Uienkruier

Uienkruier
Deel met je vrienden:

Uienkruier

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch, Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 1 uienkruier

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 3,5 gram gedroogde gist is een half zakje
  • 125 milliliter melk
  • 1 flinke eetlepel boter +extra
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 uien in halve ringen gesneden
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 100 gram geraspte extra belegen kaas
  • snufje gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Meng de bloem met 1tl zout en maak een kuiltje in het midden. Verwarm de melk lauwwarm met 1 flinke el roomboter en 1 el suiker. Leg het gist in het kuiltje en giet de lauwwarme melk eroverheen. Laat dit 5 minuten staan. Meng dan beetje bij beetje het bloem erdoorheen en kneed vervolgens tot een soepel deeg. (5minuten kneden) Vet een mengkom in, leg het deeg erin en dek af met huishoudfolie. Laat 45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek. (ik zet het zelf meestal in een voorverwarmde oven op 50 graden)
  • Maak ondertussen de uien klaar: Verhit een klontje roomboter en bak de uien glazig met een 1/2tl uienpoeder en een 1/2tl knoflookpoeder en een snufje peper en zout. De uien moeten nog wel stevig blijven....dus bak ze niet te lang.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg even kort door. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg tot een ovale vorm uit tussen de 0,5 en 1 cm dikte. Verdeel de uien en de kaas over het brood en laat 30 minuten rijzen. Bak de uienkruier vervolgens in 25-30 minuten goudbruin.