Krokante aardappeltjes met citroen uit de oven. Wat een heerlijk bijgerecht zijn deze aardappeltjes. Gelukkig zijn ze ook nog eens ontzettend simpel om te maken.
Krokante aardappeltjes uit de oven
Voor het lekkerste resultaat kook ik het liefste mijn aardappelen even beetgaar voor. Zo worden de aardappelpartjes heerlijk smeuïg van binnen en super krokant van buiten.
Het is wel belangrijk dat de aardappelen kunnen afkoelen. Je kan de aardappelpartjes daarom het beste een dag van te voren al even koken en wegzetten in de koelkast.
Snijd de partjes echter niet te klein en gebruik daarom het liefste grote aardappelen.
Hoe lang in de oven?
Heb je hier allemaal geen zin/tijd voor? Dan kan je ook gewoon rauwe aardappelen gebruiken. Bak de aardappelpartjes dan in plaats van 25-35 minuten voor 40-50 minuten.
De reden dat ik de tijden zo ruim neem, is omdat iedere oven anders werkt. Regelmatig controleren of de partjes niet te bruin worden is dus belangrijk maar ook even prikken om te kijken of ze al gaar zijn.
Recept krokante aardappeltjes met citroen uit de oven
Krokante aardappeltjes met citroen uit de oven
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen in partjes gesneden (ik laat de schil eromheen)
- 3 takjes verse rozemarijn fijngehakt
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 citroen rasp nodig
- 3 teentjes knoflook geraspt
- scheutje zonnebloemolie
- scheutje olijfolie extra vierge
- flinke snuf zeezout
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- snuf pul biber of chilivlokken
Instructies
- Kook de aardappelpartjes even kort voor (ongeveer 5 min) tot ze net aan beetgaar zijn. Giet de aardappelpartjes af en laat ze helemaal afkoelen. Dit kun je prima een dag van te voren doen.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Meng in een schaaltje een scheut zonnebloemolie, scheut olijfolie, rozemarijn, oregano, peper, zout, pul biber (chilivlokken), rasp van 1 citroen en de knoflook. Meng de aardappelpartjes met de kruidige olie en leg ze in een ovenschaal. Bak de aardappeltjes in 25-35 minuten krokant en goudbruin.
- TIP: ook lekker is om wat klontjes roomboter in de ovenschaal te leggen.
krokant gebakken aardappeltjes uit de oven
Zoals je kunt zien, ben ik zelf nooit zuinig met het zeezout. Wij zijn thuis allemaal gek op zeezout en vaak gebruik ik Maldon zeezout vlokken. Deze zeezout vlokken zijn zowel lekker qua smaak maar ook qua structuur.
Ook lekkere ovenrecepten met aardappels zijn: Italiaanse ovenschotel met krieltjes en pesto, bloemkool ovenschotel met spek en kaas Turkse krieltjes ovenschotel met sucuk
zelf mayonaise maken
Helemaal lekker is om deze kruidige citroen aardappeltjes te eten met een zelfgemaakte mayonaise. Zelf mayonaise maken is echt helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je een staafmixer gebruikt.
Binnen 2 minuten staat er bij jou dan een heerlijke zelfgemaakte mayo op tafel. Voordeel ook van zelf mayonaise maken is dat je hem helemaal naar eigen smaak op smaak kunt brengen.
Wil je een zurige mayo? Voeg meer azijn of citroensap toe. Wil je hem zoeter (soort fritessaus), voeg meer suiker toe.
Durf te experimenteren met smaken. Voeg bijvoorbeeld eens verse knoflook toe, kerriepoeder, paprikapoeder of verse kruiden. Je kan met dit basisrecept echt alle kanten op!
zelfgemaakte mayonaise met staafmixer
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 250 milliliter zonnebloemolie
- 1 ei
- flinke snuf peper en zout
- 1,5 theelepel mosterd
- 1,5 theelepel suiker hoeft niet is wel lekker
- 1 theelepel azijn meer als je van zuur houdt
- scheutje citroensap naar smaak
Instructies
- Breek het ei in een maatbeker waar je staafmixer precies in past. Voeg het citroensap, azijn, zout, peper, mosterd en suiker toe. Giet er 250 ml olie bij.
- Zet de staafmixer zachtjes op de bodem van de maatbeker. Begin voorzichtig met mixen: zet hem eerst een aantal seconden op de bodem van de pot en zorg dat je het liefst precies op de eidooier staat. Haal dan heeeeeeeeel langzaam de mixer omhoog. Haal de mixer een paar keer heen en weer. (niet te vaak) Spatel nog even door om eventueel overtollig olie goed te mengen. Breng eventueel verder op smaak.
- Voeg je meer azijn of citroensap toe, dan word de mayo zuurder. Voeg je meer mosterd toe, dan word het iets pittiger. Maar net wat jij persoonlijk lekker vindt. Durf dus zeker te spelen met de smaken.
Tadaaaaaa een heerlijke romige en smaakvolle zelfgemaakte mayonaise. Als je eenmaal zelf mayonaise gemaakt hebt, dan weet ik zeker dat je nog veel vaker zelf mayo gaat maken.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.