Simpele kwarkbroodjes

Simpele kwarkbroodjes
Direct naar recept
Lunch, Ontbijt
Amerikaans, Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 30 minuten

Simpele kwarkbroodjes maak je in een half uur, zonder gedoe en rijstijd. Deze luchtige broodjes zijn heerlijk met zowel hartig als zoet beleg. Je hoeft écht geen bakker te zijn om ze te maken: zo simpel zijn ze namelijk!

👉 Dit lees je vandaag bij ons:

  • Waarom ik de broodjes met Griekse yoghurt maak
  • Hoe maak je zelf deze simpele kwarkbroodjes
  • Tips voor toppings met zaden en noten
  • Varieties: volkoren, zoet of hartig
  • Veelgestelde vragen over de zelfgemaakte kwarkbroodjes
simpele kwarkbroodjes

Kwark of Griekse yoghurt? Het maakt niet uit

Oke, het valt je misschien op: de broodjes heten “kwarkbroodjes”, maar ik maak ze met Griekse yoghurt. Dat heb ik namelijk altijd in huis. En als ik spontaan brood wil maken, hoef ik niet eerst naar de supermarkt. Heb jij juist vaak kwark in huis? Gebruik dat gewoon! Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

simpele kwarkbroodjes

Simpele kwarkbroodjes

Deze simpele kwarkbroodjes zijn perfect voor ontbijt of lunch en staan in een half uurtje warm op tafel.
3.80 van 5 stemmen
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
8 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 400 gram bloem
  • 325 gram Griekse yoghurt of kwark
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels suiker
  • 75 milliliter zonnebloemolie
  • 1 ei + 1 extra voor het bestrijken (dus twee in totaal)
  • handje gemengde zaden/noten naar eigen smaak

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een mengkom de Griekse yoghurt met olie en het ei. Voeg de bloem, zout, suiker en bakpoeder toe en roer goed door elkaar. Kneed vervolgens met je handen tot een deegbal. (het deeg blijft iets plakkerig)
  • Bestrooi je werkblad met een klein beetje bloem. Snijd het deeg in 8 gelijke stukken en vorm hier 8 broodjes van. Dikte ongeveer 3-4 centimeter. 
  • Leg de broodjes op de bakplaat en bestrijk met een beetje geklutst ei. Bestrooi eventueel de broodjes ook met wat gemengde zaadjes. (optioneel…zonder is ook gewoon lekker)
  • Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat op een rooster de kwarkbroodjes iets afkoelen voordat je je tanden erin zet.
  • TIP: eet je de broodjes de volgende dag verwarm ze dan eventjes 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. 
Gang: Lunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaans, Nederlands
kwarkbroodjes, simpele kwarkbroodjes
Simpele kwarkbroodjes
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Met of zonder zaden

Voor extra bite, omdat het lekker is én omdat je darmen er blij van worden gebruik ik vaak verschillende soorten zaden als topping. Op de foto’s zie je dat ik zowel maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten als fijngehakte walnoten gebruik.

Gebruik vooral een zadenmix die jij lekker vindt. Lust jij niet graag zaden op je brood, dan laat je het gewoon weg. Voor onze jongste dochter Amaranthe maak ik ook altijd twee zonder zaden.

👉 Op zoek naar een gezondere variant? Bekijk dan ook onze volkoren kwarkbroodjes met zaden en pitten. Net zo makkelijk, maar voedzamer en super lekker!

Andere lekkere kwarkbroodjes

Meestal moet je een aantal uur wachten tot je zelfgebakken brood kunt eten. Dat is nu niet meer nodig! Maak gewoon simpele kwarkbroodjes. De meeste denken bij kwarkbroodjes aan een ietwat nattige substantie. Deze broodjes zijn juist super luchtig en helemaal niet “nattig”!

Ook erg lekker zijn mijn zoete kwarkbroodjes met kaneel. Ben je meer een hartig type? Probeer dan ook eens mijn hartige Italiaanse variant. (ps: vergeet de foto’s bij die recepten – ze zijn al wat ouder en krijgen binnenkort een update.)

👉 Heb je weinig tijd maar wél zin in vers brood? Dan is dit flatbread zonder gist recept ook echt iets voor jou. Het is luchtig, snel klaar en je bakt ze in een droge koekenpan.

kwarkbroodjes met Griekse yoghurt of kwark? Het maakt niet uit.

Veelgestelde vragen over simpele kwarkbroodjes

Hoe lang moeten de kwarkbroodjes in de oven?

Bij ons thuis zijn ze meestal in 20 minuten gaar en goudbruin. Let wel op: iedere oven is anders dus houd ze goed in gaten. Het kan iets korter of langer duren.

Kan ik deze broodjes ook invriezen?

Ja, dat doen wij zelf ook regelmatig. Laat ze eerst helemaal afkoelen, vries ze per stuk in en warm ze daarna even op in de oven of airfryer. Zo smaken ze weer lekker vers!

Kan ik ze ook lactosevrij of vegan maken?

Zeker! Voor een lactosevrije variant gebruik je plantaardige yoghurt of lactosevrije Griekse yoghurt. Wil je ze helemaal vegan maken? Gebruik dan plantaardige yoghurt en vervang het ei door 2 eetlepels olie en 1 eetlepel melk. Bestrijk de broodjes ook met plantaardige melk.

Hoe wij ze graag eten

Deze kwarkbroodjes zijn heel veelzijdig om te beleggen. Ze zijn heerlijk met pittige mayonaise, sla, kaas en ham. Maar ook met roomboter en jam of een lik honing zijn ze heerlijk. Warm uit de oven zijn ze het allerlekkerst, maar koud kunnen ze ook prima mee in de lunchbox.

simpele kwarkbroodjes

Of je ze nu zoet of hartig belegt, deze simpele broodjes blijven hier een hit. Probeer het zelf en laat je verrassen!