1kiloiets kruimige aardappelengeschild en in stukjes gesneden
1bloemkoolin roosjes gesneden
200millilitermelk
flinkesnuf vers gemalen zwarte peper en zout
klont roomboter
snufjenootmuskaat
75gramextra belegen kaasgeraspt
PITTITE GEHAKTBALLETJES
500gramgehakt
flinkesnufvers gemalen zwarte peper en zout
1ei
handjepaneermeel
1theelepelsambal badjak
1theelepelpaprikapoederflinke theelepel gebruiken
1theelepelkerriepoeder
bloem
zonnebloemolie
SAUS/JUS VOOR DE PITTIGE GEHAKTBALLETJES
1uigesnipperd
2teentjesknoflookfijngehakt
1theelepelsambal badjakflinke theelepel
1theelepelsambal oelek
2eetlepelsketjap manis
1eetlepelsojasaus
1eetlepelchilisaus
150milliliterwater
Instructions
Maak eerst de gehaktballetjes: meng hiervoor het gehakt met het ei, paneermeel, sambal badjak, peper, zout, paprikapoeder en kerriepoeder. Kneed dit goed door elkaar en vorm er 12 gehaktballetjes van. Rol de gehaktballetjes door een beetje bloem. (hierdoor krijgen ze een lekker krokant korstje)
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de gehaktballetjes kort rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook. Voeg de ketjap manis, sojasaus, sambal Oelek, sambal Badjak en chilisaus toe en bak dit kort mee. Voeg het water toe en leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat de gehaktballetjes 15-20 minuten zachtjes koken. Draai de gehaktballetjes regelmatig om. Koken de balletjes droog, voeg dan meer vocht toe. Blijft de saus te water, haal dan de deksel van de pan om de saus te laten inkoken.
Kook ondertussen de aardappelen en bloemkool gaar. (mag bij elkaar mag apart....wat jijzelf makkelijker vindt) Ik kook het altijd bij elkaar en zorg dat de aardappelen heel klein gesneden zijn. Zo zijn de aardappelen en bloemkool tegelijk gaar. Stamp de aardappelen met de bloemkool tot een puree met de melk en een klont roomboter. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, snuf vers gemalen zwarte peper en zout. Spatel vervolgens de geraspte kaas doorheen.
Serveer de pittige gehaktballetjes met de bloemkoolpuree.