750gramkippendijenfiletin stukken of stukjes gesneden
4teentjesknoflookgrof gesneden
1groteui grof gesneden
3centimeterverse gembergeschild en grof gesneden
1flinke eetlepelbruine suiker
2flinke theelepelssambal oelek
2flinke theelepelssambal badjak
2trostomatenin kleine blokjes gesneden
1/2eetlepeltomatenpuree
1/2theelepeltrassi
1/2theelepellaospoeder
snufvers gemalen zwarte peper en zout
1/2limoenhet sap
olie
8broodjesik gebruik pistoletjes
sla
limoenmayonaiserecept staat op de blog
KOMKOMMER IN ZUUR
1komkommerin reepjes gesneden (zonder het binnenste vruchtvlees)
5eelepelssushi azijn
4eetlepelssuiker
flinke snufzout
Instructions
Begin met het maken van de komkommer in zuur: Verwarm in een steelpannetje de azijn met suiker en een flinke snuf zout tot de suiker opgelost is. Doe de in reepjes gesneden komkommer in een schaaltje. Giet hier overheen het azijnmengsel en zet in de koelkast.
Ga dan verder met het maken van de ajam pedis: Mix in een keukenmachine of vijzel de ui, knoflook, gember, bruine suiker, sambal oelek, sambal badjak, trassi, tomatenpuree, laospoeder. (dit is je boemboe)
Bestrooi de kip met een snuf peper en zout. Verhit in een stoofpan een scheutje olie en een klontje roomboter. Bak in porties de kip rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan. Bak in het braadvet voor 1 minuut de boemboe. Voeg de tomatenblokjes toe en het sap van een halve limoen. Bak weer 1 minuutje mee. Voeg de kip toe en een klein scheutje water (ongeveer 30 ml). Roer de kip goed door de saus. Leg 2 laurierblaadjes erop en leg de deksel net niet gesloten op de pan. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat nog eens 15 minuten pruttelen.
Snijd de pistoletjes open en smeer met een laagje limoenmayonaise in. Leg hierop wat sla, daarop de ajam pedis (hete kip) en leg daarop een een beetje komkommer in zuur.