Geroosterde bloemkool uit de oven is één van mijn favoriete manieren om bloemkool klaar te maken. Ik ben namelijk gek op bloemkool, maar de geur die in huis blijft hangen bij koken…die vind ik eerlijk gezegd niet te doen. In de oven wordt de bloemkool zacht van binnen, behoudt een lekkere bite en blijft vol van smaak. En superfijn voordeel: je keuken blijft vrij van die sterke kooklucht.
Dit recept met vadouvan-kruiden maak ik regelmatig, vaak gewoon als bijgerecht doordeweeks. Met wat gesmolten kaas erover wordt het echt een schaal comfortfood, maar zonder kaas is de bloemkool juist heerlijk licht van smaak. Vadouvan vinden wij sowieso erg lekker, probeer bijvoorbeeld ook eens ons broodje rosbief met vadouvan of maak eens de pasta met groene asperges.

👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Hoe maak je geroosterde bloemkool uit de oven
- Variatietips met kruiden en kaas
- Veelgestelde vragen over geroosterde bloemkool uit de oven
- Wat eet je erbij?
- Meer lekkere bloemkoolrecepten
Hoe maak je geroosterde bloemkool uit de oven
Bloemkool roosteren in de oven is echt zó simpel en lekker. Ik meng de roosjes met olijfolie, vadouvan en een snuf zout. Daarna gaat alles de oven in en na een half uurtje komen ze er goudbruin en vol smaak weer uit. In plaats van vadouvan kan je ook gaan experimenteren met andere specerijen. Die tips geef ik verderop in het artikel.
👉 Wist je dat geroosterde bloemkool meer vitaminen behoudt dan gekookte? Doordat de roosjes in de oven garen in plaats van in water, blijven de voedingsstoffen beter bewaard.
Ben je fan van dit soort makkelijke ovengerechten? Dan is deze traybake met bloemkool ook echt een aanrader. Daarmee maak je op één bakplaat een complete avondmaaltijd.

Recept geroosterde bloemkool uit de oven
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1 grote bloemkool in roosjes gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels vadouvan
- snufje zout
- 7 gram peterselie fijngehakt
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200 graden. (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat me bakpapier of vet een ovenschaal met lage rand in.
- Meng in een kom de olijfolie met de vadouvan-kruiden en zout. Doe de bloemkoolroosjes in de kom en schep goed om zodat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn met het kruidenmengsel.
- Verspreid de gekruide bloemkool op de bakplaat/ovenschaal. Rooster in het midden van de oven gedurende 20–25 minuten, of totdat de bloemkool goudbruin en gaar is. Schep halverwege voorzichtig om. Bestrooi vlak voor serveren met verse peterselie.
Notities
Variatietips met kruiden en kaas
- Andere kruiden: Probeer ook eens kerriepoeder, Italiaanse kruiden, oregano, ras el hanout, za’atar, gerookte paprikapoeder, komijn, taco-/fajita-kruiden
- Kaas: Strooi de laatste 5 minuten wat geraspte kaas over de bloemkool. Parmezaan geeft een hartige bite, feta een frisse en zoutige twist, en extra belegen kaas of Tex Mex kaas maakt het weer heel anders.
- Extra crunch: Bak de laatste minuten wat panko, fijngehakte noten, sesamzaadjes of nigellazaad mee. Zo maak je er elke keer weer een feestje van.
Veelgestelde vragen over geroosterde bloemkool uit de oven
Van juni tot en met november ligt Hollandse bloemkool volop in de winkels. In die maanden is de smaak het lekkerst en ook het meest voordelig.
Ja, je moet dan eerst even de bloemkool kort blancheren (betekend kort koken) en daarna invriezen. Zo heb je altijd bloemkool achter de hand voor soep, puree of om te roosteren.
Bloemkool is ontzettend veelzijdig. Je kunt bloemkool koken, bakken, roosteren, rauw eten in een salade of verwerken tot bloemkoolrijst.
Zeker! Je kunt de bloemkoolroosjes al mengen met de olijfolie en kruiden en ze in een ovenschaal met lage rand of op een bakplaat bewaren. Dek af en zet koel tot gebruik. Dan hoef je ze alleen nog een 20-25 minuten te roosteren op 200 graden. Heb je ze al geroosterd? Warm ze dan nog 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden, zodat ze weer warm en krokant zijn.
In de koelkast, liefst in een open zak. Een hele bloemkool blijft ongeveer een week goed. Snij je hem in roosjes, gebruik die dan binnen 2 dagen. Meer handige tips vind je bij Verse Oogst.

Wat eet je bij geroosterde bloemkool?
Wij eten de geroosterde bloemkool uit de oven vaak met aardappelpuree of krieltjes. Maar als snack is dit gerecht ook erg lekker, zeker met een yoghurtdip of hummus erbij. Wil je het als snack eten? Zorg dan dat je kleine roosjes snijd en verkort de baktijd naar ongeveer 15 minuten.
Op de foto zie je dat ik de bloemkool serveer met aardappelpuree en krokant gebakken pittige spekjes. De spekjes bak ik krokant en vlak voordat ze klaar zijn voeg ik 2 tl sambal oelek, 2 tl honing en 1 tl gedroogde tijm toe. Wil je er wat meer jus van maken? Voeg dan een klein scheutje water toe.
Meer lekkere bloemkoolrecepten



Eet jij net als ons ook zo graag gerechten met bloemkool? Probeer dan ook eens onze bloemkoolsoep met zoete aardappel en gele curry, heerlijk ook voor de lunch. Of ga voor een stevige bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus, ideaal voor doordeweeks. En wil je alles in één schaal? Dan is de krieltjes ovenschotel met bloemkool en verse worst echt een aanrader.

Ik ben benieuwd of jij geroosterde bloemkool uit de oven ook zo vaak gaat maken als wij. Laat je me weten met welke kruiden jij het hebt geprobeerd. Heel veel kook/bakplezier en eet smakelijk!