Marie Louise: Bewaar eventueel een klein beetje fijngehakte prei ter garnering. 
👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg alle inspiratie op je telefoon!

Voedingswaarden

Serving: 1 persoon | calorieën: 355 kcal | koolhydraten: 18 g | eiwit: 9 g | vet: 27 g | w.v verzadigd vet: 12 g | zout: 2.4 g | vezels: 2 g | suiker: 2 g
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Nederlands
makkelijke mosterdsoep, mosterdsoep, romige mosterdsoep, soep met spekjes
Mosterdsoep met prei en spek
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Bij ons thuis staat er vaak soep op tafel. Ben jij ook een soepfan? Kijk dan eens bij onze categorie soeprecepten voor nog meer inspiratie.

Veelgestelde vragen over mosterdsoep met prei en spekjes

Kun je de mosterdsoep vegetarisch maken?

Zeker! Laat de spekjes weg of vervang ze voor vegetarische spekjes, geroosterde noten of krokant gebakken champignons.

Kun je de soep ook lactosevrij maken?

Dat kan heel goed! Vervang de kookroom voor een plantaardige kookroom.

Kun je deze soep een dag van tevoren maken?

Ja, mosterdsoep is juist lekker om van tevoren te maken. De smaken trekken nog beter in als hij een nachtje staat. Bewaar de soep afgedekt in de koelkast en verwarm rustig op.

Is dit recept een ouderwetse mosterdsoep?

Nee, dit is geen klassiek gebonden soep met alleen een roux, maar een lichtere moderne variant die je maakt met zowel bloem als aardappel en room als binding.

Wat eet je erbij

Bij ons thuis serveer ik de mosterdsoep vaak gewoon met stokbrood en kruidenboter. Wil je er iets anders bij serveren? Probeer dan eens ons zelfgebakken no-knead bread. Of, als je echt mosterdfan bent, is een broodje boterhamworst met mosterd-mayonaise ook erg lekker erbij.

Andere lekkere soep recepten

Bij ons thuis staat er echt vaak soep op tafel. Ben jij ook zo dol op soep met uitgesproken smaken? Probeer dan onze bloemkoolsoep met zoete aardappel en gele curry, die is lekker romig en zit bomvol smaak. Ook lekker is onze gyoza soep, dat is echt een complete maaltijdsoep die lekker pittig van smaak is. Wil je liever iets neutraler? Dan is onze romige champignonsoep ook een aanrader.

mosterdsoep met spekjes - geserveerd met stokbrood in lichtroze soepkom

Ook als je normaal niet zo van mosterd houdt, durf ik te wedden dat je deze soep toch echt lekker gaat vinden. Eet smakelijk alvast. 😋