Lasagne met witlof, spek en roomsaus

KokenKoken
Lasagne met witlof, spek en roomsaus
Deel met je vrienden:

Lasagne met witlof, spek en roomsaus

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse, Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 stronken witlof
  • 1 bekertje (250gram) crème fraîche
  • 100 gram plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 1 pak verse lasagne bladen
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 theelepel sambal badjak
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 100 gram geraspte kaas ik gebruik extra belegen
  • 1 bol mozzarella
  • snuf gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Halveer de witlof, snijd de harde kern eruit en snijd de witlof dan in grove stukken.
  • Verwarm een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de uien met de knoflook, spek en 1,5 tl sambal badjak. Voeg de witlof toe en bak dit ongeveer 3 minuten mee. Voeg dan 1 el Italiaanse gedroogde kruiden, 1 tl paprikapoeder, 1 tl nootmuskaat en 2 tl honing toe. Bak de witlof op middelhoog vuur tot het geslonken is. (ongeveer 4-5 minuten) Roer dan het bekertje crème fraîche erdoorheen en breng de saus op smaak met een snufje peper en/of zout. (ook lekker is om een scheutje witte wijn toe te voegen)
  • Vet een ovenschaal in en verdeel over de bodem een dun laagje saus. Leg op de saus de lasagne bladen. Verdeel hier overheen saus, geraspte kaas en ga zo verder tot je afsluit met saus. Bestrooi met geraspte kaas en scheur de mozzarella in stukken. Breng op smaak met gemalen zwarte peper en eventueel een snufje chilivlokken. Bak de lasagne in 25-30 minuten goudbruin en gaar.