Smeuïge gehaktballen zonder ei. Er gaat toch niets boven een heerlijke zelfgemaakte gehaktbal. Ik maak ze lekker kruidig. Smullen maar.
Deze gehaktballen zonder ei zijn echt ontzettend smeuïg en een super handig basisrecept. Ik geef je straks ook meerdere variatietips.
Gehaktballen zonder ei
Voorheen voegde ik altijd een eitje toe aan mijn gehaktballen. Sinds ik te horen heb ik gekregen dat ik ei beter kan laten staan vanwege mijn gezondheid ben ik volop aan het experimenteren in de keuken.
Gelukkig kan je echt heel makkelijke smeuïge gehaktballen maken zonder een eitje toe voegen. Ik gebruik tegenwoordig in plaats van paneermeel en ei, witbrood geweekt in (soja) melk. Je merkt qua smeuïgheid echt geen verschil.
Eet jij ook graag gehaktballen? Probeer dan ook eens de volgende recepten: gehaktballen met kaas, gehaktballen in mosterdjus of maak eens de Surinaamse gehaktballen. (deze gehaktballen staan al een paar jaar op de blog en zijn nog wel met ei gemaakt, gebruik gerust als basis dus dit nieuwe recept)
Welk gehakt gebruiken
Zelf gebruik ik voor smeuïge gehaktballen het liefst half om half gehakt. Het voordeel van half om half gehakt is dat het vlees wat vetter is. Daardoor zijn je gehaktballen eigenlijk meteen al een stuk smeuïger dan wanneer je rundergehakt gebruikt.
Nu wil niet iedereen half om half gehakt gebruiken. Je kunt deze gehaktballen ook prima met rundergehakt maken. Zelf zou ik dan alleen wel 1 witte boterham en ietsjes meer melk toevoegen.
Recept smeuïge gehaktballen zonder ei
Smeuïge gehaktballen zonder ei
Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 50 milliliter melk gebruik eventueel lactosevrij of plantaardige melk
- 2 sneetjes witbrood zonder korstjes
- 2 teentjes knoflook geraspt of fijngehakt
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels mosterd
EXTRA
- 75 gram roomboter gebruik eventueel een lactosevrije of plantaardige boter
- bloem
Instructies
- Laat de sneetjes brood in de melk weken voor 5 minuten.
- Meng in een mengkom het goed het gehakt met alle ingrediënten inclusief het brood. (uiteraard niet de roomboter en bloem) Vorm er vervolgens 4 gehaktballen van en rol eventueel door een beetje bloem.
- Verhit in een stoofpan de roomboter en bak de gehaktballen rondom goudbruin aan.
- Voeg water toe tot de gehaktballen net NIET tot de helft onder water staan. Laat de gehaktballen 40-45 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Draai de gehaktballen regelmatig om. Eet smakelijk!
- TIP: want ik persoonlijk erg lekker vind is om na de 40-45 minuten de gehaktballen echt een paar uur nog op heel laag vuur te laten staan. TIP: Fruit in de boter eventueel eerst een gesnipperd uitje aan en voeg wat sambal en/of eventueel specerijen toe voor een intensere jus smaak. De reden dat ik geen ei gebruik, plantaardige melk en plantaardige boter is omdat ik lactose gevoelige ben en intolerant voor ei. Je kunt uiteraard ook gewoon normale melk en boter gebruiken.
Variatie tips
Ga vooral thuis zelf ook experimenteren met verschillende specerijen. Probeer bijvoorbeeld eens korianderpoeder of komijnpoeder toe te voegen. Ook lekker is om gedroogde Italiaanse kruiden of gedroogde oregano te gebruiken.
Tevens ontzettend lekker is om fijngehakte verse kruiden aan de gehaktballen toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld peterselie, koriander, munt, salie, rozemarijn of basilicum. Een mix van verschillende kruiden kan natuurlijk ook.
Gehaktballen zonder ei
Smullen maar!! Deze avondmaaltijd is niet moeilijk om te maken, redelijk gezond (op de enorme klodder mayo na) maar vooral ontzettend lekker 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken