teriyaki saus zelf maken: klaar binnen 10 minuten

teriyaki saus zelf maken: klaar binnen 10 minuten

Voortaan koop je teriyakisaus niet meer kant en klaar in de supermarkt. Teriyaki saus zelf maken is namelijk een fluitje van een cent en klaar binnen 10 minuten. Een Teriyakisaus is eigenlijk een zoetige maar wel kruidige Japanse saus. Mijn versie is een iets pittigere saus, die echt super veel smaak bevat. In mijn versie kook ik ook de sesamzaadjes mee in plaats van dat je de sesamzaadjes naderhand gebruikt. De saus is goed afgesloten in de koelkast ongeveer 1,5 week houdbaar. Bij ons krijgt het de kans alleen niet. De teriyaki is namelijk heerlijk bij veel verschillende soorten bereidingen. Met deze saus geef je aan al je vlees-, kip- of visgerechten een heerlijke Aziatische smaak.

wat betekent teriyaki

Het woord teriyaki is afgeleid van de woorden “teri” (betekend glans) ‘en “yaki” (betekent grillen/bakken) De naam verwijst dus eigenlijk naar de manier waarop je je product bereidt. Tijdens het grillen van vlees, kip of vis breng je in principe constant een laagje teriyaki aan met bijvoorbeeld met een keukenkwastje. Hierdoor krijgt het product een glanzende laag. Ik heb mijn saus iets dikker gemaakt dan gebruikelijk en ik gebruik de teriyaki dan ook meer als een woksaus in plaats van als een “lakmiddel”. Ik voeg de saus dus ook pas toe als het product al zo goed als gaar is. Meestal verwerk ik de teriyaki in combinatie met kip.

recept teriyaki saus zelf maken

Zelfgemaakte pittige teriyaki saus

4.33 van 28 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Japanse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 1 klein schaaltje

Ingrediënten

  • 50 milliliter sojasaus
  • 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 rode peper zeer fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook zeer fijngehakt
  • 1 eetlepel mirin gewoon verkrijgbaar in de supermarkt
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel maïzena

Instructies

  • Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm alle ingrediënten op de maïzena en citroensap na. Breng de saus aan de kook en laat 4 minuten zachtjes koken. Meng ondertussen 1 theelepel maïzena met een scheutje koud water. Voeg het maïzena papje toe aan de saus en laat nog even zachtjes doorkoken. De saus zal nu gaan indikken. Breng op smaak met een scheutje citroensap. Dit is optioneel, de saus wordt namelijk dan wel een stuk frisser en zuurder van smaak. Voeg dus niet meteen teveel toe.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

zelfgemaakte teriyakisaus

zelf pittige teriyaki saus maken

mijn variant zal echt alles behalve een originele teriyakiasaus zijn maar lekker is hij wel! Wil je hem trouwens nog iets pittiger? Voeg dan op het laatst nog een beetje chilivlokken of pul biber toe.

recept kip in zelfgemaakte teriyakisaus

Deze kip in teriyaki was echt zo ontzettend lekker. Ik bestrooide de kip met nog extra rode peper, bosui en sesamzaadjes.

kleverig kip in zelfgemaakte teriyaki saus geserveerd bij kruidige nasi

De kip is erg lekker om bij een simpele maar kruidige nasi te eten.