Chocolade dadelballetjes. Een heerlijke, simpel te maken én gezonde snack zodat je kunt snoepen zonder schuldgevoel.
Och mensen….deze heerlijke smeuïge dadel balletjes zijn echt verslavend lekker. Nu is het natuurlijk alleen niet de bedoeling om er alsnog 3 of 4 achter elkaar op te eten. Dan vliegen de kilo’s er straks alsnog aan 😉
chocolade dadelballetjes
Als je ons langer volgt dan zal het je niet verbazen als ik zeg dat wij echt heel graag dadelballetjes maken. Op Familie over de Kook staan dan ook al meerdere variaties. Voorlopig ben ik ook zeker nog niet klaar met variaties maken.
Dit keer heb ik chocolade variant gemaakt. Behalve dat er cacaopoeder in de dadelballetjes zit rol ik ze ook nog eens door gesmolten chocolade. Als dit niet optimaal snoepen is dan weet ik het ook niet meer.
Als jij net zoals ons graag dadelballetjes eet, probeer dan ook eens de volgende recepten uit: dadelballetjes met citroen en hazelnoten, dadelballetjes met kaneel en amandel of maak eens de sinaasappel dadelballetjes.
Welke dadels gebruiken
Het lekkerste resultaat krijg je als je medjoel dadels gebruikt. Deze dadels zijn namelijk heerlijk zoet van smaak. Daarbij zijn ze ook ontzettend smeuïg van structuur.
Nadeel van medjoel dadels is dat ze best prijzig zijn. Nu kan ik niet in iemand zijn portemonnee kijken, dus voel je zeker niet bezwaard om goedkopere dadels te gebruiken.
TIP: wanneer je geen medjoel dadels gebruikt, laat de dadels dan even 5 minuten in heet water weken. Knijp vervolgens de dadels heel goed uit. Zo worden je dadels ook iets zachter van structuur.
Recept chocolade dadelballetjes
Chocolade dadelballetjes
Ingrediënten
- 250 gram dadels ontpit (liefst medjoel dadels gebruiken)
- 1 eetlepel honing
- 100 gram pecannoten + eventueel een beetje extra fijngehakte noten
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 75 gram chocolade soort naar eigen smaak
Instructies
- Meng in een keukenmachine de dadels met de honing, pecannoten en cacaopoeder tot een smeuïge maar wel redelijk stevige “deegbal".
- Haal het mengsel uit de keukenmachine en rol er 12 grotere of 16 kleinere balletjes van. Leg de dadelballetjes op een bord of snijplank en zet de dadelballetjes voor 15 minuten in de koelkast.
- Leg op een bord een velletje bakpapier. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron. Rol de dadelballetjes vervolgens door de gesmolten chocolade. (ik gebruik gewoon mijn vingers….lekker kliederen en daarna je vingers aflikken 🙂 )
- Leg de dadelballetjes op het bord en bestrooi eventueel nog met een beetje fijngehakte pecannoten of cacaopoeder. Zet de balletjes voor minimaal 15 minuten weer in de koelkast voordat je kunt aanvallen. Eet smakelijk!
- TIP: wil je niet niet zo lang hoeven wachten? De dadelballetjes kan je ook gewoon zonder de gesmolten chocolade eten. Rol ze eventueel meteen na het maken dan door geraspte kokos of cacaopoeder. TIP: bewaar de dadelballetjes in de koelkast.
Chocolade dadelballetjes
Yum! Hopelijk ga jij net zo smullen van deze gezonde chocolade dadelballetjes als wij thuis doen. Voortaan pak je geen ongezonde reep chocolade meer maar pak je een heerlijk dadelballetje 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.