Het recept voor deze kip in zelfgemaakte teriyakisaus is echt zo ontzettend simpel en zo onwijs lekker. Als je eenmaal weet hoe ongelofelijk makkelijk het is om zelf een teriyakisaus te maken, dan weet ik zeker dat je dit niet meer kant en klaar koopt. Eigenlijk is Teriyakisaus is een zoetige maar wel kruidige Japanse saus. Mijn versie is een iets pittigere saus dan je misschien gewend bent. De saus is zeker niet te pittig…..dus de vlammen slaan niet uit je 😉 Ik durf wel te zeggen dat deze saus voor iedereen geschikt is.
recept kip in zelfgemaakte teriyakisaus
kip in zelfgemaakte teriyakisaus
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 750 gram kipfilet of kippendijenfilet in stukjes gesneden
- 2 stengels bosui/lenteui in stukjes gesneden
- 1 rode peper fijngesneden
- sesamzaadjes optioneel
- olie en roomboter
zelfgemaakte teriyakisaus
- 50 milliliter sojasaus
- 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 rode peper zeer fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 eetlepel mirin gewoon in de supermarkt verkrijgbaar
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels honing
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- snuf vers gemalen zwarte peper
- 1 theelepel citroensap
- 3 eetlepels water
- 1 theelepel maïzena
Instructies
- Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm alle ingrediënten op de maïzena en citroensap na. Breng de saus aan de kook en laat 4 minuten zachtjes koken. Meng ondertussen 1 theelepel maïzena met een scheutje koud water. Voeg het maïzena papje toe aan de saus en laat nog even zachtjes doorkoken. De saus zal nu gaan indikken. Breng op smaak met een scheutje citroensap. Dit is optioneel, de saus wordt namelijk dan wel een stuk frisser en zuurder van smaak. Voeg dus niet meteen teveel toe. Haal de saus van het vuur en schenk dit in een schoon (weck)potje.
- Verhit in een wok een scheutje olie en een klontje roomboter. Bak de kip rondom goudbruin. Voeg iets minder dan de helft van de teriyakisaus toe en bak op middelhoog vuur voor 5-8 minuten. Bestrooi de kip met de fijngesneden rode peper, lente ui en eventueel een beetje extra sesamzaadjes.
- TIP: de teriyakisaus is ongeveer 1,5 week in de koelkast houdbaar. Serveer de kip met bami of nasi.
TIP: de teriyaki saus is goed afgesloten in de koelkast ongeveer 1,5 week houdbaar.
Deze kip in zelfgemaakte teriyakisaus is helemaal lekker als je de kip nog extra bestrooit met wat geroosterde sesamzaadjes, bosui en rode peper. Serveer de kip bij een simpele nasi of bami maar in een wrap met een beetje gemengde sla is ook erg lekker.
Betekenis teriyaki
Het woord teriyaki is afgeleid van de woorden “teri”, wat glans betekent en “yaki”, wat grillen/bakken betekent. De naam verwijst dus eigenlijk naar de manier waarop je je product bereidt. Tijdens het grillen van kip, vlees, of vis breng je in principe constant een dun laagje teriyakisaus aan met bijvoorbeeld met een kwastje. Hierdoor krijgt je product een glanzende en smaakvolle laag. Mijn saus heb ik bewust iets dikker gemaakt dan gebruikelijk. Ik gebruik de teriyaki dan ook meer als een woksaus in plaats van als een lakmiddel.