Aziatische komkommersalade: snel en bomvol smaak

Aziatische komkommersalade: snel en bomvol smaak
Direct naar recept
avondeten, Bijgerecht, Lunch
Aziatisch
Deze tijd ben jij bezig: 5 minuten
Totale bak/stoof tijd: 7 minuten
Frisse, knapperige komkommersalade met een Aziatische twist. Gemaakt met sojasaus, rijstazijn, crispy chili olie en pinda’s. Makkelijk, snel en boordevol smaak!

Soms heb je maar weinig nodig om iets héél lekkers op tafel te zetten. Deze Aziatische komkommersalade is daar het perfecte voorbeeld van. Je maakt dit binnen tien minuten, je hebt er weinig voor nodig en het past echt overal bij! Wij maken deze salade regelmatig als we iets Aziatisch eten, maar het is ook heerlijk bij de barbecue of gewoon als frisse lunch.

Snelle en simpele Aziatische komkommersalade met pinda’s en crispy chili olie

Alle ingrediënten die je op de foto ziet zijn overigens gewoon zelf gekocht. 😊

Snel, fris en met veel smaak

Onze jongste dochter Amaranthe is echt een “komkommer monster”. Ik overdrijf niet als ik zeg dat zij bijna iedere dag wel minimaal een halve komkommer opeet. Als ukkepuk was ze er al dol op en dat is tot op heden nog steeds zo. Nu zit ze op een leeftijd dat ze vaak op TikTok zit en ondanks dat ik het hier niet altijd mee eens ben heeft het ook zo zijn voordelen. 😁

Vorig jaar waren komkommersalades namelijk helemaal “trending” en daar hebben we deze Aziatische komkommersalade aan overgehouden. Meerdere keren per maand eten wij deze frisse salade. Je maakt hem met komkommer (duh), sojasaus, crispy chili olie, sesamolie, gezouten pinda’s, rijstazijn, bosui en sesamzaadjes. Naast veel smaak heeft deze komkommer salade dus ook een heerlijke bite! 🤩

Amaranthe met een frisse Aziatische komkommersalade. Simpel en snel recept van Familie over de Kook

Ben jij…net als wij…ook dol op crispy chili olie? Probeer dan zeker ook een keertje onze pasta met crispy chili olie of probeer onze vegetarische noedels met pindasaus en paksoi.

Lekker bij kip, rijst of noedels

Wij eten deze salade vaak bij rijst met kip of bij iets van roerbak. Maar hij past ook prima bij wraps, noedels, stoofgerechten of zelfs bij gebakken vis. Laatst aten we hem bij onze rendang en dat was ook echt een heerlijke combinatie. 😋

Recept Aziatische komkommersalade

Aziatische komkommersalade met pinda’s, crispy chili olie en bosui – makkelijk recept van Familie over de Kook

Aziatische komkommersalade

Frisse, knapperige komkommersalade met een Aziatische twist. Gemaakt met sojasaus, rijstazijn, crispy chili olie en pinda’s. Makkelijk, snel en boordevol smaak!
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: aziatische komkommersalade, frisse salade bijgerecht, komkommersalade met crispy chili oilie, snelle salade met pit
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten
Totale tijd: 7 minuten
Servings: 1 schaaltje

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 1 komkommer in hele dunne plakjes gesneden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel crispy chili olie
  • 2 theelepels sesamzaadjes ik gebruikte zowel wit als zwart
  • 3 stengels bosui in dunne ringetjes gesneden
  • 2 eetlepels gezouten pinda's grof gehakt

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Bestrooi de komkommer met het zout en laat 10 minuten uitlekken in een zeef.  Spoel daarna met koud water en dep goed droog. 
  • Meng in een kom de rijstazijn, crispy chili olie, sojasaus, sesamzaadjes, suiker en sesamolie. Voeg de komkommer en bosui toe en meng goed door elkaar.
  • Bestrooi met de gehakte pinda’s. Serveer direct voor de beste crunch!

Notities

Serveer­tips: Vervang de suiker eventueel voor honing en bestrooi de salade vlak voor het serveren met wat versgehakte koriander voor extra frisheid.
Bewaaradvies: Laat de salade 10 minuten in de koelkast eventueel staan zodat de smaken goed intrekken. Het lekkerst is de komkommersalade op de dag zelf, maar je kunt hem tot 1 dag afgedekt in de koelkast bewaren. Voeg de bosui, pinda’s en sesamzaadjes pas op het laatst toe voor extra crunch.
Aziatische komkommersalade: snel en bomvol smaak
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen over deze salade

Kan ik deze salade van tevoren maken?

Ja, dat kan prima. Bewaar het dan wel in de koelkast. Voeg de bosui, sesamzaadjes en pinda’s pas op het laatst toe. Zo blijft de salade lekker knapperig!

Wat als ik geen rijstazijn heb?

Dan kun je limoensap of een milde witte azijn gebruiken. Dat werkt ook goed. Voeg dan wel eventueel een beetje suiker toe zodat het niet te zuur wordt.

Is dit geschikt voor kinderen?

Zeker! Gebruik eventueel minder crispy chili olie om de hoeveelheid pit te minderen. Of zet de pot los erbij, dan kan iedereen naar eigen smaak toevoegen.

Waar eet je deze Aziatische komkommersalade het beste bij?

Ja kan eerder vragen “waar niet bij”! Deze komkommersalade is heerlijk bij kip, rijst, noedels, of als fris bijgerecht bij de barbecue. Ook lekker als lichte lunch met een gekookt eitje erbij.

Meer inspiratie voor frisse en makkelijke bijgerechten

Ben je net als wij fan van dit soort frisse salades? Dan is de kans groot dat je ook onze andere “salades voor erbij” lekker gaat vinden. Of je nu een drukke doordeweekse maaltijd op tafel zet of een uitgebreide weekendtafel dekt, met deze recepten breng je namelijk altijd wat extra frisheid op het bord.

Simpele Aziatische komkommersalade zelf maken

Aziatische komkommersalade simpel bijgerecht en ideaal voor warme dagen

Met een paar simpele ingrediënten zet je iets op tafel dat iedereen lekker vindt. Wij zijn fan van deze Aziatische komkommersalade met een beetje pit en hopelijk jij straks ook! 🤗