Courgette carpaccio met prosciutto. Deze frisse courgette carpaccio is een heerlijke zomerse side dish salade. De combinatie van de courgette, met de prosciutto en de frisse citroen-pesto mayonaise is echt zalig.
Ik zeg “side dish” omdat dit geen complete avondmaaltijd salade is. Serveer er een stokbroodje bij met (zelfgemaakte) kruidenroomkaas of kruidenboter. Zo heb je wel een prima zomerse avondmaaltijd.
Rauwe courgette
Voor deze carpaccio gebruik je plakjes rauwe courgette. Ik heb hiervoor een “nieuwe courgette” gebruikt. De Crü courgette. Deze kregen wij opgestuurd in de Kroon op het Werk Foodybox.
Dit is een box die een paar keer per jaar naar bloggers wordt opgestuurd. Hierin zitten allemaal lekkere producten om uit te proberen.
De CRÜ courgette is knapperiger dan de reguliere courgette. Door de courgette rauw te eten behoudt hij alle vitamines en vezels maar dus ook zijn knapperigheid.
Belangrijk is wel om hele dunne plakjes te snijden.
Citroen-pesto mayonaise
Als je ons regelmatig volgt, dan zal je de citroen-pesto mayonaise al vaker voorbij hebben zien komen. Wij zijn echt helemaal verzot op deze combinatie.
Door citroensap door je pesto mayonaise te mengen krijg je echt een hele frisse en zomerse saus. Verder breng ik de pesto mayonaise extra op smaak met zout, zwarte peper en uiteraard pul biber.
Je kunt kant en klare mayonaise gebruiken maar je kunt natuurlijk ook zelf mayonaise maken.
Variatie tips
Het is natuurlijk altijd fijn om een beetje te experimenteren en te veranderen met recepten. Daarom geef je alvast een paar variatie tips. Gebruik in plaats van mozzarella eens burratta. In plaats van prosciutto is het ook lekker om mortadella of een Italiaanse salami te gebruiken.
Vervang de pijnboompitten voor pompoen of zonnebloempitten of fijngehakte gemengde noten. Wil je liever echt iets pittigs eten? Vervang dan de citroen-pesto mayonaise voor een sriracha mayonaise.
Recept courgette carpaccio met prosciutto
Courgette carpaccio met prosciutto en citroen-pesto mayonaise
Ingrediënten
- 1 (Crü) courgette in hele dunne plakjes gesneden
- 90 gram prosciutto
- 25 gram pijnboompitten
- 1 bol mozzarella
- flinke snuf gedroogde Italiaanse kruiden
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snuf pul biber of chilivlokken
- extra vierge olijfolie
CITROEN-PESTO MAYONAISE
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels pesto
- scheutje citroensap
- snufje versgemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de citroen-pesto mayonaise.
- Bak in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin.
- Leg op een groot rond bord of ronde serveerplank de plakjes courgette. Verdeel hier overheen de plakjes prosciutto, de citroen-pesto mayonaise en pijnboompitten. Scheur de mozzarella in stukjes over de carpaccio en bestrooi met een snuf versgemalen zwarte peper, snufje zout, snuf gedroogde Italiaanse kruiden en een snuf pul biber/chilivlokken.
- Drizzle er nog een beetje extra vierge olijfolie overheen en tast toe!
courgette carpaccio
Andere lekkere recepten met courgette
Eet jij ook graag recepten met courgette? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Italiaanse gevulde courgette uit de oven, bananenbrood met courgette en chocolade of maak de salade met gegrilde gamba’s en courgette.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken