Hartige taart met prei en Boursin. Ben jij net zoals ons fan van een hartige taart én van Boursin? Dan zou ik zeker een keertje deze hartige taart gaan maken. Wij krijgen in ieder geval geen genoeg van deze hartige taart en de schaal gaat iedere keer ook helemaal leeg.

Boursin in plaats van roomkaas
Normaal gesproken gebruik ik voor mijn hartige taarten altijd roomkaas. Onze jongste is echter helemaal verzot op Boursin. De keuze om dus eens een hartige taart met Boursin te maken heeft eigenlijk veel te lang geduurd. Als ik geweten had hoe lekker dit was, dan had ik dit jaren geleden al moeten klaarmaken. Nu is Boursin best aan de prijzige kant. Wil je liever deze hartige taart iets goedkoper bereiden, gebruik dan eventueel een huismerk kruidenroomkaas. Zelf koop ik altijd een voorraadje Boursin wanneer deze in de aanbieding is.

Andere lekkere recepten met Boursin: spaghetti met Boursin en verse worst, broccoli ovenschotel met gehakt of maak eens de ovenschotel met krieltjes, andijvie en Boursin.
Roomboter bladerdeeg
Zelf gebruik ik voor hartige taarten graag roomboter bladerdeeg. Wij vinden de smaak hiervan lekkerder maar de structuur ook. Dit bladerdeeg wordt net iets luchtiger van structuur. Uiteraard kan je ook gewone bladerdeeg gebruiken. Je kunt plakjes bladerdeeg gebruiken maar ook een rol bladerdeeg. Vervang eventueel eens het bladerdeeg voor quiche deeg. Zo krijgt je hartige taart meteen een hele andere smaak.
De bodem van deze hartige taart wordt niet super knapperig. Persoonlijk vinden wij dit geen probleem. Wil je liever een iets knapperige bodem? Bak de bodem dan eerst even voor voor ongeveer 15 minuten voordat je de vulling toevoegt. Verkort daarna wel de totale baktijd. Anders worden je korsten veel te hard.
Recept hartige taart met prei en Boursin

Hartige taart met prei en Boursin
Equipment
- 1 ronde ovenschaal
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 8 plakjes roomboter bladerdeeg
- 1 verpakking Boursin ik gebruik de Boursin knoflook en fijne kruiden 150 gram
- 3 stuks prei gewassen en in halve ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 400 gram verse worst velletje verwijdert en in stukjes geknepen/gesneden
- snuf pul biber of chili vlokken
- 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel
- 1 theelepel paprikapoeder flinke theelepel
- snuf nootmuskaat
- snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- 100 gram extra belegen kaas geraspt
- 2 theelepels bloem
- olie en roomboter
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat iets ontdooien.
- Vet een ovenschaal in met een klein beetje roomboter en leg hierin de plakjes bladerdeeg. Zorg ervoor dat de randen iets over de ovenschaal heen valt. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met bloem. Dit zorgt ervoor dat het vocht van de vulling iets wordt opgenomen.
- Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan en bak de worst goudbruin voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder, pul biber (chili vlokken) en knoflook toe en bak kort mee. Voeg daarna de prei toe en bak nog eens voor ongeveer 5 minuten. Verkruimel de Boursin erbij en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en eventueel een snufje zout.
- Schep de vulling in de ovenschaal. Vouw de randen van het bladerdeeg iets naar binnen toe. Bestrooi met geraspte kaas. Smeer de randen eventueel in met een beetje geklutst ei (hierdoor worden de randen mooi goudbruin).
- Bak de hartige taart in 20-30 minuten goudbruin. Laat de hartige taart 5-10 minuten op een rooster afkoelen voordat je hem gaat aansnijden.
- TIP: serveer de hartige taart met een simpele salade voor een complete avondmaaltijd.
Waar zijn de eieren?
Als je ons langer volgt dan weet je misschien dat ik bijna nooit eieren gebruik in mijn hartige taarten. Wij houden van hele smeuïge hartige taarten. Ook voor deze vulling gebruik ik dus geen eieren. Wil jij liever een luchtige hartige taart vulling? Kluts dan 3 eieren met de Boursin luchtig en giet dit over de prei vulling heen in plaats van dat je de Boursin meebakt.




Verse worst in plaats van gehakt
Vaak gebruik ik gehakt in mijn hartige taarten. Dit keer heb ik echter gekozen om verse worst te gebruiken. Momenteel zijn de prijzen van vlees best wel duur. Verse worst is een stuk goedkoper. Daarbij is het lekker van smaak en geeft het je hartige taart vulling een beetje bite. Wel belangrijk is om het velletje van de worst te halen. Ik gebruik zelf altijd deze verse worst van de Dirk.
5 veelgestelde vragen over de hartige taart met prei en Boursin (FAQ)
Ja, je kunt Boursin vervangen door een kruidenroomkaas naar keuze. Dit kan een huismerk zijn of een andere smaakvariant afhankelijk van je voorkeur.
Je kunt de hartige taart prima van tevoren bereiden. Na het bakken kun je de taart laten afkoelen en in de koelkast bewaren. Verwarm de taart in de oven op 180°C gedurende ongeveer 15-20 minuten voor het serveren
Naast prei kun je groenten zoals broccoli, paprika of champignons toevoegen om de voedzamer te maken.
Ja, je kunt de hartige taart invriezen. Laat de taart volledig afkoelen, wikkel hem in plasticfolie en plaats in een luchtdichte container. In de vriezer blijft de taart tot 3 maanden goed. Laat de taart ontdooien in de koelkast en warm op in de oven op 180°C voor 15-20 minuten.
Om een zompige bodem te voorkomen, kun je de bladerdeegbodem eerst blind bakken. Dit doe je door de bodem met bakpapier en bakbonen of rijst te bedekken en ongeveer 15 minuten voor te bakken voordat je de vulling toevoegt.
Hopelijk heb je zin gekregen om deze hartige taart te maken! Hij is makkelijk, lekker en perfect voor elk moment van de dag. Laat ons weten hoe hij bij jou in de smaak viel! 🥧