Middenrif met rode uiensaus

KokenKoken
Middenrif met rode uiensaus
Deel met je vrienden:

Middenrif met rode uiensaus. Dit recept is een recept in de categorie vergeten vlees. Ik heb voor dit recept namelijk het middenrif van een rund gebruikt. Dit stuk vlees wordt in onze keuken heel weinig gebruikt en vaak verwerkt in gehakt. Eeuwig zonde! Het is namelijk een super makkelijk, lekker en spotgoedkoop stuk vlees.

De middenrif is een stuk vlees uit de borstholte en wordt in de volksmond slagersbiefstuk genoemd. Dit komt omdat de slager dit stuk wel heel goed kent en het vaak zelf opeet. In Frankrijk is dit echter wel een heel bekend stuk vlees. Het wordt in Frankrijk gebruikt voor de friet en steak. Dit recept is dus een echt Frans bistro recept. Simpel te maken, heerlijk om te eten en niet duur. Uiteraard hebben we er wel een echte Familie over de Kook twist aangegeven door onze zelfgemaakte sambal badjak toe te voegen aan de rode uiensaus.

Recept: Middenrif met rode uiensaus

middenrif met rode uiensaus

Runder middenrif met rode uiensaus

Stoer vergeten vlees met een waanzinnig lekkere rode uiensaus
5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 middenrif van een rund wij hadden een stuk van ongeveer 550 gram op kamertempratuur (voor gebruik wel uit de koelkast halen)
  • peper en zout naar smaak over het vlees strooien na het bakken

INGREDIËNTEN RODE UIENSAUS

  • 4 stuks rode uien in halve ringen gesneden
  • 2 stuks knoflook grote tenen gebruiken en raspen (of fijnhakken)
  • 200 milliliter rode wijn
  • 200 milliliter runderbouillon 1 runderbouillonblokje opgelost in 200ml warmwater
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels maïzena opgelost in een beetje koud water
  • 50 gram roomboter

Instructies

  • Zet een pan met een stevige bodem (stoofpan) op hoog vuur en doe hier de roomboter in. Laat de boter lichtbruin worden. Voeg dan de uienringen toe en bak ze voor 2 minuten tot ze glazig worden.
  • Voeg de fijngesneden knoflook, tijm en de sambal badjak toe. Bak nog 3 minuten door op hoog vuur. Blijf roeren zodat het niet aanbakt.
  • Zet het vuur iets lager en voeg nu de rode wijn toe. Na 2 minuten mag het vuur nog wat lager en dan voeg je de runderbouillon toe. Laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel niet helemaal gesloten op de pan.
  • Wanneer de saus nog iets te dun is, kan je ervoor kiezen om 2 theelepels maizena opgelost in een eetlepel koud water toe te voegen. Dit maakt de saus wat dikker. Breng eventueel op smaak met extra peper en/of zout.

DE MIDDENRIF BEREIDEN

  • Zorg ervoor dat het vlees minimaal een half uur uit de koelkast is voordat je het gebruikt.
  • Deb het vlees wat droog en bestrooi met een snuf peper en zout.
  • Waar je dit stuk vlees ook op klaar maakt, zorg voor veel hitte. Een hete grill pan of zoals wij doen op een hete Big Green Egg (bbq) met een gietijzeren rooster.
  • Bak het middenrif ongeveer 3 minuten per kant. Ga uit van een kerntempratuur van 53 / 55 graden. (bak het vlees niet te ver door, want dan wordt het echt heel taai vlees)
  • Wanneer je vlees de juiste tempratuur heeft bereikt haal je het van de bbq of grill en leg je het onder een stukje alluminimunfolie. Laat dit ongeveer 5 minuten te rusten. Zo trekken de sappen weer terug in het vlees en zal je vlees mals en sappig blijven.
  • Snijd het vlees in dunne plakjes tegen de draad van het vlees in en serveer met de rode uiensaus eroverheen.

Tip: Het middenrif is een lang stuk vlees en het is daarom heel makkelijk in mooie stukken te verdelen voordat je het gaat bakken. Het is vlees heeft veel draden zoals ze dat noemen. Daarom is het belangrijk dat je het vlees tegen de draad insnijd. Dit maakt het vlees een stuk malser. Je zou eventueel ook biefstuk kunnen gebruiken mocht je niet aan een stuk middenrif kunnen komen.

Rode uiensaus met de wijn van de maand

Voor deze echt Franse rode uiensaus heb ik een heerlijke Italiaanse wijn gebruikt (whahaha moet kunnen toch 😉 ). De rode wijn die wij deze maand vanuit De Wijnzaak kregen is de Neropasso en deze was perfect voor deze saus. De wijn heeft namelijk veel kracht en smaak. Wat heel lekker is aan deze wijn is dat hij niet heel veel tannines heeft maar wel heel veel fruit. Dit maakt dat je een hele mooie diepe wijn smaak in de rode uiensaus krijgt, zonder dat hij zwaar of wrang wordt. Is het niet zonde om zo’n mooie wijn in een gerecht te gebruiken? Nee absoluut niet! Je gebruikt maar een klein beetje. Er blijft dus genoeg lekkers over om bij het gerecht te drinken. Daarnaast krijg je altijd terug wat je erin stopt. Dus wanneer je gaat voor een lekkere wijn krijg je een lekkere saus!

middenrif met rode uiensaus

Serveertip: Wij hebben dit recept gegeten zoals ze dat in de Franse bistro’s ook doen. Dit betekend met zelf gemaakte frieten. Als saus voor bij de friet hebben wij zelfgemaakte sambal badjak door de zelfgemaakte mayo gedaan. Heel veel lekkerder wordt het niet.

Neropasso wijn van de maand bij De Wijnzaak

hoe maak je wijnglazen schoon en glanzend

De Neropasso is hier thuis echt één van onze favoriete wijnen. Niet alleen de rode variant maar ook de witte en de rosé. Wij drinken überhaupt wel graag Italiaanse wijnen, omdat ze over het algemeen wat fruitiger zijn. De Neropasso is een echte fruitbom. Zowel in smaak als in de geur heeft hij heel veel fruit. Zo kan je smaken als kersen, pruimen en zoete tonen van vanille proeven. Er zitten in deze wijn subtiele tannines, waardoor je niet zo’n droge mond krijgt tijdens het drinken. Dit maakt deze wijn niet alleen onze favoriet maar ook favoriet bij veel andere wijndrinkers. De Neropasso is nu als wijn van de maand voor € 7,49

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.