Smeuïge gehaktballen zonder ei

Smeuïge gehaktballen zonder ei

Smeuïge gehaktballen zonder ei. Er gaat toch niets boven een heerlijke zelfgemaakte gehaktbal. Ik maak ze lekker kruidig. Smullen maar.

smeuïge gehaktballen zonder ei

Gehaktballen zonder ei

Voorheen voegde ik altijd een eitje toe aan mijn gehaktballen. Sinds ik te horen heb ik gekregen dat ik ei beter kan laten staan vanwege mijn gezondheid ben ik volop aan het experimenteren in de keuken.

Gelukkig kan je echt heel makkelijke smeuïge gehaktballen maken zonder een eitje toe voegen. Ik gebruik tegenwoordig in plaats van paneermeel en ei, witbrood geweekt in (soja) melk. Je merkt qua smeuïgheid echt geen verschil.

Eet jij ook graag gehaktballen? Probeer dan ook eens de volgende recepten: gehaktballen met kaas, gehaktballen in mosterdjus of maak eens de Surinaamse gehaktballen. (deze gehaktballen staan al een paar jaar op de blog en zijn nog wel met ei gemaakt, gebruik gerust als basis dus dit nieuwe recept)

Welk gehakt gebruiken

Zelf gebruik ik voor smeuïge gehaktballen het liefst half om half gehakt. Het voordeel van half om half gehakt is dat het vlees wat vetter is. Daardoor zijn je gehaktballen eigenlijk meteen al een stuk smeuïger dan wanneer je rundergehakt gebruikt.

Recept smeuïge gehaktballen zonder ei

smeuïge gehaktballen zonder ei

Smeuïge gehaktballen zonder ei

Deze smeuïge gehaktballen zonder ei zijn heerlijk bij gebakken aardappeltjes, op een broodje maar zijn ook erg lekker bij een stamppot.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: gehaktballen, gehaktballen zonder ei, smeuïge gehaktballen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 50 milliliter melk gebruik eventueel lactosevrij of plantaardige melk
  • 2 sneetjes witbrood zonder korstjes
  • 2 teentjes knoflook geraspt of fijngehakt
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels mosterd

EXTRA

  • 75 gram roomboter gebruik eventueel een lactosevrije of plantaardige boter
  • bloem

Instructies

  • Laat de sneetjes brood in de melk weken voor 5 minuten. 
  • Meng in een mengkom het goed het gehakt met alle ingrediënten inclusief het brood. (uiteraard niet de roomboter en bloem) Vorm er vervolgens 4 gehaktballen van en rol eventueel door een beetje bloem.
  • Verhit in een stoofpan de roomboter en bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. 
  • Voeg water toe tot de gehaktballen net NIET tot de helft onder water staan. Laat de gehaktballen 40-45 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Draai de gehaktballen regelmatig om. Eet smakelijk!
  • TIP: want ik persoonlijk erg lekker vind is om na de 40-45 minuten de gehaktballen echt een paar uur nog op heel laag vuur te laten staan.
    TIP: Fruit in de boter eventueel eerst een gesnipperd uitje aan en voeg wat sambal en/of eventueel specerijen toe voor een intensere jus smaak.
    De reden dat ik geen ei gebruik, plantaardige melk en plantaardige boter is omdat ik lactose gevoelige ben en intolerant voor ei. Je kunt uiteraard ook gewoon normale melk en boter gebruiken. 
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Variatie tips

Ga vooral thuis zelf ook experimenteren met verschillende specerijen. Probeer bijvoorbeeld eens korianderpoeder of komijnpoeder toe te voegen. Ook lekker is om gedroogde Italiaanse kruiden of gedroogde oregano te gebruiken.

Tevens ontzettend lekker is om fijngehakte verse kruiden aan de gehaktballen toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld peterselie, koriander, munt, salie, rozemarijn of basilicum. Een mix van verschillende kruiden kan natuurlijk ook.

Gehaktballen zonder ei

gehaktballen zonder ei