Vegetarische lasagne met courgette en aubergine

KokenKoken
Vegetarische lasagne met courgette en aubergine
Deel met je vrienden:

Wij zijn echte “carnivoren” thuis en wij kunnen dan ook heel erg gelukkig worden van een mooi stuk vlees die tot in perfectie bereid is. Nu willen wij echter wel wat minder vlees eten en daarom komen er steeds vaker ook vegetarische gerechten op tafel. Deze vegetarische lasagne met courgette en aubergine was wat ons betreft echt een blijvertje. Helaas dachten de kinderen hier anders over. Vooral Beaudine miste haar gehakt en zij vond vooral de aubergine niet lekker. Nu is het zo dat de aanhouder wint. Ik blijf dus deze lasagne maken, in de hoop dat ze deze lasagne ooit wel lekker gaat vinden.

Recept vegetarische lasagne

vegetarische lasagne

4 van 6 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 1 ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 aubergine in plakken van 0,5 cm gesneden
  • 1 courgette in plakken van 0,5 cm gesneden
  • 1 pak verse lasagne bladeren
  • 65 gram pijnboompitten
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 bol mozzarella
  • zwarte peper en zeezout
  • handje basilicum blaadjes

tomatensaus

  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 690 gram passata di pomodoro ik gebruikte 1 fles biologische van de AH
  • 2 uien fijngesneden
  • flinke hand verse basilicum fijngesneden
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snufje zwarte peper
  • snufje zeezout
  • 250 gram cherry tomaten in partjes gesneden
  • scheut(je) rode wijn optioneel
  • chili vlokken optioneel

Instructies

  • We beginnen met het maken van de tomatensaus. Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de uien met de knoflook en de cherry tomaatjes. Voeg de sambal, paprikapoeder, kerriepoeder, zout en peper toe. Voeg de passata di pomodoro, de fijngesneden basilicum, de suiker en een scheutje rode wijn toe. Meng alles even goed door elkaar en laat de saus 20 minuten pruttelen. Breng daarna op smaak met een snufje peper en/of zout.
  • Maak ondertussen de courgette en aubergine plakken. Smeer de plakken in met olijfolie, peper, zout en eventueel wat chili vlokken. Grill ze licht goudbruin op een grillpan. Rooster de pijnboompitten tevens licht goudbruin.
  • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Begin met een laagje saus in de ovenschaal. Leg daarop wat plakken aubergine, verdeel wat ricotta eroverheen, wat pijnboompitten, geraspte kaas en sluit af met de lasagne bladeren. Verdeel zo verder de ovenschotel en wissel de aubergine af met de courgette. Zorg ervoor dat je afsluit met een laag tomatensaus. Bestrooi de bovenkant met geraspte kaas, scheur de mozzarella in stukken en bestrooi het geheel met wat paprikapoeder en zwarte peper. Bak de vegetarische lasagne voor 30 minuten gaar en goudbruin.

 

Aubergine als vleesvervanger

Vaak worden in vegetarische recepten aubergines gebruikt als vleesvervanger. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het de kinderen niet kwalijk nam dat ze de lasagne niet lekker vonden. Tot een jaar geleden vond ik aubergine ook niet echt heel erg lekker. De smaak is apart en ook aan de structuur moest ik wennen. Het is denk ik een groente die je echt moet leren eten. Deze lasagne kan je uiteraard ook maken met alleen courgette, gebruik er dan 2 ipv 1. Om de saus een rijke en diepe smaak te geven heb ik een flinke scheut rode wijn toegevoegd. Wil je liever geen alchohol gebruiken dan kan je de rode wijn eventueel vervangen door een theelepel worcestersaus.

vegetarische lasagne
Ik word altijd erg blij van dit soort ovenschotels. Het water loopt je toch meteen in de mond bij het zien van deze vegetarische lasagne met courgette en aubergine.
Jan Willem en ik miste absoluut ons vlees niet in deze lasagne. De kinderen dachten hier (helaas) anders over. Zij vonden deze vegetarische lasagne niet zo heel erg lekker. Pech voor hun, want wij vonden het een blijvertje. Misschien dat ze hem na een paar keer eten wel lekker gaan vinden. Soms moet je gewoon wennen aan bepaalde smaken.