Hummus maken met instructiefilmpje

KokenKoken
Hummus maken met instructiefilmpje
Deel met je vrienden:

Zelf hummus maken is echt super simpel en veel lekkerder dan kant en klare varianten uit de supermarkt. Hummus, hoemoes, hummous, humus of humous, hoe schrijf je het nu precies? De juiste manier van schrijven is Hummus maar wat is het nu precies? Het is een puree op basis van kikkererwten en tahin, waar je diverse kruiden en specerijen aan kan toevoegen voor een andere smaakbeleving. Het gerecht wordt altijd flink overgoten met een goede kwaliteit olijfolie.

Zelfgemaakte hummus

zelf hummus maken

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Lunch, Snack
Keuken: Arabische
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 800 gram kikkererwten
  • olijfolie extra vierge
  • 1 citroen het sap
  • 2 teentjes knoflook grof gesneden
  • 1 eetlepel tahin
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1,5 theelepel kerrie masala
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • handje verse peterselie fijngehakt
  • handje verse koriander fijngehakt
  • gemalen zeezout
  • gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels harissa
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt

Instructies

  • Giet de kikkererwten af in een kom (je hebt namelijk nog een gedeelte van het vocht nodig)
  • Prak de helft van de kikkererwten grof met een vork en doe de andere helft van de kikkererwten in een keukenmachine
  • Voeg bij de kikkererwten in de keukenmachine de Griekse yoghurt, citroensap, knoflook, tahin, paprikapoeder, kerrie masala, komijnpoeder, harissa, 3 el kikkererwten vocht en 3/4 van de peterselie en koriander
  • Pureer de kikkererwten tot je een redelijk smeuïge substantie verkregen hebt
  • Breng het op smaak met zwarte peper en zeezout. Eventueel met nog andere specerijen die je gebruikt heb om de hummus te maken
  • Roer de geprakte kikkererwten erdoor en verspreid de hummus op een groot bord, schaal of houten plank
  • Maak met de bolle kant van een lepel draaiende bewegingen zodat er gleuven in de hummus ontstaan
  • Giet flink wat olijfolie extra vierge in over de hummus en dan vooral in de gleuven die je zojuist gemaakt heb
  • Bestrooi met flink wat paprikapoeder en de overgebleven koriander en peterselie

Ik heb Jan Willem aan het werk gezet om te laten zien dat ook mannen dit super makkelijk en snel kunnen maken. Mannen kunnen de stap van het prakken van de kikkererwten overslaan en gewoon alles in de keukenmachine maken. Hoe makkelijk wil je het hebben! Je krijgt dan natuurlijk wel een minder grove structuur.

Waar komt Hummus oorspronkelijk vandaan

Oorspronkelijk is hummus afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken. Het is een enorm populair gerecht in het hele Midden-Oosten en tegenwoordig wint het ook steeds meer terrein op Nederlandse bodem. In de supermarkt zie je steeds meer soorten verschijnen van diverse merken en de tijd dat wij Nederlanders alleen maar kaas en worst willen snacken is (gelukkig) allang voorbij.  Sinds wij de hummus gegeten hebben bij SNCKBR in Amsterdam vonden wij de varianten uit de supermarkt niet zo heel erg lekker meer. Het werd hoogtijd om dus zelf aan de slag te gaan.

Wat wij vooral aan de hummus van SNCKBR lekker vonden was dat deze een stuk grover van structuur was en je kreeg echt een smaakexplosie in je mond door diverse kruiden en specerijen. Na thuis wat geëxperimenteerd te hebben is het recept wat ik vandaag met jullie deel de versie geworden die regelmatig bij ons op tafel geserveerd wordt. Ik durf wel te zeggen dat hij zeker net zo lekker is als bij SNCKBR….misschien zelfs nog wel lekkerder!

Zelf hummus maken is echt super simpel

Serveer de hummus met Turks brood, Fleatbread, Pita’s of met grof gesneden groente’s

zelf hummus maken van kikkererwten

hummus maken in de keukenmachine

zelf hummus maken

          Eet Smakelijk!