Ik maak heel graag zelf mijn eigen brood. Het kost altijd eventjes werk maar het is meestal zoveel lekkerder dan het brood uit de supermarkt. Als ik Naanbrood maak, dan maak ik altijd een dubbele hoeveelheid zodat ik ze in kan vriezen. Naanbrood is ook super lekker om als bodem voor een pizza te gebruiken.
Recept Naanbrood
IngrediΓ«nten
- 500 gram bloem
- 1 zakjes gedroogde gist
- 1 zakje bakpoeder
- 3 eetlepels Grieks yoghurt
- 2 theelepels suiker
- 1 eetelepel olijfolie
- 150 milliliter melk
- 1 ei
- zeezout
- 1,5 theelepel korianderzaad
- 1,5 theelepel komijnzaad
- 0,5 theelepel uienpoeder
- 2 eetlepels roomboter
- handje verse petereselie fijngehakt
- handje verse koriander (gebruik alleen de blaadjes) fijngehakt
Instructies
- Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Voeg 2 theelepels suiker en het zakjes gist toe. Laat dit eventjes staan.
- Vijzel de korianderzaad, komijnzaad en uienpoeder met een snuf peper en zout. Meng dit mengsel met 500 gram bloem en het zakje bakpoeder.
- Meng 3 eetlepels Griekse yoghurt met 1 ei en 1 el olijfolie. Voeg het melk met gist hieraan toe en roer alles goed door elkaar. Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot je een mooi soepel, iets plakkerig, deeg hebt. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met huishoudfolie of een warme theedoek. Laat dit minimaal 1,5 uur rijzen.
- Verwarm de oven op 200 graden. Vorm 7 bollen van het deeg en kneed op een met bloem bestrooide werkplek uit tot naanbrood. Verwarm 2 eetlepels roomboter en meng dit met de verse kruiden en een snuf zeezout. Smeer de broodjes ermee in en bak de broodjes voor ongeveer 10 minuten. Zeg op het laatst nog even de grillstand aan voor een mooie goudbruine kleur. Smeer voor als de broodjes uit de oven komen nog een keertje in met het botermengsel en serveer het liefst meteen.
Naanbrood
Ik heb in dit recept wel wat verschillende specerijen en verse kruiden gebruikt maar je kan er ook voor kiezen om hem naturel te houden. Naan is het belangrijkste bijgerecht in AziΓ«. In de traditionele Indiase keuken wordt Naanbrood gebruikt als lepel en wordt het eten met een stuk Naan opgeschept. Nigella zaad geeft Naan zijn typische smaak. Ik had helaas geen nigella zaad meer in huis en heb daarom gewone komijnzaad gebruikt. Dit smaakte ook meer dan prima dus je hoeft het niet per se in huis te halen.