zelf pasta maken als beginneling

zelf pasta maken als beginneling

Zelf pasta maken schrikt vaak veel mensen af. Ontzettend zonde want zelfgemaakte pasta is echt zo onwijs lekker! Ik maakte vroeger weleens zelf pastadeeg maar dan zonder pastamachine en ik gebruikte eigenlijk ook nooit de juiste bloem. (dat leg ik zometeen verder uit) Ondanks dat, was het prima te eten. Het is alleen best wel een werkje om het deeg echt goed te krijgen, tot de juiste dikte te rollen om er vervolgens handmatig spaghetti van de snijden. (lees: super veel werk!) Toen ik pas geleden een keukenproduct mocht uitzoeken bij kookwinkel.nl om te testen, was de keuze dus heel snel gemaakt! Er moest nu toch echt maar eens een pastamachine thuis komen. 

zelf pasta maken als beginneling

Ja leuk! Dan heb je een pastamachine in huis en dan? Ik had gekozen voor een redelijk uitgebreide variant…als je het doet…dan maar meteen goed 🙂  Deze pastamachine had ik uitgezocht: 

pasta machine Fabbrica della Pasta Kookwinkel.nl
De Imperia Fabbrica della Pasta geschenkset inclusief toebehoren van Imperia bestaat uit een iPasta pastamachine met drie opzetstukken. De machine heeft 6 dikte instellingen. De pastamachine is geschikt voor het maken van spaghetti, fettuccini, lasagne en ravioli. Daarnaast zitten in de geschenkset twee houten bloemscheppen, een invetkwastje, een deegsnijder en een tafelklem.
zelf pasta maken met een pastamachine
Whoeeee blij blij blij!!!! Eindelijk kan ik echte pasta maken 🙂 Ik had echt jaren eerder een pastamachine moeten hebben!

Echter schrok ik wel een beetje en dacht “hoe werkt dit ding”? Gelukkig wijst eigenlijk alles zich toch vanzelf en met een beetje logisch nadenken kwam het dus snel goed. Ik kon nu eindelijk echt goed zelf pasta gaan maken. Whoeee!!!! zin in!!! 

welke bloem gebruik je voor pastadeeg

Tja, en dan kom je in de wereld van het deeg terecht. Ik gebruikte voorheen dus altijd de goedkoopste bloem uit de supermarkt. Nogmaals werkte prima maar smaakt niet zoals je pasta eet in Italië. Al ligt dat er overigens ook maar net aan waar je de pasta in Italië eet. Door heel Italië maken ze namelijk op hun eigen manier pasta en hun manier is altijd de beste! Terwijl de buurman van 3 straten verder misschien net zulke lekkere gerechten maakt maar dan net even iets anders hahaha. Type bloem 00 gebruiken wordt niet aangeraden omdat de pasta dan te “snotterig” zou worden. Ik heb zelf dit type bloem nooit gebruikt, dus ik zou het niet weten. Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat. Schrik niet van deze namen, je kan Durum meel gewoon kopen bij de meeste supermarkten. In ieder geval wel bij de AH, daar koop ik het namelijk altijd. Het staat alleen niet bij de overige bloemsoorten maar bij de pasta’s. 

pastadeeg maken met durum bloem
Schrik niet van alle benamingen, dit durum bloem is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Als je trouwens zelf pizza’s maakt thuis, dan is het ook lekker om het uitrollen van je pizza in dit bloem te doen. Je krijgt dan namelijk een lekkere krokante bodem.
zelf pastadeeg maken
Maak een goede kuil voordat je de eieren toevoegt, anders wordt het één grote kliederboel….weet ik helaas uit eigen ervaring. Heb je nu niet zo’n grote werkruimte, dan kan je het deeg ook gewoon in een grote kom of schaal maken. Ziet er alleen iets minder Italiaans uit 😉

recept pastadeeg maken

zelf pasta maken als beginneling

basisrecept pastadeeg

3.78 van 9 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 3 minuten
Totale tijd: 53 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram semola of gewoon bloem (geen type 00)
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel olijfolie optioneel

Instructies

  • Maak op het aanrecht een hoopje van het meel en maak in het midden een kuil. Zorg wel dat de kuil breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil en klop de eieren met je vingers los (of met een vork) Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig dat je de wand niet kapot maakt. Blijf net zolang mengen met je vingers totdat het ei en meel een stroperig mengsel wordt. Meng vervolgens de rest van het meel met je handen verder en kneed het deeg stevig door. Het deeg moet soepel en egaal worden. Dit duurt ongeveer 7- 10 minuten. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe, als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water.
  • Wrijf de deegbal in met wat bloem en wikkel het in huishoudfolie. Laat nu 30 minuten rusten (niet in de koelkast). Als het lang genoeg gerust heeft, snijd je het deeg in 7 gelijke stukken. Druk dit uit tot het iets dunner is en bestrooi met bloem, dit voorkomt het plakken aan de pastamachine.
  • Begin met de rollers in de breedste stand. Rol het deeg door de rollers en zet de rollers iedere keer een stand dichter bij elkaar en voer de deeglap erdoor. Blijf tussendoor het deeg licht met bloem bestrooien. Ga door tot de gewenste dikte is bereikt. Haal daarna het deeg door de gewenst pasta variant en bestrooi ook weer met wat bloem.
  • Zet een grote pan met water op het vuur en breng met een snuf zout aan de kook. Als het water kookt, voeg de pasta toe en kook tot de pasta komt bovendrijven. Proef wel voor de zekerheid of de pasta ook echt gaar is. Nu kan je de pasta mengen met welke saus jij lekker vindt.
  • TIP! Als je klaar bent met pasta maken dan veeg je de pastamachine schoon met wat keukenpapier of droge theedoek. Gebruik nooit water of een een vochtige doek.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

 

zelfgemaakte pasta

Zoals je in het recept hierboven hebt kunnen lezen is zelf pasta maken echt niet heel erg moeilijk. Nu had ik het geluk dat ik door onze blog een pastamachine* dus kosteloos heb mogen uitzoeken, want eerder gunde ik mijzelf ook niet zo’n machine. Een basis pastamachine hoeft echter niet heel veel geld te kosten en als je van koken houdt, dan heb je er echt heel veel plezier van. Ik heb tot op heden met mijn pastamachine alleen nog spaghetti en linguine gemaakt maar ik kan er ook dus ook ravioli mee maken. Dat word mijn volgende project. O ja…..dit is hoe ik het gemaakt heb, mocht jij een veel beter recept weten om zelf pastadeeg te maken, dan hoor ik dit graag!

zelf pasta maken
Hier was ik aan het spelen met verschillende diktes pasta. Zorg wel dat je genoeg bloem gebruikt, anders gaat de pasta aan elkaar plakken en krijg je alsnog weer één grote deegbal. Het enige nadeel aan zelf pasta maken is dat je keuken eventjes niet zo schoon is. Het droogrekje gebruik ik in praktijk eigenlijk niet meer.
zelf pasta maken met semola bloem
Verdeel je deeg in ongeveer 7 gelijke stukken en druk ieder stukje plat voordat je hem door de pastamachine haalt. Vergeet ook hier niet goed te bloemen. 
zelfgemaakte pasta.
Tadaaaaa!!!!!! zelfgemaakte pasta……zoooooo waanzinnig lekker. Echt de moeite waard om dit zelf te maken. Enig nadeel is alleen wel dat je eigenlijk liever geen kant en klare pasta meer wilt eten.
Italiaanse stoofpot met sukade, rode wijn en tomaten.
Dit was echt de allerlekkerste pasta die ik ooit gegeten heb. Op de bbq had ik namelijk een Italiaanse stoofpot gemaakt met sukade en rode wijn en uiteraard tomaten….mmmmm waanzinnig! Recept van de Italiaanse stoof komt ook snel op Familie over de Kook.

 

*Dit artikel bevat een gekregen product. Door dit soort samenwerkingen blijft de hoeveelheid werk wat ik in de blog steek om jullie te voorzien van lekkere recepten leuk en haalbaar om te blijven doen. Ik ben altijd eerlijk in mijn mening en als het product niet bevalt, dan komt het ook niet op de blog. Zie dit artikel.