kip ketjap met groenten en rijst

kip ketjap met groenten en rijst

Je zou verwachten dat deze kip ketjap met groenten ofwel ajam ketjap zoet is. Familie over de Kook zou Familie over de Kook natuurlijk niet zijn, als onze variant niet een beetje pittig is. Zoals gewoonlijk kan je natuurlijk de hoeveelheid pit aanpassen naar eigen smaak. Met dit recept wissel ik wel af wat ik met de groenten doe. Het lekkerste vind ik als je de groenten eventjes mee bakt in de saus. Je kan de groenten ook apart wokken en dan heb je iets meer saus. Tegenwoordig ga ik ook voor meer gemak en koop ik gewoon een zak kant en klare wokgroenten. Gemak dient de mens en mijn portemonnee wordt er ook een stuk vrolijker van! Voor het recept van deze kip ketjap met groenten gebruik ik meestal een zak Chinese wokgroenten of Thaise wokgroenten.

recept kip ketjap

kip ketjap met groenten en rijst

kip ketjap met wokgroenten

3.85 van 175 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Indische
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijenfilet in stukjes gesneden
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 400 gram wokgroenten naar keuze
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 100 milliliter ketjap manis
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • sesamzaadjes optioneel
  • 300 gram rijst
  • olie en roomboter
  • 1 eetlepel rijstazijn

Instructies

  • Verhit een scheutje zonnebloemolie en een klontje roomboter in een stoof of hapjespan met deksel. Bestrooi de kip met peper en zout en bak rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan. Kook alvast de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Bak in het braadvet de uien, rode peper, spekblokjes en sambal badjak tot de spekjes redelijk krokant zijn geworden. Voeg de knoflook toe en leg het vlees terug in de pan. Voeg vervolgens de gembersiroop, ketjap manis en rijstazijn toe. Meng alles goed door elkaar en leg de deksel niet helemaal gesloten op de pan. Laat de kip 15 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat 5 minuten verder pruttelen. Voeg dan de zak wokgroenten toe bak nog 2 minuten mee. Wij houden van knapperige groenten, je kan de groenten ook iets langer mee laten pruttelen. Bestrooi eventueel nog met een beetje sesamzaadjes.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Vroeger aten wij bijna nooit rijst, misschien een paar keer per jaar. Echter sinds wij de blog gestart zijn eten we veel gerechten met rijst. Het klinkt echt heel erg stom maar ik zou vroeger dit gerecht met patat gegeten hebben. I LOVE PATAT en wat mij betreft kan je patat met alles eten…dus ook dit 😉 Ook erg lekker is trouwens om deze kip ketjap met bami of noedels te maken. Zo kan je lekker afwisselen en heb je eigenlijk iedere keer toch een ander gerecht op tafel staan.

kip in ketjapsaus

pittige kip ketjap met groeten en rijst

Deze kip in ketjap met wokgroenten is echt super simpel om te maken en het zit bomvol smaak. Wij houden echt van pittig, dus ik bestrooi het gerecht ook nog met extra rode peper. Ik had nog bosui in huis en dat is ook erg lekker om erbij te serveren.

TIP 1: heb je geen gembersiroop in huis dan kan je ook 2,5 cm vers geraspte gember gebruiken. Voeg dan eventueel nog een beetje honing of bruine suiker toe aan het gerecht.
TIP 2: in plaats van rijstazijn kan je ook het sap van een halve (grote) citroen gebruiken

recept pittige kip ketjap met groenten en rijst

Stom van mij maar ik ben helemaal vergeten een foto te maken van dit gerecht met een gebakken eitje. Dat is dus ook erg lekker om erbij te maken. Uiteraard mag de kroepoek ook niet ontbreken.