prei ovenschotel met gehakt en bechamelsaus

KokenKoken
prei ovenschotel met gehakt en bechamelsaus
Deel met je vrienden:

Deze prei ovenschotel met gehakt en bechamelsaus is wat ons betreft echt comfort food. Het prei-gehaktmengsel breng ik op smaak met lekker wat specerijen. Dit in combinatie met de romige bechamelsaus en de krokante kaas topping is echt ontzettend lekker. De schaal is dan ook helemaal leeg gegaan. Niet met zijn vieren maar met zijn drieën dit keer. Amaranthe vond de ovenschotel namelijk helemaal niet lekker. Die ging voor een boterham met pindakaas. Tegenwoordig gaan we de strijd niet meer aan dat ze iets “moet” eten van wat de “pot schaft”. Dat werkt bij haar namelijk ontzettend averechts en de sfeer aan tafel wordt er niet gezelliger op.

Dit gerecht moet je overigens niet maken als je op dieet bent. De calorieën gaan namelijk direct op je heupen zitten. Uiteraard kan je het gerecht wel iets minder calorierijk maken. Gebruik magere melk voor de bechamelsaus en voor de aardappelpuree. Vervang de volvette geraspte kaas voor een 20+ of 30+ kaas. Zie je….ik denk wel met je mee 🙂

recept prei ovenschotel met gehakt en bechamelsaus

prei ovenschotel met gehakt en bechamelsaus

prei ovenschotel met gehakt en bechamelsaus

deze ovenschotel met prei, gehakt en bechamelsaus bewijst dat prei eten niet saai hoeft te zijn.
4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: bechamelsaus, gehakt, ovenschotel, prei, vegetarisch
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 175 milliliter melk
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaat

PREI-GEHAKTMENGESEL

  • 2 stuks prei gewassen en in halve ringen gesneden
  • 300 gram gehakt kan ook vegetarisch gehakt zijn
  • 2 stuks trostomaten in blokjes gesneden
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree flinke eetlepel
  • 1/2 eetlepel sambal badjak

BECHAMELSAUS

  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 250 milliliter melk
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaat

EXTRA

  • 100 gram extra belegen kaas geraspt
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht. Vet een ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie of roomboter.
  • Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Als de aardappelen koken maak je het prei-gehaktmengsel alvast klaar: verhit een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan. Fruit de uien met de knoflook, sambal en stukjes tomaat voor ongeveer 3 min. Voeg het gehakt toe samen met de kerriepoeder, paprikapoeder, gedroogde oregano, snuf peper, snufje zout en het 1/2 groentebouillonblokje. (bouillonblokje verkruimelen) Bak tot gehakt bijna gaar en goudbruin is. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 30 sec mee. Voeg vervolgens de prei toe en en bak het geheel voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Wij houden van een beetje knapperige prei maar vind je dit niet lekker, bak dan gerust nog iets langer. Voeg 1 flinke theelepel bloem toe. De bloem neemt het vocht op waardoor je ovenschotel niet zo drassig zal worden.
  • Maak de bechamelsaus klaar: smelt boter in een kleine kookpan. Roer de bloem door de boter tot je een gladde massa hebt (met een sjiek woord heet dat een roux) Verwarm de roux voor ongeveer 1 minuut op laag vuur. Blijf roeren. Voeg nu scheutje voor scheutje de melk toe. (voeg pas weer melk toe als de melk door de roux is opgenomen) Verwarm de saus tot je een gebonden saus hebt. (dit kan een paar minuten duren). Breng de saus naar eigen wens op smaak met peper, zout en/of nootmuskaat. Wil je een dunnere bechamelsaus, dan kan je natuurlijk altijd meer melk toevoegen.
  • Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel het prei-gehaktmengsel eroverheen, dan de bechamelsaus en tenslotte de geraspte kaas. Bak de ovenschotel ongeveer 10 minuutjes in de oven.

prei ovenschotel

Wil je deze ovenschotel liever vegetarisch maken? gebruik dan eventueel het vegetarische gehakt van The Blue Butcher. Wij hebben gisteren ook de burgers” van dit merk gegeten en die waren ook echt ontzettend lekker. Vegetarische “gehakt” heeft de neiging om een beetje muffig te smaken. Dit merk heeft dat echt totaal niet. En nee….wij worden niet betaald om dit te zeggen. Wij zijn oprecht fan!

andere lekkere recepten met prei zijn: ovenschotel met prei, chorizo en feta, ham-prei salade maken of de prei ovenschotel met kruidig gehakt en paprika

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.