Soms heb je maar weinig nodig om iets héél lekkers op tafel te zetten. Deze Aziatische komkommersalade is daar het perfecte voorbeeld van. Je maakt dit binnen tien minuten, je hebt er weinig voor nodig en het past echt overal bij! Wij maken deze salade regelmatig als we iets Aziatisch eten, maar het is ook heerlijk bij de barbecue of gewoon als frisse lunch.

Alle ingrediënten die je op de foto ziet zijn overigens gewoon zelf gekocht. 😊
Snel, fris en met veel smaak
Onze jongste dochter Amaranthe is echt een “komkommer monster”. Ik overdrijf niet als ik zeg dat zij bijna iedere dag wel minimaal een halve komkommer opeet. Als ukkepuk was ze er al dol op en dat is tot op heden nog steeds zo. Nu zit ze op een leeftijd dat ze vaak op TikTok zit en ondanks dat ik het hier niet altijd mee eens ben heeft het ook zo zijn voordelen. 😁
Vorig jaar waren komkommersalades namelijk helemaal “trending” en daar hebben we deze Aziatische komkommersalade aan overgehouden. Meerdere keren per maand eten wij deze frisse salade. Je maakt hem met komkommer (duh), sojasaus, crispy chili olie, sesamolie, gezouten pinda’s, rijstazijn, bosui en sesamzaadjes. Naast veel smaak heeft deze komkommer salade dus ook een heerlijke bite! 🤩

Ben jij…net als wij…ook dol op crispy chili olie? Probeer dan zeker ook een keertje onze pasta met crispy chili olie of probeer onze vegetarische noedels met pindasaus en paksoi.
Lekker bij kip, rijst of noedels
Wij eten deze salade vaak bij rijst met kip of bij iets van roerbak. Maar hij past ook prima bij wraps, noedels, stoofgerechten of zelfs bij gebakken vis. Laatst aten we hem bij onze rendang en dat was ook echt een heerlijke combinatie. 😋
Recept Aziatische komkommersalade

Aziatische komkommersalade
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1 komkommer in hele dunne plakjes gesneden
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 theelepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel crispy chili olie
- 2 theelepels sesamzaadjes ik gebruikte zowel wit als zwart
- 3 stengels bosui in dunne ringetjes gesneden
- 2 eetlepels gezouten pinda's grof gehakt
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Bestrooi de komkommer met het zout en laat 10 minuten uitlekken in een zeef. Spoel daarna met koud water en dep goed droog.
- Meng in een kom de rijstazijn, crispy chili olie, sojasaus, sesamzaadjes, suiker en sesamolie. Voeg de komkommer en bosui toe en meng goed door elkaar.
- Bestrooi met de gehakte pinda’s. Serveer direct voor de beste crunch!
Notities
Veelgestelde vragen over deze salade
Ja, dat kan prima. Bewaar het dan wel in de koelkast. Voeg de bosui, sesamzaadjes en pinda’s pas op het laatst toe. Zo blijft de salade lekker knapperig!
Dan kun je limoensap of een milde witte azijn gebruiken. Dat werkt ook goed. Voeg dan wel eventueel een beetje suiker toe zodat het niet te zuur wordt.
Zeker! Gebruik eventueel minder crispy chili olie om de hoeveelheid pit te minderen. Of zet de pot los erbij, dan kan iedereen naar eigen smaak toevoegen.
Ja kan eerder vragen “waar niet bij”! Deze komkommersalade is heerlijk bij kip, rijst, noedels, of als fris bijgerecht bij de barbecue. Ook lekker als lichte lunch met een gekookt eitje erbij.
Meer inspiratie voor frisse en makkelijke bijgerechten
Ben je net als wij fan van dit soort frisse salades? Dan is de kans groot dat je ook onze andere “salades voor erbij” lekker gaat vinden. Of je nu een drukke doordeweekse maaltijd op tafel zet of een uitgebreide weekendtafel dekt, met deze recepten breng je namelijk altijd wat extra frisheid op het bord.
Simpele Aziatische komkommersalade zelf maken

Met een paar simpele ingrediënten zet je iets op tafel dat iedereen lekker vindt. Wij zijn fan van deze Aziatische komkommersalade met een beetje pit en hopelijk jij straks ook! 🤗