Voor het nieuwe nummer van het magazine Lekker Doen van Dirk Supermarkten heb ik weer een nieuwe column mogen schrijven.
Deze keer gaat het over gezond eten, bewegen en genieten! Als extra’tje deel ik een super lekker én gezond recept van een pastasalade met witte asperges.
Column: gezond eten, bewegen en genieten!
Gezond eten, bewegen en optimaal genieten! Veel mensen vinden het lastig om gezond eten en bewegen te combineren met optimaal genieten. Zo zonde vinden wij dat. Gezond eten betekent namelijk echt niet alleen maar op wortels knabbelen en een blaadje sla als avondeten.
Ik herinner mij nog een moment dat we met het gezin uit eten gingen. Na lang de kaart bestuurd te hebben zeg ik “ik ga wel voor de salade want ik moet nog mijn groenten binnenkrijgen”. Waarop Jan Willem zegt “ben je gek! Ik ga voor de burger want ik moet mijn geluk binnenkrijgen”.
Daar heeft hij natuurlijk voor de volle 100% gelijk.
Goed en gezond eten is natuurlijk wel echt belangrijk. Wij raden daarom aan om zoveel mogelijk kleur op je bord te gebruiken. En nee, dan bedoel ik niet de kleur van je saus maar van verschillende soorten groenten en fruit.
Breng alles op smaak met verschillende kruiden en specerijen en je geniet voor 100%. Als je dan toch een keertje zondigt met fast food, geniet er dan ook echt van. Want laten we eerlijk zijn, het leven is toch echt te kort om te diëten zonder te genieten.
Dan hebben we nog onze beweging. Sporten? Wat is dat? Dat komt niet per se in ons woordenboek voor. Wij bewegen echter wel veel. Minimaal 5 keer per week wandelen we minimaal een uur en in de zomer surfen Jan Willem en onze jongste dochter samen. Fietsen of zwemmen is ook prima. Zolang je maar wel beweegt.
En dan tot slot, optimaal genieten! Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Of het nu gaat om een stukje chocolade, een goed glas wijn of een mooie film. Zorg ervoor dat je af en toe tijd maakt voor jezelf en geniet ervan. Want laten we eerlijk zijn, als we niet genieten, waar doen we het dan allemaal voor?
Ik heb een ontzettend lekker, gezond en kleurrijk recept voor je. Hiervan ga je echt optimaal genieten. Het is een pastasalade met aspergers, tomaat en aubergine.
Recept pastasalade met witte asperges
Pastasalade met witte asperges en aubergine
Ingrediënten
- 350 gram pasta naar eigen keuze
- 500 gram witte asperges geschild en in grotere stukken gesneden (ik snijd de asperges in 4 stukken)
- 1 aubergine in de lengte halveren en in dunne plakjes snijden
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
- 250 gram gerookte spekreepjes of blokjes
- 250 gram cherrytomaten gehalveerd
- handje verse peterselie fijngehakt
- 1 groentebouillonblokje
- 30 gram pijnboompitten
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snuf pul biber of chilivlokken
- olijfolie
YOGHURTDRESSING
- 4 eetlepels Griekse yoghurt flinke eetlepels
- 1 eetlepel mayonaise flinke eetlepel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snuf pul biber of chilivlokken
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet apart in de koelkast tot gebruik. Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
- Kook de pasta met het groentebouillonblokje gaar, giet af en spoel na met koud water. Drizzle eventueel een beetje olijfolie eroverheen tegen het plakken. Kook ondertussen ook de asperges gaar in 5 tot 7 minuten. Giet ook deze af en spoel na met koud water. (ik giet alles in één zeef af….scheelt afwas)
- Bak ondertussen de aubergine en gerookte spekreepjes/blokjes. Verhit hiervoor een klein scheutje olie in een hapjespan en bak de stukjes aubergine met de knoflook, ui, snuf versgemalen zwarte peper en de gerookte spekblokjes tot de spekblokjes krokant zijn en de aubergine lekker zacht.
- Meng de gekookte pasta en witte asperges met het aubergine-spek mengsel en de cherrytomaten. Breng extra op smaak met een snuf versgemalen zwarte peper, pul biber en bestrooi met de peterselie en goudbruin gebakken pijnboompitten.
- Serveer de pastasalade met een flinke lepel van de yoghurtdressing of meng de pastasalade helemaal met de yoghurtdressing.
- Eet de salade meteen (lauwwarm) of zet de salade in de koelkast en eet de salade koud.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken