Kippensoep met soepkip en oosterse twist

Kippensoep met soepkip en oosterse twist

Kippensoep met soepkip. Wat is eigenlijk soepkip en is er dan een verschil met een “gewone” kip? Jazeker! De meest kip die wij eten is van vleeskippen. Deze kippen worden gefokt om snel veel vlees te ontwikkelen. De kip wordt vrij jong geslacht en zo eten wij over het algemeen vrij jong kippenvlees. Bij een soepkip is dat anders. Het vlees van een soepkip komt van oude leghennen. Deze leghennen hebben jarenlang voor lekkere eitjes gezorgd. Wanneer dit stopt zijn deze leghennen uitgewerkt en klaar voor de slacht. Omdat deze oude dames taai vlees hebben, worden ze eigenlijk niet meer gebruikt. Althans in deze tijd niet meer. Oma wist namelijk beter!

Deze oudere leghennen zijn namelijk geweldig lekker voor in kippensoep. Het vlees van de leghennen hebben namelijk jaren de tijd gehad om smaakvoller en iets vetter te worden. Je kippensoep zal met de soepkip dus een stuk smaakvoller worden. Op deze manier geven wij ook nog eens een geweldige bestemming aan het vlees en hoeft het niet te worden verspilt. Een ode aan de oude dames dus “wees er zuinig op”!

TIP: kan je geen soepkip vinden, gebruik dan eventueel grote kippenpoten/kippenbout

Recept kippensoep met soepkip een oosters tintje

kippensoep met soepkip en Oosters tintje

Kippensoep met soepkip

er gaat niets boven een zelfgemaakte kippensoep gemaakt met een soepkip
3.56 van 9 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: kippensoep, soep, soepkip
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 8 personen

Equipment

  • soep of stoofpan

Ingrediënten

  • 1 soepkip van ongeveer 1800 gram (wij hadden een halve soepkip)
  • 2 liter water
  • zak soepgroente ongeveer 400 gram
  • duim verse gember geschild en geraspt
  • 6 kastanje champignons in partjes gesneden
  • 10 zwarte peperkorrels gekneusd
  • flinke theelepel sambal badjak
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepel gedroogde tijm
  • handje verse peterselie fijngehakt
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Verhit je (soep)pan met olie en braad hier de kip in aan tot deze een licht kleurtje heeft. Dit duurt ongeveer 5 tot 8 minuten. Vergeet de kip niet af en toe te draaien. Wanneer de kip klaar is, kan je hem uit de pan halen en even weg zetten.
  • Bak nu de champignons in dezelfde pan voor 2-3 minuten en voeg dan de gember, sambal, tijm, peperkorrels, ketjap, sesamolie, sojasaus en vissaus toe. Bak dit voor 1-2 minuten door.
  • Voeg nu de soepgroenten toe en bak ook deze voor 2 minuten. Zet het vuur lager en voeg het water, bouillonblokje en suiker toe. Leg tevens de kip terug in de soep. Breng dit rustig aan de kook met de deksel op de pan. Dit mag 2 tot 3 uur heel zachtjes koken.
  • Haal na 2 tot 3 uur de kip uit de pan en pluk het kippenvlees van het bot. (het velletje gebruik in niet meer)
  • Voeg het kippenvlees daarna weer aan de soep toe. Dit kan naar smaak. Ik heb 200 gram vlees achter gehouden voor een kippenragout. Alsnog werd het een zeer rijk gevulde kippensoep.
  • Je kan de soep verder op smaak brengen met peper, zout, ketjap of sojasaus.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Kippensoep met soepkip en een Oosterse twist

Wij zouden Familie over de Kook niet zijn als we niet aan deze kippensoep een eigen twist zouden geven. De basis van deze kippensoep is natuurlijk super ouderwets en een echte klassieker. Daarom is het juist zo leuk om met een paar kleine aanpassingen deze klassieker net een beetje meer up to date te maken. Door de toevoeging van de sambal is hij lekker pittig geworden. De soja, ketjap, vissaus en sesamolie geven de soep een echt Oosters tintje. Zo werd deze klassieker net een beetje spannender en iets meer Familie over de Kook.

Dit was een heerlijke goedgevulde kippensoep. Marie Louise en Beaudine houden van vrij zout, dus hun gebruikte vlak voor gebruik nog een scheutje extra sojasaus. Dit zou je eventueel ook kunnen vervangen voor maggi.

Kippensoep als medicijn

Vroeger werd kippensoep of bouillon aan zieke mensen gegeven als medicijn. Het zou kracht en een sneller herstel geven. Is dat eigenlijk wel zo? Ja! Het werkt echt. In kippenvlees en botten zit een stofje carnosine. Dit stofje werkt op je immuunsysteem en helpt je dus sneller genezen. Kippensoep is in de Joodse gemeenschap al heel lang bekend als medicijn en het wordt daarom ook vaak de Joodse penicilline genoemd. Wil je het snelst genezen, dan zijn twee koppen soep of bouillon per dag het recept.

andere lekkere soep recepten met kip

als je op de foto klikt, dan ga je naar het desbetreffende recept

CURRYSOEP MET KIP EN THAISE GROENTE:

currysoep met kip en Thaise groenten

INDONESISCHE TOMATENSOEP MET KIP EN PINDAKAAS:

Indonesische tomatensoep

CHINESE TOMATENSOEP MET KIP:

Chinese tomatensoep met kip

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.