Simpele kwarkbroodjes maak je in een half uur, zonder gedoe en rijstijd. Deze luchtige broodjes zijn heerlijk met zowel hartig als zoet beleg. Je hoeft écht geen bakker te zijn om ze te maken: zo simpel zijn ze namelijk!
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Waarom ik de broodjes met Griekse yoghurt maak
- Hoe maak je zelf deze simpele kwarkbroodjes
- Tips voor toppings met zaden en noten
- Varieties: volkoren, zoet of hartig
- Veelgestelde vragen over de zelfgemaakte kwarkbroodjes

Kwark of Griekse yoghurt? Het maakt niet uit
Oke, het valt je misschien op: de broodjes heten “kwarkbroodjes”, maar ik maak ze met Griekse yoghurt. Dat heb ik namelijk altijd in huis. En als ik spontaan brood wil maken, hoef ik niet eerst naar de supermarkt. Heb jij juist vaak kwark in huis? Gebruik dat gewoon! Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Simpele kwarkbroodjes
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 400 gram bloem
- 325 gram Griekse yoghurt of kwark
- 1 theelepel zout
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels suiker
- 75 milliliter zonnebloemolie
- 1 ei + 1 extra voor het bestrijken (dus twee in totaal)
- handje gemengde zaden/noten naar eigen smaak
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een mengkom de Griekse yoghurt met olie en het ei. Voeg de bloem, zout, suiker en bakpoeder toe en roer goed door elkaar. Kneed vervolgens met je handen tot een deegbal. (het deeg blijft iets plakkerig)
- Bestrooi je werkblad met een klein beetje bloem. Snijd het deeg in 8 gelijke stukken en vorm hier 8 broodjes van. Dikte ongeveer 3-4 centimeter.
- Leg de broodjes op de bakplaat en bestrijk met een beetje geklutst ei. Bestrooi eventueel de broodjes ook met wat gemengde zaadjes. (optioneel…zonder is ook gewoon lekker)
- Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat op een rooster de kwarkbroodjes iets afkoelen voordat je je tanden erin zet.
- TIP: eet je de broodjes de volgende dag verwarm ze dan eventjes 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Met of zonder zaden
Voor extra bite, omdat het lekker is én omdat je darmen er blij van worden gebruik ik vaak verschillende soorten zaden als topping. Op de foto’s zie je dat ik zowel maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten als fijngehakte walnoten gebruik.
Gebruik vooral een zadenmix die jij lekker vindt. Lust jij niet graag zaden op je brood, dan laat je het gewoon weg. Voor onze jongste dochter Amaranthe maak ik ook altijd twee zonder zaden.
👉 Op zoek naar een gezondere variant? Bekijk dan ook onze volkoren kwarkbroodjes met zaden en pitten. Net zo makkelijk, maar voedzamer en super lekker!
Andere lekkere kwarkbroodjes
Meestal moet je een aantal uur wachten tot je zelfgebakken brood kunt eten. Dat is nu niet meer nodig! Maak gewoon simpele kwarkbroodjes. De meeste denken bij kwarkbroodjes aan een ietwat nattige substantie. Deze broodjes zijn juist super luchtig en helemaal niet “nattig”!
Ook erg lekker zijn mijn zoete kwarkbroodjes met kaneel. Ben je meer een hartig type? Probeer dan ook eens mijn hartige Italiaanse variant. (ps: vergeet de foto’s bij die recepten – ze zijn al wat ouder en krijgen binnenkort een update.)
👉 Heb je weinig tijd maar wél zin in vers brood? Dan is dit flatbread zonder gist recept ook echt iets voor jou. Het is luchtig, snel klaar en je bakt ze in een droge koekenpan.

Veelgestelde vragen over simpele kwarkbroodjes
Bij ons thuis zijn ze meestal in 20 minuten gaar en goudbruin. Let wel op: iedere oven is anders dus houd ze goed in gaten. Het kan iets korter of langer duren.
Ja, dat doen wij zelf ook regelmatig. Laat ze eerst helemaal afkoelen, vries ze per stuk in en warm ze daarna even op in de oven of airfryer. Zo smaken ze weer lekker vers!
Zeker! Voor een lactosevrije variant gebruik je plantaardige yoghurt of lactosevrije Griekse yoghurt. Wil je ze helemaal vegan maken? Gebruik dan plantaardige yoghurt en vervang het ei door 2 eetlepels olie en 1 eetlepel melk. Bestrijk de broodjes ook met plantaardige melk.


Hoe wij ze graag eten
Deze kwarkbroodjes zijn heel veelzijdig om te beleggen. Ze zijn heerlijk met pittige mayonaise, sla, kaas en ham. Maar ook met roomboter en jam of een lik honing zijn ze heerlijk. Warm uit de oven zijn ze het allerlekkerst, maar koud kunnen ze ook prima mee in de lunchbox.

Of je ze nu zoet of hartig belegt, deze simpele broodjes blijven hier een hit. Probeer het zelf en laat je verrassen!