Zelf pasta maken schrikt vaak veel mensen af. Ontzettend zonde want zelfgemaakte pasta is echt zo onwijs lekker! Ik maakte vroeger weleens zelf pastadeeg maar dan zonder pastamachine en ik gebruikte eigenlijk ook nooit de juiste bloem. (dat leg ik zometeen verder uit) Ondanks dat, was het prima te eten. Het is alleen best wel een werkje om het deeg echt goed te krijgen, tot de juiste dikte te rollen om er vervolgens handmatig spaghetti van de snijden. (lees: super veel werk!) Toen ik pas geleden een keukenproduct mocht uitzoeken bij kookwinkel.nl om te testen, was de keuze dus heel snel gemaakt! Er moest nu toch echt maar eens een pastamachine thuis komen.
zelf pasta maken als beginneling
Ja leuk! Dan heb je een pastamachine in huis en dan? Ik had gekozen voor een redelijk uitgebreide variant…als je het doet…dan maar meteen goed 🙂 Deze pastamachine had ik uitgezocht:
Echter schrok ik wel een beetje en dacht “hoe werkt dit ding”? Gelukkig wijst eigenlijk alles zich toch vanzelf en met een beetje logisch nadenken kwam het dus snel goed. Ik kon nu eindelijk echt goed zelf pasta gaan maken. Whoeee!!!! zin in!!!
welke bloem gebruik je voor pastadeeg
Tja, en dan kom je in de wereld van het deeg terecht. Ik gebruikte voorheen dus altijd de goedkoopste bloem uit de supermarkt. Nogmaals werkte prima maar smaakt niet zoals je pasta eet in Italië. Al ligt dat er overigens ook maar net aan waar je de pasta in Italië eet. Door heel Italië maken ze namelijk op hun eigen manier pasta en hun manier is altijd de beste! Terwijl de buurman van 3 straten verder misschien net zulke lekkere gerechten maakt maar dan net even iets anders hahaha. Type bloem 00 gebruiken wordt niet aangeraden omdat de pasta dan te “snotterig” zou worden. Ik heb zelf dit type bloem nooit gebruikt, dus ik zou het niet weten. Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat. Schrik niet van deze namen, je kan Durum meel gewoon kopen bij de meeste supermarkten. In ieder geval wel bij de AH, daar koop ik het namelijk altijd. Het staat alleen niet bij de overige bloemsoorten maar bij de pasta’s.
recept pastadeeg maken
Ingrediënten
- 400 gram semola of gewoon bloem (geen type 00)
- 4 eieren
- snuf zout
- 1 theelepel olijfolie optioneel
Instructies
- Maak op het aanrecht een hoopje van het meel en maak in het midden een kuil. Zorg wel dat de kuil breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil en klop de eieren met je vingers los (of met een vork) Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig dat je de wand niet kapot maakt. Blijf net zolang mengen met je vingers totdat het ei en meel een stroperig mengsel wordt. Meng vervolgens de rest van het meel met je handen verder en kneed het deeg stevig door. Het deeg moet soepel en egaal worden. Dit duurt ongeveer 7- 10 minuten. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe, als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water.
- Wrijf de deegbal in met wat bloem en wikkel het in huishoudfolie. Laat nu 30 minuten rusten (niet in de koelkast). Als het lang genoeg gerust heeft, snijd je het deeg in 7 gelijke stukken. Druk dit uit tot het iets dunner is en bestrooi met bloem, dit voorkomt het plakken aan de pastamachine.
- Begin met de rollers in de breedste stand. Rol het deeg door de rollers en zet de rollers iedere keer een stand dichter bij elkaar en voer de deeglap erdoor. Blijf tussendoor het deeg licht met bloem bestrooien. Ga door tot de gewenste dikte is bereikt. Haal daarna het deeg door de gewenst pasta variant en bestrooi ook weer met wat bloem.
- Zet een grote pan met water op het vuur en breng met een snuf zout aan de kook. Als het water kookt, voeg de pasta toe en kook tot de pasta komt bovendrijven. Proef wel voor de zekerheid of de pasta ook echt gaar is. Nu kan je de pasta mengen met welke saus jij lekker vindt.
- TIP! Als je klaar bent met pasta maken dan veeg je de pastamachine schoon met wat keukenpapier of droge theedoek. Gebruik nooit water of een een vochtige doek.
zelfgemaakte pasta
Zoals je in het recept hierboven hebt kunnen lezen is zelf pasta maken echt niet heel erg moeilijk. Nu had ik het geluk dat ik door onze blog een pastamachine* dus kosteloos heb mogen uitzoeken, want eerder gunde ik mijzelf ook niet zo’n machine. Een basis pastamachine hoeft echter niet heel veel geld te kosten en als je van koken houdt, dan heb je er echt heel veel plezier van. Ik heb tot op heden met mijn pastamachine alleen nog spaghetti en linguine gemaakt maar ik kan er ook dus ook ravioli mee maken. Dat word mijn volgende project. O ja…..dit is hoe ik het gemaakt heb, mocht jij een veel beter recept weten om zelf pastadeeg te maken, dan hoor ik dit graag!
*Dit artikel bevat een gekregen product. Door dit soort samenwerkingen blijft de hoeveelheid werk wat ik in de blog steek om jullie te voorzien van lekkere recepten leuk en haalbaar om te blijven doen. Ik ben altijd eerlijk in mijn mening en als het product niet bevalt, dan komt het ook niet op de blog. Zie dit artikel.