basisrecept pastadeeg

basisrecept pastadeeg

basisrecept pastadeeg

3.78 van 9 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 3 minuten
Totale tijd: 53 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram semola of gewoon bloem (geen type 00)
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel olijfolie optioneel

Instructies

  • Maak op het aanrecht een hoopje van het meel en maak in het midden een kuil. Zorg wel dat de kuil breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil en klop de eieren met je vingers los (of met een vork) Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig dat je de wand niet kapot maakt. Blijf net zolang mengen met je vingers totdat het ei en meel een stroperig mengsel wordt. Meng vervolgens de rest van het meel met je handen verder en kneed het deeg stevig door. Het deeg moet soepel en egaal worden. Dit duurt ongeveer 7- 10 minuten. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe, als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water.
  • Wrijf de deegbal in met wat bloem en wikkel het in huishoudfolie. Laat nu 30 minuten rusten (niet in de koelkast). Als het lang genoeg gerust heeft, snijd je het deeg in 7 gelijke stukken. Druk dit uit tot het iets dunner is en bestrooi met bloem, dit voorkomt het plakken aan de pastamachine.
  • Begin met de rollers in de breedste stand. Rol het deeg door de rollers en zet de rollers iedere keer een stand dichter bij elkaar en voer de deeglap erdoor. Blijf tussendoor het deeg licht met bloem bestrooien. Ga door tot de gewenste dikte is bereikt. Haal daarna het deeg door de gewenst pasta variant en bestrooi ook weer met wat bloem.
  • Zet een grote pan met water op het vuur en breng met een snuf zout aan de kook. Als het water kookt, voeg de pasta toe en kook tot de pasta komt bovendrijven. Proef wel voor de zekerheid of de pasta ook echt gaar is. Nu kan je de pasta mengen met welke saus jij lekker vindt.
  • TIP! Als je klaar bent met pasta maken dan veeg je de pastamachine schoon met wat keukenpapier of droge theedoek. Gebruik nooit water of een een vochtige doek.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer