Hartige taart met tonijn en prei

Hartige taart met tonijn en prei

Deze hartige taart met tonijn en prei is een simpele maar o zo lekkere hartige taart om te maken. Wij eten vaak hartige taarten thuis en variëren er dan ook heel erg graag mee. Dit keer heb ik een recept gebruikt van Domaine Malpas Kookt. Ik heb het recept wel een Familie over de Kook twist gegeven. Die twist kun je denk ik wel raden! Uiteraard heb ik namelijk wat pit toegevoegd. Ook de bereiding heb ik iets anders gedaan maar beide hartige taarten zijn heerlijk om te eten.

Het leuke van koken is dat je aan bestaande recepten je eigen draai kunt geven. Lust je iets niet? Geen probleem….dan vervang je dit voor iets wat je wel lust. Zo zit er in het recept van Boor (het gezicht van Domaine Malpas Kookt) dille. Laten wij nu niet zo’n fan van dille zijn. Daarom heb ik dit vervangen voor gedroogde Italiaanse kruiden. Probleem opgelost!

TIP: ik gebruik graag roomboter bladerdeeg voor mijn hartige taarten. Je zou eventueel ook (kant en klare) quiche deeg kunnen gebruiken of een rol kant en klare bladerdeeg. Kies wat jij persoonlijk lekkerder vindt.

recept hartige taart met tonijn en prei

hartige taart met tonijn en prei

Hartige taart met tonijn en prei

geniet van een heerlijke zelfgemaakte hartige taart met tonijn en prei
4.07 van 16 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Italiaans, Nederlandse
Trefwoord: hartige taart, prei, tonijn
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooid
  • 1 prei gewassen en in dunne ringetjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui gesnipperd
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel gebruiken
  • 1,5 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden + 1 theelepel
  • 2 blikjes tonijn uitgelekt (ik gebruikte blikjes van 145 gr p/st)
  • 3 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • 150 gram extra belegen kaas geraspt
  • citroen rasp van halve citroen nodig
  • zonnebloemolie
  • bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan en fruit de uien met de knoflook, snuf zwarte peper, snuf zout en de sambal tot de uien glazig zijn. Voeg dan 1,5 el gedroogde Italiaanse kruiden toe en bak deze kort mee. Vervolgens voeg je de prei en tonijn toe en bak dit 3-5 minuten op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur.
  • Vet een ovenschaal in en leg hier de plakjes bladerdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes bladerdeeg iets over de randen valt. Dit kan je straks mooi naar binnen vouwen over de taart heen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met een beetje bloem (de bloem zal wat vocht opnemen) 
  • Kluts de eieren in een mengkom samen met de crème fraîche, flinke snuf vers gemalen zwarte peper, flinke snuf (vers gemalen zee)zout, rasp van een 1/2 citroen en een theelepel gedroogde Italiaanse kruiden.
  • Schep vervolgens de prei-tonijn vulling op de bodem van het bladerdeeg en giet het ei-crème fraîche mengsel eroverheen. Vouw de randen over de taart en smeer de randen in met een beetje geklutst ei of koffiemelk. Bestrooi met de geraspte kaas en strooi eventueel wat pul biber (chilivlokken) eroverheen. Bak de hartige taart in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart even 5 minuten afkoelen voordat je de taart gaat aansnijden.
  • TIP: ook lekker is om wat grof zeezout over de bladerdeeg randen te strooien.
    TIP: deze hartige taart kan je prima een dag van te voren bereiden. (wel geheel afbakken en dan de volgende dag even opnieuw opwarmen)
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: wil je deze taart gezonder maken? Gebruik dan een 20+ of 30+ kaas. Houd je helemaal niet van kaas? Bestrooi de bovenkant dan eventueel met een beetje paneermeel.

hartige taart met tonijn en prei

Deze hartige taart met tonijn en prei is lekker met de lunch maar kan ook prima als avondmaaltijd gegeten worden. Serveer er dan een lekkere salade of kom soep bij.

Andere lekkere hartige taart recepten

klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan

HARTIGE TAART MET BROCCOLI EN GEHAKT:

hartige taart met broccoli en gehakt

TAART MET SPERZIEBONEN EN GEHAKT:

hartige taart met sperziebonen, gehakt en tomaat

HARTIGE TAART MET BROCCOLI EN PAPRIKA:

hartige broccoli taart met paprika

Domaine Malpas (kookt)

Ik ga met dit artikel meteen even gebruik maken om reclame te maken voor Domaine Malpas (kookt). De reden dat ik “kookt” tussenhaakjes heb gezet is omdat Boor meer is dan alleen een foodblog. Sterker nog, dat is eigenlijk maar bijzaak. Boor en haar man wonen met hun twee super leuke kids en hond Izzy niet in Nederland maar in Zuid Frankrijk. Daar verhuren zij sinds 2014 luxe lodgetenten of gîtes. Om je vakantie daar nog aangenamer te maken houden ze twee keer in de week een Table d’hôtes.
Dat wil zeggen dat de gasten kunnen schuiven bij “hun aan de eettafel”. Het liefst gebruiken ze seizoens en lokale producten en de groente uit hun eigen moestuin. Wil jij nog een heerlijke en onbezorgde vakantie boeken, kijk dan ook eens op Domaine Malpas.

Ik hoop heel erg voor hen dat ze dit jaar weer lieve en gezellige gasten mogen ontvangen. Vanwege de Corona Crisis is het voor hun afgelopen jaar ook niet altijd gemakkelijk geweest. Ik gun ze echt een top 2021! Dat verdienen ze namelijk echt!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.