Daging Smoor (Indisch stoofvlees in ketjap)

Daging Smoor (Indisch stoofvlees in ketjap)

Daging Smoor ofwel Indisch stoofvlees in ketjap. Deze stoof is super smaakvol en maak je ontzettend simpel zelf thuis klaar.

Daging Smoor

Ik heb toch weer een ontzettend lekker Indisch stoofvlees recept voor jullie. Ditmaal heb ik daging smoor gemaakt ofwel Indisch stoofvlees in ketjap saus. Misschien is het vloeken in de kerk maar ik heb dit recept weer lekker pittig gemaakt. Officieel is daging smoor juist een behoorlijk zoet stoofvlees. Echter zoals jullie weten houden wij wel van echte smaakexplosies in onze mond. Ben jij dus niet zo’n pittige eter? Laat de sambal dan geheel achterwege of gebruik gewoon iets minder.

Wij vonden juist de balans tussen zoet en pittig in dit stoofrecept ontzettend lekker. Stoot deze daging smoor onze favoriet Indisch stoofvlees in kokosmelk van zijn nummer 1? 

Recept Daging smoor

Daging Smoor (Indisch stoofvlees in ketjap)

Daging Smoor

Daging Smoor ofwel Indisch stoofvlees in ketjap saus. Deze stoof is heerlijk bij rijst met groenten maar je kunt er ook een patatje stoof van maken.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Indische
Trefwoord: daging smoor, Indisch stoofvlees, ketjap, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram riblappen in stukken gesneden
  • 5 tenen knoflook fijngesneden
  • 7 sjalotjes fijngesneden
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 3 trostomaten in kleine stukjes gesneden
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • snuf peper en zout
  • 400 milliliter warm water
  • 1 flinke eetlepel sambal badjak of sambal oelek als je van pittig houdt
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • olie
  • 50 gram roomboter

Instructies

  • Bestrooi de blokjes vlees met peper, zout en 1 eetlepel bloem. Verhit een flinke scheut olie en 50 gram roomboter in een stoofpan. Bak het vlees in 2 porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan.
  • Fruit de sjalotjes en knoflook in het braadvet voor ongeveer 3-4 minuten. Voeg het vlees toe samen met 1 tl nootmuskaat, 1/2 tl gemalen kruidnagel, de tomatenblokjes, 6 el ketjap manis, 1 flinke el sambal badjak, 1 el rijstazijn, en 1 el bruine suiker. Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg 400 milliliter water toe en laat minimaal 4 uur zachtjes stoven. Mocht je de saus te dun vinden dan kan je op het eind een maïzena papje toevoegen om de saus iets te binden.
  • TIP: in plaats van water is het ook erg lekker om kokosmelk te gebruiken of een combinatie van kokosmelk en water.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Daging Smoor: Indisch stoofvlees in pittig ketjap saus

Daging Smoor (Indisch stoofvlees in ketjap)

Stoot deze stoof onze Indische stoofvlees in kokosmelk van zijn nummer 1? Nou……het wordt zeker wel een gedeelde nummer 1 plek. Qua smaak is het toch wel heel anders maar absoluut niet minder lekker. Wij kunnen in ieder geval geen keuze maken.

Daging Smoor (Indisch stoofvlees in ketjap)

Wij eten dit gerecht eigenlijk altijd met rijst, een gekookt eitje en komkommer in zuur. Uiteraard mag dan een schaaltje kroepoek ook niet ontbreken. Ook erg lekker is om een patatje stoof te maken.

Tips tegen taai stoofvlees

-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Als je koud vlees gaat aanbraden, dan trekt het vlees samen en zal je vlees taai blijven.
-Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
-Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet eerst de kans krijgen om langzaam te garen.

-Vlees stoven is geen haastklus! Hoe langer je vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet tevens ook op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
-Heel belangrijk, voeg zuren aan je vlees toe. Bijvoorbeeld (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in het vlees wordt afgebroken, waardoor het vlees mals wordt.