Indisch stoofvlees: pittig en zoet tegelijkertijd. Deze stoof is echt een smaakbommetje en iedereen aan tafel zit altijd smullen.
Indisch stoofvlees
Ik wilde een stoofschotel maken wat zowel zoet als pittig was. Mijn Indisch stoofvlees recept was precies hetgeen geworden wat ik in gedachten had. Het was tevens de eerste keer dat mijn stoofvlees ook echt gelukt was. Nu moet ik er wel eerlijk bij vermelden dat dit geen authentiek Indisch recept is. Het is echter wel op de Indische smaken geïnspireerd.
Hoe vaak ik niet de pan met inhoud zo de prullenbak ik kon gooien, is niet meer op één hand te tellen. Ik kan echt wel lekker koken…anders was ik niet deze blog begonnen natuurlijk…maar stoofvlees lukt mij nooit! Het werd altijd taai, ongeacht hoe lang ik het ook op het vuur liet staan. Ik heb het ook geprobeerd om te laten garen in de oven maar een schoenzool was nog malser dan mijn stoofvlees…echt waar!
Geen idee waarom het mij niet lukte maar deze Indische stoofschotel liet alle vorige keren snel doen vergeten. De smaak was heerlijk en het vlees viel zo uit elkaar.
Maak jij ook graag stoofvlees klaar? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: winterse stoof met bockbier, stoofvlees met chipotle peper in adobo saus of maak eens het Chinees stoofvlees met five spice kruiden klaar.
Recept Indisch stoofvlees
Indisch stoofvlees
Ingrediënten
- 750 gram runderlappen in stukjes gesneden
- 3 uien grof gesneden
- 3 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 rode peper fijngesneden
- 1 eetelepel gembersiroop
- 75 milliliter ketjap manis
- olie
- 2 eetelepels rijstazijn
- 1 tl laospoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 3 theelepels kerriepoeder ik gebruikte kerrie masala
- 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- 1 flesje bier
- 1 blokje vleesbouillon
- 1 flinke eetlepel sambal badjak
- 1 eetlepel bloem
Instructies
- Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit een flinke scheut olie in een pan en braad het vlees snel rondom bruin aan in kleine porties. Haal het vlees uit de pan.
- Verhit opnieuw een scheut olie en bak de uien met de knoflook en rode peper. Voeg 1 el bloem, 1 tl laos, 1 tl gemalen koriander, 1 el sambal, 3 tl kerriepoeder toe en bak dit kort mee.
- Voeg het vlees toe en bak nog eventjes aan. Voeg vervolgens de ketjap manis, de kruidnagels, de basterdsuiker, de gembersiroop, de rijstazijn en het bier toe. Verkruimel het bouillonblokje en roer alles even goed door. Giet eventueel nog wat water erbij. Het vlees moet net niet helemaal onder staan. Voeg de laurierblaadjes toe en laat het vlees minimaal 5 uur stoven….hoe langer hoe lekkerder!
Hoe zorg je ervoor dat je stoofvlees niet taai wordt
Omdat ik dus ook altijd problemen had met mijn stoofvlees, heb ik een paar tips van de slager gekregen voor mooi mals stoofvlees.
-Bak het vlees kort op heet vuur. Bak alleen de buitenkant bruin en haal meteen uit de pan.
-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
-Zorg ervoor dat het vlees niet gaat koken. Het vlees moet langzaam garen.
-Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals rode wijn…azijn of bier. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Serveer het stoofvlees met rijst en komkommer reepjes. Ook lekker met zoet-zure komkommer erbij.
Ik heb het niet op de foto gezet maar wij hadden nog een klein beetje vlees over en dit hebben wij de dag erna heerlijk met zelfgemaakte patat gegeten.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.