Sperziebonen stamppot met sticky kip. Deze stamppot is allesbehalve saai van smaak en maak je super simpel en snel klaar.

De sperziebonen stamppot met sticky kip wordt nog lekkerder als je er seroendeng en sesamzaadjes overheen strooit.
Sperziebonen stamppot
Sperziebonen hoef je echt niet alleen maar los bij aardappelen, rijst of gebakken aardappelen te serveren. Je kunt er ook heel goed een stamppot mee maken. Onze meiden zijn niet per se enorm fan van sperziebonen maar wanneer ze in een stamppot zitten eten ze het wel heel goed. Eet je liever de sperziebonen los bij je maaltijd? Dat is uiteraard ook geen probleem. Maak dan gewoon een aardappelpuree en serveer de sperziebonen en sticky kip apart erbij.
Eet jij ook graag gerechten met sperziebonen? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: sperziebonen stamppot met rookworst, vegetarische stoof met sperziebonen en aardappel of maak eens de sperziebonen ovenschotel met gehakt.
Recept sperziebonen stamppot met sticky kip

Sperziebonen stamppot met sticky kip
Wat heb je nodig (ingrediënten)
SPERZIEBONEN STAMPPOT
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
- 450 gram sperziebonen ik gebruik diepvries sperziebonen
- 175 tot 200 mililiter melk
- 25 gram roomboter
- 1/2 tot 1 theelepel zout
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
WOKSAUS
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels honing
- 5 eetlepels sweet chilisaus
- 2,5 eetlepel ketchup
- 1,5 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 flinke theelepel sesamzaadjes
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel chilivlokken
EXTRA'S
- 500 gram kippendijfilet in blokjes gesneden
- seroendeng
- sesamzaadjes
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Doe de aardappelen in een ruime pan met koud water en flinke snuf zout. Breng de aardappelen aan de kook. Kook de aardappelen in 13-20 minuten gaar. (afhankelijk van hoe groot je stukken aardappelen zijn) Giet de aardappelen af.
- Kook ondertussen ook de sperziebonen beetgaar.
- Stamp de aardappelen met de sperziebonen, melk, peper, zout, nootmuskaat en boter tot een smeuïge puree.
WANNEER DE AARDAPPELEN EN SPERZIEBONEN KOKEN MAAK DAN OOK DE KIP KLAAR
- Meng alle ingrediënten voor de woksaus in een schaaltje.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan.
- Bak de kip goudbruin en gaar. Voeg de zelfgemaakte woksaus toe en bak kort mee.
- Serveer de sperziebonen stamppot met de sticky kip. Bestrooi met seroendeng en eventueel wat extra sesamzaadjes. Eet smakelijk 🙂
- TIP: wil je deze avondmaaltijd lactosevrij maken, gebruik dan plantaardige roomboter en melk.
Sticky kip
Voor de sticky kip maak je heel simpel een soort zelfgemaakte woksaus. Hiervoor meng je sweet chilisaus met honing, sojasaus, limoensap, ketchup, knoflook, gember, sesamolie, peper, zout, sesamzaadjes en chilivlokken. Je kunt kippendijfilet blokjes, gewone kipfilet blokjes of vegetarische kip gebruiken. Eet je liever helemaal geen vlees? Kook dan de sperziebonen beetgaar, verhit een scheutje olie in een koekenpan, bak de sperziebonen kort aan en voeg dan de zelfgemaakte woksaus toe. Op die manier zijn de sperziebonen ook erg lekker bij rijst.
5 veelgestelde vragen over sperziebonen stamppot met kip (FAQ)
Voor een extra smeuïge sperziebonen stamppot gebruik je kruimige aardappelen, een klontje boter en een scheutje warme melk. Wil je het romiger? Voeg dan een beetje crème fraîche of kookroom toe.
Ja, sperziebonen moeten eerst kort worden gekookt of gestoomd voordat je ze door de stamppot mengt. Kook ze 5-7 minuten zodat ze gaar maar nog stevig blijven en niet papperig worden.
Sperziebonen combineren goed met nootmuskaat, mosterd, knoflookpoeder, zwarte peper en paprikapoeder. Voor extra smaak kun je ook gebakken uitjes of spekjes toevoegen.
Wil je een vegetarische sperziebonen stamppot? Dan passen vegetarische rookworst, gebakken champignons, krokante falafel, vegetarische kip of vleesvervangers er goed bij.
Ja, je kunt een sperziebonen stamppot eventueel maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Opwarmen kan in een pan met een beetje extra melk of boter zodat de stamppot weer smeuïg wordt. Lekkerder is wel om het direct te eten.

Ik hoop dat jij thuis net zo gaat smullen van deze avondmaaltijd als wij thuis doen. Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten in de reacties! Misschien heb je nog een geheime smaakmaker die we echt een keertje moeten proberen. 🤩