1middenrif van een rund wij hadden een stuk van ongeveer 550 gram op kamertempratuur (voor gebruik wel uit de koelkast halen)
peper en zoutnaar smaak over het vlees strooien na het bakken
INGREDIËNTEN RODE UIENSAUS
4stuks rode uienin halve ringen gesneden
2stuksknoflookgrote tenen gebruiken en raspen (of fijnhakken)
200milliliterrode wijn
200milliliterrunderbouillon1 runderbouillonblokje opgelost in 200ml warmwater
1eetlepelsambal badjak
2eetlepelsgedroogde tijm
2theelepelsmaïzenaopgelost in een beetje koud water
50gramroomboter
Zo maak je het (bereidingswijze)
Zet een pan met een stevige bodem (stoofpan) op hoog vuur en doe hier de roomboter in. Laat de boter lichtbruin worden. Voeg dan de uienringen toe en bak ze voor 2 minuten tot ze glazig worden.
Voeg de fijngesneden knoflook, tijm en de sambal badjak toe. Bak nog 3 minuten door op hoog vuur. Blijf roeren zodat het niet aanbakt.
Zet het vuur iets lager en voeg nu de rode wijn toe. Na 2 minuten mag het vuur nog wat lager en dan voeg je de runderbouillon toe. Laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel niet helemaal gesloten op de pan.
Wanneer de saus nog iets te dun is, kan je ervoor kiezen om 2 theelepels maizena opgelost in een eetlepel koud water toe te voegen. Dit maakt de saus wat dikker. Breng eventueel op smaak met extra peper en/of zout.
DE MIDDENRIF BEREIDEN
Zorg ervoor dat het vlees minimaal een half uur uit de koelkast is voordat je het gebruikt.
Deb het vlees wat droog en bestrooi met een snuf peper en zout.
Waar je dit stuk vlees ook op klaar maakt, zorg voor veel hitte. Een hete grill pan of zoals wij doen op een hete Big Green Egg (bbq) met een gietijzeren rooster.
Bak het middenrif ongeveer 3 minuten per kant. Ga uit van een kerntempratuur van 53 / 55 graden. (bak het vlees niet te ver door, want dan wordt het echt heel taai vlees)
Wanneer je vlees de juiste tempratuur heeft bereikt haal je het van de bbq of grill en leg je het onder een stukje alluminimunfolie. Laat dit ongeveer 5 minuten te rusten. Zo trekken de sappen weer terug in het vlees en zal je vlees mals en sappig blijven.
Snijd het vlees in dunne plakjes tegen de draad van het vlees in en serveer met de rode uiensaus eroverheen.