Aziatische komkommersalade

Aziatische komkommersalade
Direct naar recept
avondeten, Bijgerecht, Lunch
Aziatisch
Deze tijd ben jij bezig: 5 minuten
Totale bak/stoof tijd: 7 minuten

Aziatische komkommersalade met crispy chili olie en sojasaus – zo simpel en echt zo lekker! Je maakt het binnen 10 minuten, met maar een paar ingrediënten en het past overal bij. Wij maken deze salade regelmatig als we iets Aziatisch maken, maar het is ook heerlijk bij de barbecue of gewoon als frisse lunch.

👉 Dit lees je vandaag bij ons:

  • Hoe wij deze salade maken (video)
  • Veelgestelde vragen over Aziatische komkommersalade
  • Onze serveertips en favorieten erbij
  • Meer inspiratie voor frisse bijgerechten
Aziatische komkommersalade met pinda’s en crispy chili olie geserveerd in wit schaaltje

Snel, fris en met veel smaak

Onze jongste dochter Amaranthe is echt een “komkommer monster”. Ik overdrijf niet als ik zeg dat zij bijna iedere dag wel minimaal een halve komkommer opeet. Als ukkepuk was ze er al dol op en dat is tot op heden nog steeds zo. Nu zit ze op een leeftijd dat ze vaak op TikTok zit en ondanks dat ik het hier niet altijd mee eens ben heeft het ook zo zijn voordelen. 😁

Vorig jaar waren komkommersalades namelijk helemaal “trending” en daar hebben we deze Aziatische komkommersalade aan overgehouden. Meerdere keren per maand eten wij deze frisse salade. Je maakt hem met komkommer (duh), sojasaus, crispy chili olie, sesamolie, gezouten pinda’s, rijstazijn, bosui en sesamzaadjes. Naast veel smaak heeft deze komkommer salade dus ook een heerlijke bite! 🤩

Amaranthe met een frisse komkommer salade met crispy chili olie en pinda's geserveerd

Ben jij ook dol op crispy chili olie? Probeer dan zeker ook een keertje onze pasta met crispy chili olie of maak onze vegetarische noedels met pindasaus en paksoi.

Hoe maak je de Aziatische komkommersalade

In onderstaande video laat Amaranthe zien hoe zij heel snel haar favoriete komkommersalade maakt met sojasaus en crispy chili olie. Wil je meteen zelf aan de slag? Onder de video staat het recept uitgeschreven.

Aziatische komkommersalade, meisje met roze kom vol pittige komkommer, thumbnail salade recept
Aziatische komkommersalade met pinda’s, crispy chili olie en bosui – makkelijk recept van Familie over de Kook

Aziatische komkommersalade

Frisse, knapperige komkommersalade met een Aziatische twist. Gemaakt met sojasaus, rijstazijn, crispy chili olie en pinda’s. Makkelijk, snel en boordevol smaak!
Vind jij dit recept lekker?
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten
Totale tijd: 7 minuten
1 schaaltje

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 1 komkommer in hele dunne plakjes gesneden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel crispy chili olie
  • 2 theelepels sesamzaadjes ik gebruikte zowel wit als zwart
  • 3 stengels bosui in dunne ringetjes gesneden
  • 2 eetlepels gezouten pinda's grof gehakt

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Bestrooi de komkommer met het zout en laat 10 minuten uitlekken in een zeef.  Spoel daarna met koud water en dep goed droog. (deze stap kan je eventueel overslaan als je lekker snel aan tafel wilt)
  • Meng in een kom de rijstazijn, crispy chili olie, sojasaus, sesamzaadjes, suiker en sesamolie. Voeg de komkommer en bosui toe en meng goed door elkaar.
  • Bestrooi met de gehakte pinda’s. Serveer direct voor de beste crunch!

Video

Notities

Serveer­tips: Vervang de suiker eventueel voor honing en bestrooi de salade vlak voor het serveren met wat versgehakte koriander voor extra frisheid.
Bewaaradvies: Het lekkerst is de komkommersalade op de dag zelf, maar je kunt hem tot 1 dag afgedekt in de koelkast bewaren. Voeg de bosui, pinda’s en sesamzaadjes pas op het laatst toe voor extra crunch.
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Aziatisch
aziatische komkommersalade, frisse salade bijgerecht, komkommersalade met crispy chili oilie, snelle salade met pit
Aziatische komkommersalade
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen over deze salade

Kan ik deze salade van tevoren maken?

Ja, dat kan prima. Bewaar het dan wel in de koelkast. Voeg de bosui, sesamzaadjes en pinda’s pas op het laatst toe. Zo blijft de salade lekker knapperig!

Wat als ik geen rijstazijn heb?

Dan kun je limoensap of een milde witte azijn gebruiken. Dat werkt ook goed. Voeg dan wel eventueel een beetje suiker toe zodat het niet te zuur wordt.

Is dit geschikt voor kinderen?

Zeker! Gebruik eventueel minder crispy chili olie om de hoeveelheid pit te minderen. Of zet de pot los erbij, dan kan iedereen naar eigen smaak toevoegen.

Waar eet je deze Aziatische komkommersalade het beste bij?

Ja kan eerder vragen “waar niet bij”! Deze komkommersalade is heerlijk bij kip, rijst, noedels, of als fris bijgerecht bij de barbecue. Ook lekker als lichte lunch met een gekookt eitje erbij.

Lekker bij kip, rijst of noedels

Wij eten deze salade vaak bij rijst met kip of bij iets van roerbak. Maar hij past ook prima bij wraps, noedels, stoofgerechten of zelfs bij gebakken vis. Laatst aten we hem bij onze rendang en dat was ook echt een heerlijke combinatie. 😋

Meer inspiratie voor frisse en makkelijke bijgerechten

Ben je net als wij fan van dit soort frisse salades? Dan is de kans groot dat je ook onze andere “salades voor erbij” lekker gaat vinden. Of je nu een drukke doordeweekse maaltijd op tafel zet of een uitgebreide weekendmaaltijd maakt, met deze recepten breng je extra frisheid op het bord.

Simpele Aziatische komkommersalade zelf maken

Aziatische komkommersalade - salade in wit schaaltje met pinda's, crispy chili olie, bosui, en sesamzaadjes geserveerd

Met een paar simpele ingrediënten zet je iets op tafel dat iedereen lekker vindt. Wij zijn fan van deze Aziatische komkommersalade met een beetje pit en hopelijk jij straks ook! 🤗