Met deze Italiaanse ovenschotel met krieltjes en pesto zet je een gezonde, simpele maar bovenal heerlijke maaltijd op tafel. Deze ovenschotel staat daarom ook regelmatig bij ons thuis op het menu. Zowel Beaudine als Amaranthe eten dan namelijk heel erg goed. De laatste tijd heb ik alleen wel wat aanpassingen aan het recept gedaan. Ons boodschappengeld liep de spuigaten uit. Daarom ben ik aan het proberen om dat iets te gaan inperken. Zo gebruikte ik eerst altijd verse pesto en flink wat pijnboompitten. Allebei vrij dure ingrediënten. (nu gebruik gewoon pesto uit potje) Ook gebruikte ik eerst 4 worsten en tegenwoordig nog maar twee. Dit scheelt in kosten maar ook in vleesconsumptie. Een win-win situatie dus. Gelukkig is de Italiaanse ovenschotel nog net zo lekker als eerst.
recept Italiaanse ovenschotel met krieltjes en pesto
Italiaanse krieltjes ovenschotel met pesto
Ingrediënten
- 400 gram voorgegaarde mini krieltjes
- 2 stuks varkensbraadworst
- 1 stuk courgette gehalveerd in de lengte in een dunne plakjes gesneden
- 125 gram cherrytomaten in partjes gesneden
- 2 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
- 100 gram pesto
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel kerriepoeder
- snufje chilivlokken
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 2 teentjes knoflook
- 75 gram geraspte kaas
- 1 bol mozzarella
- handje pijnboompitten optioneel
- 1 eetlepel bloem flinke eetlepel gebruiken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de krieltjes even kort (tot je ze in kan prikken) Bij de voorgegaarde mini krieltjes duurt dit ongeveer 3 minuten.
- Meng in een grote kom de courgette met de paprika, tomaatjes, geraspte knoflook, kerriepoeder, peper, zout, chilivlokken en paprikapoeder en de bloem. (de bloem zal iets van het kookvocht opnemen) Schep de krieltjes erdoorheen. Leg alles in een grote ovenschaal. (je kan alles eventueel ook mengen in de ovenschaal) Knijp de worsten uit over het groente-krieltjes mengsel. Verdeel er de pesto overheen, bestrooi met de geraspte kaas, scheur de mozzarella in stukjes en bestrooi eventueel met een handje pijnboompitten. Bak de ovenschotel in 20-30 minuten goudbruin en gaar.
- TIP: de ovenschotel kan je prima een dag van te voren bereiden.
TIP: ik gebruik in het recept alleen courgette en paprika maar je kan eventueel ook nog champignons toevoegen. Of vervang eens de courgette voor aubergine.
gezonde en simpele avondmaaltijd
Dit ziet er toch uit als een feestje om te eten. Uiteraard kan je deze Italiaanse ovenschotel met krieltjes ook geheel vegetarisch eten door de worstjes niet te gebruiken. Eventueel kan je ook vegetarische gehaktballetjes gebruiken.
Ook lekkere recepten met krieltjes zijn: Turkse krieltjes ovenschotel met sucuk, chili con carne met krieltjes en gehakt of de Mexicaanse krieltjes ovenschotel. Je kan echt enorm veel variëren met krieltjes. Ik kook mijn krieltjes altijd even kort voor. Daardoor zijn ze lekker kruimig als ze uit de oven komen.
Ik gebruik zelf niet meer iedere keer pijnboompitten omdat deze redelijk prijzig zijn. Ze zijn wel super lekker. Wil je jezelf en de rest van je gezin extra verwennen? Voeg de pijnboompitten dan zeker toe.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken