Broccoli stamppot met pittige worstjes. Deze gezonde avondmaaltijd is super lekker en kan je makkelijk vegetarisch of zelfs vegan bereiden.
Yum! Hopelijk krijg je bij het zien van bovenstaande foto lekker veel trek en duik je snel de keuken in om deze avondmaaltijd zelf te gaan maken.
Broccoli stamppot
Onze jongste dochter vind broccoli niet per se heel lekker. Behalve als het verwerkt is in een pasta of een stamppot.
De stamppot zelf houd ik dit keer vrij simpel van smaak. De aardappelen kook ik gaar met een half groentebouillonblokje zodat ze iets meer smaak krijgen. Vervolgens stamp ik de aardappelen met de broccoli en melk tot een puree. Verder breng ik de stamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
TIP: ga je voor de vegan variant? Gebruik dan uiteraard een plantaardige melk en boter.
Eet jij ook graag broccoli? Probeer dan ook eens de volgende recepten: broccoli soep met courgette, romige rijst ovenschotel met broccoli en prei of maak eens de tortellini met broccoli in tomatensaus klaar.
Vegan “varkens” worstje
In een perspakket vanwege de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel kregen wij verschillende soorten vegan “vlees” opgestuurd om eens te proberen. Voor dit recept gebruikte ik de vegan worstjes THIS Isnt’s pork sausage.
Smaken deze worstjes net zoals echte varkensworstjes? Nee, dat vinden wij van niet. Zijn de vegan worstjes lekker? Ja, ze smaken gelukkig wel lekker en ze zijn ook redelijk smeuïg van structuur. Wil je gaan proberen om minder vlees te eten, dan zijn dit soort vleesvervangers echt wel een uitkomst.
Wil je dit recept liever met “echte” varkensworstjes maken dan kan dit uiteraard ook.
De worstjes worden extra lekker in de pittige saus/jus die ik erbij maak. De saus maak je door sweet chilisaus te mengen met ketjap manis, sambal oelek, paprikapoeder, kerriepoeder, peper, zout, knoflook, water en maïzena.
Recept broccoli stamppot met pittige worstjes
Broccoli stamppot met pittige worstjes
Ingrediënten
BROCCOLI STAMPPOT
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in blokjes gesneden
- 500 gram broccoli iets meer kan zeker geen kwaad 🙂
- 1/2 groentebouillonblokje
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- flinke klont roomboter ik gebruik plantaardige roomboter
- 150 milliliter melk ik gebruik sojamelk
EXTRA'S
- 1 pak vegan varkensworstjes of 4 echte varkensworsten
- 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
- scheutje olie
PITTIGE SAUS:
- 3 eetlepels sweet chilisaus flinke eetlepels gebruiken
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 150 milliliter water
- 1 theelepel maïzena
- 2 teentjes knoflook geraspt
Instructies
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de pittige saus.
- Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water samen met het bouillonblokje.
- Kook in een ander kookpan de broccoli beetgaar.
- Giet zowel de aardappelen als de broccoli af. Voeg de broccoli toe aan de aardappelen en stamp samen met de melk, roomboter, peper, zout en nootmuskaat toe een smeuïge puree.
Wanneer de aardappelen en broccoli koken maak dan ook de worstjes klaar:
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de uien kort aan. Haal de uien uit de pan en verhit opnieuw een scheutje olie.
- Bak dan de (vegan) worstjes in 7-8 minuten rondom goudbruin aan. Draai regelmatig de worstjes om. (wanneer je echte varkensworstjes gebruikt moeten deze langer bakken)
- Wanneer de worstjes gaar zijn voeg dan de uien en pittige saus toe en verwarm voor 1 minuutje mee.
- Serveer de broccoli stamppot met de worstjes in pittige saus. Eet smakelijk!
broccoli stamppot met pittige worstjes
Ik ben heel benieuwd of jij de vegan variant gaat proberen of de variant met echte varkensworstjes.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.