kimchi basisrecept

KokenKoken
kimchi basisrecept
Deel met je vrienden:

kimchi basisrecept

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Koreaanse
Voorbereidingstijd: 3 uur
Bereidingstijd: 3 minuten
Totale tijd: 3 uur 5 minuten
Porties: 2 weckpotten

Ingrediënten

  • 1 winterpeen schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
  • 1 rettich schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
  • 1 Chinese kool gewassen en in vieren gesneden
  • 4 bosuitjes fijngehakt
  • 1 ui grof gesnipperd
  • 1 peer klokhuis verwijderen
  • 8 tenen knoflook fijn gesneden
  • 4 cm gember geschild
  • 40 gram paprikapoeder
  • 60 gram chilivlokken of pul biber
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 50 mililiter oestersaus
  • 100 milliliter vissaus
  • 4 eetlepels bloem
  • 250 gram zout
  • water om de kool in te zouten

Instructies

Chinese kool zouten

  • Snijd de Chinese kool in 4 stukken, verwijder vieze bladeren en verwijder de harde kern zonder dat de bladeren uitklaar vallen. Spoel de kool schoon onder de kraan. Neem een grote bak waar de kool helemaal in past en onderwater gezet kan worden. Neem het zout en wrijf de kool in met het zout. Doe dit boven de de bak waar je de kool ook in onderwater gaat zetten. Doe de vier stukken in de bak en strooi de rest van het zout erover heen. Zet nu de kool onderwater voor minimaal 2 uur. Zorg ervoor dat alles onderwater staat. Dit kan door een bord op de kool te zetten.

Kimchi papje

  • Om de kruidenmix goed te laten hechten aan de Kimchi maak je een papje wat voor de binding zorgt. Doe 400 ml water in een pan en breng rustig aan de kook. Voeg wanneer het water warm is maar nog niet kookt de 4 el bloem toe. Er ontstaat zodra hij kookt een mooi papje. Blijf roeren zodat het niet verbrand en kook 1 a 2 mintuten door, zodat het een mooi glad papje is. Haal van het vuur af en laat het afkoelen. Snijd nu de overige groenten.

kimchi kruidenmix maken

  • Doe in een keukenmachine de afgekoelde pap. Voeg hier aan toe de knoflook, ui, gember, peer, suiker, pulled biber, paprikapoeder, vissaus en oestersaus. Mix dit tot een gladde saus.

Kimchi maken

  • Neem de kool na 2 uur uit het zoute water en spoel deze goed af onder de kraan. De kool is goed afgespoeld wanneer hij licht zout smaakt. Laat de kool even wat uitlekken. Neem nu de kruidenmix en voeg de rettich, wortel en bosui toe. Smeer nu alle bladeren van de kool goed in met de mix. Doe dit boven een bak en eventueel met handschoenen. Stop de delen goed vol. Stop vervolgens 3 delen in een grote weckpot. Deze moet nu op het aanrecht voor 2 dagen tot hij gaat borrelen en pruttelen daarna in de koolkast. Vanaf dat moment kan je hem eten. Echter voor een goed zuurtje laat hem in de koelkast nu 2 weken staan voordat je hem eet.