Ik zal echt beloven dat er snel weer recepten op Familie over de Kook komen met vlees of vis. Familie over de Kook is namelijk geen vegetarische foodblog, al lijkt dit de laatste tijd wel zo. Wij voelen ons in ieder geval er wel erg prettig bij om minder vlees te eten. Voor onze portemonnee is het ook beter, want goed vlees is gewoon duur. Wij eten tegenwoordig zoveel mogelijk biologisch vlees en dat is gewoon niet goedkoop. Daarbij eten we nu veel meer groenten dan we ooit gedaan hebben. Het recept van vandaag is ook weer een vegetarisch recept maar wel echt ontzettend lekker. Deze couscous salade is ook ideaal om tijdens warme dagen te eten, omdat hij koud misschien nog wel lekkerder is dan warm.
Recept couscous salade
Ingrediënten
- 1 aubergine in blokjes gesneden
- 1 ui fijn gesneden
- 3 tomaten in stukjes gesneden
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- gemalen zwarte peper
- snufje zeezout
- 1 citroen in partjes gesneden
- 1 blikje (70gram) tomatenpuree
- 1/2 eetlepel harissa
- 250 gram couscous
- 100 gram fetakaas
- 1 zakje veldsla 150 gram
- 500 mililiter water
- 1 bouillonblokje
- olijfolie + olijfolie extra vierge
- 2 theelepels balsamicoazijn
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- chilivlokken
Instructies
- Kook 500 milliliter in een waterkoker en schenk dit in een maatbeker. Voeg het bouillonblokje toe en laat dit eventjes staan.
- Verhit een flinke scheut olie in een wok of hapjespan en fruit de uien. Voeg de blokjes aubergine, knoflook, tijm, gemberpoeder, kerriepoeder, komijnpoeder en wat peper en zout toe. Bak dit voor 8 minuten op laag vuur en schep regelmatig om. Voeg dan de knoflook en tomatenpuree toe en bak nog eventjes 2 minuten mee.
- Verhit ondertussen in een andere wok of hapjespan ook een flinke scheut olie. Bak de stukjes tomaat, harissa, balsamicoazijn en couscous voor ongeveer 1,5 minuut op middelhoog vuur. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Als het geheel kookt, haal dan de pan van het vuur en laat met een deksel op de pan de couscous 10 minuten wellen.
- Meng de couscous met de aubergine en breng eventueel verder op smaak met wat peper/zout of voor wat extra pit met harissa.
- Meng in een grote schaal de veldsla met een scheutje olijfolie extra vierge, peper, zout en chilivlokken. Schep over de sla de couscous en verkruimel de fetakaas eroverheen. Garneer met de partjes citroen en knijp deze tijdens het eten over de couscous uit.
couscous
Ik heb zelf nog niet eerder couscous klaargemaakt maar na het eten van dit gerecht, ben ik zeker van plan om dit vaker te gaan bereiden. Jan Willem en ik hebben beiden geen goede ervaring met couscous. Wij hebben we namelijk allebei de ervaring gehad dat het lijkt alsof je een hap zand in je mond hebt, niet echt plezierig dus om te eten. Dit heeft waarschijnlijk echt aan de bereiding gelegen. (waren wij niet zelf) Deze couscous salade was namelijk super lekker en allesbehalve zanderig. Het recept is behoorlijk pittig door de harissa. Dit kun je natuurlijk naar smaak aanpassen door simpelweg minder harissa te gebruiken. (of meer als je van heel pittig houdt) Wij hebben deze couscous salade koud gegeten maar ook warm is hij erg lekker.
Op de ingrediëntenlijst komt knoflooken tomatenpuree voor. Die zie ik niet terug in de bereiding.
Mvg. Annemieke
Beste Annemieke,
Wat stom inderdaad!Zowel de knoflook als de tomatenpuree moeten in stap 2 toegevoegd worden. Ongeveer na een minuut of 8. Deze ingrediënten hoeven namelijk maar kort verwarmd te worden.
Excuses voor het ongemak 🙂