Wauw! Dit is toch wel één van de lekkerste salades die ik ooit gegeten en klaargemaakt heb. Deze Aziatische salade met zelfgemaakt Naanbrood en pittige satésaus is absoluut een blijvertje. Zelfs de kids hebben echt goed meegegeten en dat gebeurt toch niet vaak met salades. De kip is ook super lekker om met rijst te eten en ik als patat verslaafde ga hem ook een keertje maken met patat….mag toch best?
recept Aziatische salade
Ingrediënten
- 1 zak (300 gram) sla naar keuze
- 2 grote penen in dunne reepjes gesneden
- 2 avocado’s in blokjes gesneden
- paar takjes koriander grof gehakt
- 100 gram cashewnoten ongezouten
- 500 gram kipfilet of kippendijen in reepjes gesneden
Aziatische marinade
- 2 flinke eetlepels honing
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 eetlepel gembersiroop
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel ketjap asin
- 2 flinke eetlepels sweet chilisaus
- 1/2 citroen sap + rasp
Pittige satésaus
- 2 grote eetelepels pindakaas met nootjes
- 5 eetlepels ketjap manis meer als je wilt
- 1 eetlepel sambal badjak minder als je niet van pittig houdt
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- snufje peper
- 1 eetlepel ketchup
- water naar eigen dikte toevoegen
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de Aziatische marinade. Verwarm een scheut olie in een hapjespan en bak de kipfilet met een snufje peper en zout goudbruin. Voeg de Aziatische marinade toe en bak het geheel tot de kip gaar is en de saus kleverig geworden is.
- Rooster in een droge koekenpan de cashewnoten. Leg de sla op een grote serveerschaal. Verdeel daaroverheen de reepjes wortel, stukjes avocado en de grof gesneden koriander. Leg dan de Aziatische kip reepjes op de sla met eventueel wat kleverige saus en bestrooi met de cashewnoten.
- Meng alle ingrediënten voor de pittige satésaus. Voeg water naar eigen inzicht toe en verwarm even kort op het fornuis.
recept Naanbrood
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 zakjes gedroogde gist
- 1 zakje bakpoeder
- 3 eetlepels Grieks yoghurt
- 2 theelepels suiker
- 1 eetelepel olijfolie
- 150 milliliter melk
- 1 ei
- zeezout
- 1,5 theelepel korianderzaad
- 1,5 theelepel komijnzaad
- 0,5 theelepel uienpoeder
- 2 eetlepels roomboter
- handje verse petereselie fijngehakt
- handje verse koriander (gebruik alleen de blaadjes) fijngehakt
Instructies
- Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Voeg 2 theelepels suiker en het zakjes gist toe. Laat dit eventjes staan.
- Vijzel de korianderzaad, komijnzaad en uienpoeder met een snuf peper en zout. Meng dit mengsel met 500 gram bloem en het zakje bakpoeder.
- Meng 3 eetlepels Griekse yoghurt met 1 ei en 1 el olijfolie. Voeg het melk met gist hieraan toe en roer alles goed door elkaar. Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot je een mooi soepel, iets plakkerig, deeg hebt. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met huishoudfolie of een warme theedoek. Laat dit minimaal 1,5 uur rijzen.
- Verwarm de oven op 200 graden. Vorm 7 bollen van het deeg en kneed op een met bloem bestrooide werkplek uit tot naanbrood. Verwarm 2 eetlepels roomboter en meng dit met de verse kruiden en een snuf zeezout. Smeer de broodjes ermee in en bak de broodjes voor ongeveer 10 minuten. Zeg op het laatst nog even de grillstand aan voor een mooie goudbruine kleur. Smeer voor als de broodjes uit de oven komen nog een keertje in met het botermengsel en serveer het liefst meteen.
Salade als avondmaaltijd
Voorheen aten wij eigenlijk nooit een salade als avondmaaltijd. Nu ik steeds meer aan het experimenteren ben merk ik dat het juist super lekker kan zijn om een salade s’avonds als maaltijd te eten. Als je maar zorgt dat er voldoende in je salade zit. Deze salade kan je eventueel ook zonder Naanbrood eten. Ik ben benieuwd naar jullie favoriete salade. Laat deze achter in een reactie onderaan bij de comments of op de Familie over de Kook Facebookpagina.